måndag 6 januari 2014

Novisens ägg

I förrgår när jag och äldsta dottern var ute på gården utbrast hon plötsligt -Vad är det för liv i hönshuset? Tänk om någon är där? -Nej, så låter det inte, sade jag. -Det låter mer som om de vill värpa ...

Och mycket riktigt. Den dagen fick vi ett ägg. Igår fick vi tre stycken. Och idag två. Så det är absolut på rätt väg. Några av äggen har små stänk av blod på sig och vi kan anta att det är unghönorna som krystar ut sina livs första ägg. Att äggen inte heller nödvändigtvis ligger i värpredena utan hittas på såväl golv som under sovpinnar visar på att det är små värpande noviser som vi har att göra med. Undrar om de blir förvånade när det plötsligt ploppar ut ett ägg? Vet de om vad som skall hända eller blir det mer ett förvånat 'åhå' ? Blir de stolta eller lite skamsna?

Jag undrar.

11 kommentarer:

 1. Här har också värpandet kommit igång, äntligen! Jag tycker alltid det är så skamligt när vi blir tvungna att köpa ägg från butiken. Det händer inte ofta och det är klart att damerna måste få ha sin paus. Men ändå. Butiksäggen är vattniga, bleka och tråkiga jämfört med våra olikfärgade med sega gulor och vitor. Ja. Länge leve gårdsäggen, säger jag bara. Och grattis till att er paus också är slut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Malin, vi är lyckligt lottade vi som får sitta här och dregla över gyllengula gulor.

   Radera
 2. Grattis! Har en kompis som åt kokt "primörägg" för hundra kronor på finkrogen – så är de första äggen med andakt. Mina höns har varit igång ett par månader nu men har fortfarande svårt att hitta redena. Hoppas det blir bättre med tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha det har jag inte tänkt på, men lite exklusivt är det dock. Skulle emellertid tro att de hamnar i någon pannkaka.

   Radera
 3. Grattis! Inga ägg här än.

  SvaraRadera
 4. Jag tror de blir superstolta, av ljudet att döma i alla fall! Våra har varit mycket punktliga och brukat lägga de första äggen runt 18.1.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då har vi ju några veckors försprång : )

   Radera
 5. Våra unghöns har också börjat värpa nu - ett ägg om dagen per höna. Prydligt använder de redena också! Och som en klocka börjar de äldre hönsen värpa igen lagom till vintersolståndet...alltså helt otroligt att de känner det genom det lilla fönstret som inte ger så mycket dagsljus i hönshuset. Nu kan det åter börja bakas och stekas omeletter för köpeägg är inge kul alls...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vintersolståndet har man ju läst om och det var vad jag tänkte mig, men i år var vi som sagt sent ute. Kanske det också beror på var man bor, men mellan oss borde det ju inte vara så stor skillnad.

   Ja tänk vilken stor skillnad det är mellan köpeägg och egna, precis som även Malin skriver. Det är säkert många som inte vet om detta.

   Radera