fredag 24 januari 2014

Fröbeställning och boktips!


I lördags var det dags för ekotanternas årliga frötittarkatalogsträff. Även detta år bestämde vi för att ta våra från från Runåbergs fröer. Vi var nämligen väldigt nöjda med deras frön ifjol.

Runåbergs fröer har även gett ut en finfin bok som jag önskade mig i födelsedagspresent. Och fick! Boken känns som allt jag behöver inom trädgårdsodling (både grönsaker och blommor). Absolut värd att ha i bokhyllan! Att Runåbergs fröer även är ett småskaligt fröföretag som värnar om miljö och kulturarv tycker jag känns bra. Det känns även bra att de testar sina sorter i sin egen odling och verkligen kan gå ut med att de har sorter som passar vårt klimat. Plus att de har ett brett sortiment av ekologiska fröer. De senaste åren har det för mig nämligen börjat kännas allt mer viktigt att även det lilla fröet är ekologiskt. Det är ju därifrån allt startar. Eftersom grödorna som odlas för fröframställning inte skall ätas så besprutas de något enormt. Om de då inte är ekologiska vill säga.

I år har jag ganska mycket från från ifjol. Dem tänkte jag använda. Visst kan man testa grobarheten på sina frön, men sånt orkar inte jag. Jag kör på tur helt enkelt och hoppas på det bästa. Några nya grejer skall jag i alla fall testa:
Palmkålen 'Nero di Toscana'. Den här kålen såg jag förra sommaren i en besöksträdgård och den var så vacker. De hade använt den här och där i trädgården och den är ju väldigt hög och maffig.
Daikon 'Misato Rose'. Denna används som Rättika, vilket jag i och för sig aldrig har använt, men har förstått är ett mellanting mellan rädisa och morot. Vacker!

Kålrabbin Superschmelz. Kålrabbi tycker vi om i vår familj och det blev en av fjolårets odlingsfavoriter. I år skall jag odla en röd 'normal' variant. Och så denna groteska bjässe. Om man gödslar den väl kan de bli uppemot 10 kg. Vilket jag i och för sig inte tror händer hos oss, men det går ju att testa. (Bilden är från www.impecta.se)
Visst har jag även tidigare försökt odla Gyllenbär, men utan resultat. De har helt enkelt inte hunnit mogna. Så när jag läser om sorten 'Goldie' som nästan är lika lätt att odla som ogräs så bestämmer jag mig för att göra ett nytt försök. 
Och så blir det förstås några nya tomatsorter, mera gurka (både slang och friland), nya ärtsorter ... Roligt, roligt skall det bli.

Ja, och så skall jag pröva grönkål. Det har man ju hört mycket gott om. Och växa bra lär det ju göra. Problemet är bara att jag tycker det är äckligt. Men summan av allt skall ju vara konstant, så en äcklig sak ut (vinterpumpa) och en äcklig sak in (grönkål). Låt våren komma!

22 kommentarer:

  1. Har nyligen hittat till din fina blogg och blev så glad nu när jag så det här inlägget. Jag är nämligen uppväxt på Runåberg där fröföretaget grundades. Beställde fröer av dom förra året för första gången och var jättenöjd så det blir en beställning i år med!

    SvaraRadera
  2. Kul att läsa om dina odlingsplaner! Själv ska jag odla kålrabbi för första gången, ska bli spännande. Men hur äter man den, har du några tips? Svartkålen är fantastisk, både som prydnad och att förvälla och sen steka med vitlök och olivolja. Om du har svårt för grönkål kan jag tipsa om att göra chips av dem, det brukar de flesta gilla. http://www.alltommat.se/recept/Gronkalschips-20637

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag fått så många tips om så jag nästan är TVUNGEN att prova. Och chips tycker jag om : 9

      Radera
  3. Hade "Superschmelz" ifjol och den blev jättegod fastän den var stor som en fotboll!
    /Jenny

    SvaraRadera
  4. Har handlat av Runåbergs fröer i över 20 år. Mer behöver väl inte sägas.
    Boken är förmodligen det bästa referensverket för husbehovs/småskaliga odlare som finns på svenska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läser här att folk är väldigt trogna kunder. Fint!

      Radera
  5. har övervägt att beställa från Runåbergs länge, har b ara inte kommit till skott - jag har också planerat att odla grönkål, älskar grönkål! (supergott som chips om du inte har testat det än!) enda minuset är att all kål som vi odlat har blivit urdålig full med ohyra, antar att det går att åtgärda med nån markduk eller nåt...
    Såna där gyllenbär har vi varje år i vår trädgård (dom självsår sig själv), men dom hinner aldrig bli klara och då bor vi ändå mer söderut...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker ha mina gyllenbär i växthuset. Och så har jag hört att man kan plantera kålrötter nära kålväxter som "fångare". De tycker tydligen mest om dem : ) Vilket inte jag gör ...

      Radera
  6. ...tycker verkligen att du ska satsa på grönkål...brukar ha det i pajer och det brukar slinka ner även hos dom som påstår att dom inte gillar kål...det finns även purpurkål (lila skiftande blad) som är lika god (tappar dock färgen vid tillagning)...har man inte plats i grönsakslandet går det lika bra att plantera den i blomrabatten...och ni som inte har beställt frön från Runåbergs än...gör det...en nöjd kund sen 15 år tillbaka...ett tips om man vill prova något nytt och inte vet riktigt vad...skriv det i kommentarsfältet när du beställer så kommer det en överrskning...

    SvaraRadera
  7. Grönkål är just nu min favoritgrönsak! Gräddstuvad serverades den till julskinkan. Lägg den som spenat i paj. Grönkålssoppa med ägghalvor. Och inte minst färsk, rå, i en sallad med finhackat äpple och en dressing med pressad citron, honung, lite god olja och salt och peppar. MUMS!! Godaste vintersalladen! / Anna F

    SvaraRadera
  8. Har just "upptäckt" grönkålschips....håller på att föräta mig - såååå gott!!!
    Har förträngt all ohyra jag brukar ha på kålen och prövar förmodligen i vår igen.... Så roligt med frökataloger igen!

    SvaraRadera
  9. Fantastiskt härlig blogg! Mycket inspirerande. Ja det känns kul att titta i frökataloger nu, speciellt när termometern står på -21 så vill man bara drömma sig iväg!
    /Sandra - Stolpås Gård

    SvaraRadera
  10. Tänk att det kan vara så kul att gå igenom och beställa fröer. Har också precis blivit klar med min frölista för i år, mycket kvar sedan förra året och resten beställs från Runåbergs här med!

    Kålrabbi strök jag från listan i sista stund, av den enkla anledningen att jag aldrig ätit det och att listan blev så lång, så lång. Så vill proväta den först för att se om den kommer in på listan nästa år! Vad ska laga med den tro?

    SvaraRadera
  11. kul igen med dina inlägg o så många svar...som odlare kan jag säga att den purpurfärgade grönkålen tål vinterkylan bättre och får färre objudna gäster,kålfjärilslarver måste man jaga dagligen i ca 2 veckor i juli,annars är det mycket gödsel på våren o regelbundet med vatten som gäller,kör på o palmkålen är ju lika nyttig om lite lättare att plantera i blomrabatterna

    SvaraRadera
  12. Hej Hej, Jag hittade hit tidigare i veckan och vill bara säga att du och familjen är så inspirerande. Jag sa till min karl häromdagen att vi borde köpa hus och göra som er. =) Det har länge varit planen och önskan och ni inspirerar till att ta steget snart. =) En fråga bara, odlar ni ekologiskt? Är fröna ekologiska ni köper, eller tänker ni inte på det kanske? Trevlig söndags kväll. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att höra. Tack! Ja, vi odlar ekologiskt på så vis att vi inte besprutar våra grödor eller använder gödsel från affären. Största delen av våra fröer är även ekologiska. Kram!

      Radera
  13. Jag har handlat hos Runåbergs sedan 1994, och jag är mycket nöjd med dem. Känns bra att köpa ekologiska fröer!

    SvaraRadera
  14. Svartkål är så gott. Åt det till lunch igår. Dessutom så blir de super goda chips på dem. Intressant projekt som ni har gjort. Är lite nyfiken på boken?
    Jobbar som fotograf och i år skall jag jobba mindre och leva mer. Man måste börja någonstans.
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt börjar med att man helt enkelt bestämmer sig för att börja : ) Lycka till! Om du klickar på bilden på boken kan du läsa ett smakprov.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.