måndag 13 januari 2014

Pastamaskin

Jag funderar på en pastamaskin. Visst låter det lite mysigt att göra egen pasta? Men vete tusan om man skulle använda den? Onödigt att köpa en maskin som inte används. Och ekologisk pasta är ju inte så dyr. Och bekvämt är det också. Men ändå? En pastamaskin. Suck!

Är det någon av er som har en pastamaskin? Använder ni den? Gör den er glad?

21 kommentarer:

 1. Precis vad jag har tänkt! så jag är också nyfiken på vilka svar du får...

  det känns liksom som att det skulle vara kul att ha en sån maskin, trots att det som du säger finns rätt så billig ekologisk pasta, men färsk pasta - det är ju nåt speciellt med det, lite extra lyxigt på nåt sätt! Vi har funderat ett bra tag nu på pastamaskin, men inte kommit till skott.

  SvaraRadera
 2. Jag fick en pastamaskin i födelsedagspresent när jag fyllde 20. Önskade mig den innerligt efter att ha varit i Italien den sommaren. I nästan 14 år stod den helt oanvänd i skåpet innan jag i somras bestämde mig för att testa att göra egen pasta. Det är superenkelt och beroendeframkallande :) Nu används den i stort sett varje vecka och det är också en uppskattad syssla hos barnen. Liza

  SvaraRadera
 3. Jag har haft pastamaskin i flera år. Men bara gjort pasta en handfull gånger.
  I stället använder jag den när jag gör karelska piroger. Snabbt, enkelt och smidigt. (jag plattar ut degbitarna lite, manglar den på tjockaste valsen, och sen igen en gång på näst-tunnaste, och lägger den då andra vägen in - alltså på tvären)
  Dessutom lär den ska vara suverän med pepparkaksdeg, speciellt när man gör pepparkakshus, men det har jag inte testat.
  /Y

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tänker ju inte automatiskt att pastamaskinen är bra till annat än just pasta, men jag brukar också kavla ut knäckebröd med min och det funkar hur bra som helst. Bara fantasin sätter gränser :D Ska absolut testa med pepparkaksdeg nästa jul, låter som en smart idé. // Alex

   Radera
 4. Jag hittade en pastamaskin på loppis i Vasa en gång för flera år sen, jag tror den kostade 10 eller 12 € och jag tyckte det kändes DYRT (för jag visste inte vad de brukar kosta som nya). Vi har inte använt vår jätteofta men jag är ändå glad över att vi har den, man kan göra allt möjligt med den, också annat än pasta. Till exempel är den jättebra att kavla deg till karelska piroger med. Och när man gör knäckebröd är den också mycket användbar.

  Och hemgjord pasta är JÄTTEGOD!

  SvaraRadera
 5. Min sambo fick en pastamaskin i julklapp för tre årsedan efter att ha velat haft en länge. Jag tyckte det kändes onödigt, han har också en tendens att gilla prylarna mer än själva matlagningen... Men pasta har han gjort, många gånger! Barnen tycker också det är kul och det är ju SÅ GOTT! Så för oss var det en bra grej :) alla enkla pastasåser blir ju också mycket godare då, lite olivolja, vitlök, chili och parmesan och man är hemma.

  SvaraRadera
 6. Det behövs definitivt ingen pastamaskin för att göra hemmagjord pasta! Jag har en pastamaskin som jag inte använt på säkert 10 år, men jag gör ändå lika mycket pasta som när jag använde maskinen!
  En bra kavel och en väl arbetad deg är allt som behövs!
  Jag gjorde pasta flera gånger i somras, tyvärr så tror jag inte att jag gjorde några inlägg om hur jag gör, men jag kollar upp det och återkommer, om jag hittar något inlägg, med länk till hur jag gör!

  SvaraRadera
 7. ...har velat ha en länge och det känns kul med hemmagjord pasta.Sen är ju frågan om man använder den när man väl har en.Försöka hitta en på loppis verkar ju förnuftigt...

  SvaraRadera
 8. Rekommenderar en pastamaskin, används i perioder men är så mycket roligare än att kavla för hand...och barnen gillar att vara med och veva...

  SvaraRadera
 9. Japp! Använder vår ofta! Har så gjort i minst tio år. Det känns som om hemgjord pasta är en helt annan maträtt än köpt pasta, när man dessutom har egna ägg känns det ju ändå bättre...
  Maria K.

  SvaraRadera
 10. jag har också en pasta maskin sen ett år tillbaka...än så länge används den inte regelbundet, men det verkar på flera av er andra som att den proppen släpper liksom efter några år...själv har jag förutom pasta upptäckt att det är briljant att göra vattenkex med den...så plötsligt känns inte det som ett jätte-projekt längre. jag rekomenderar! man hittar alla möjliga användningsområden bara man är lite finulig...

  Det jag dock efterfrågar är ett bra pasta recept...skulle gärna vilja torka pasta också...
  Tack för en härlig blogg och en härlig bok!
  // Hanniball Hejs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är vattenkex? Blev jättenyfiken! Och tack för berömmet ; )

   Radera
 11. Ja, det verkar ju onekligen som att en pastamaskin är något att tråna efter. Så jag kompromissade med mig själv. Jag skall börja sätta energi på att hitta en begagnad. Lyckans du Malin! Skall kolla på loppis och så har jag satt in en annons på nätet under köpes. Håll tummarna!

  SvaraRadera
 12. Hej! Jag har under många år gjort all pasta själv. Har en maskin men använder den aldrig för det går mycket fortare och är väldigt mycket lättare att kavla. Har man ett bra recept är det inga problem alls. Jag har ett recept som är perfekt till all pasta men blir oftast ladagne, bandpasta eller ravioli. Säg till om du vill ha recept.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vicki! Klart jag vill! Så glad att du frågade. Tack!

   Vill du inte skriva det här på bloggen så kan du sända det till mig via e-post. Adressen hittar du till höger under min bild. Här skall pastas!

   Radera
  2. Vill också gärna ha ditt recept! Snälla ni, skriv ut det åt oss alla!
   Hälsar en som aldrig gjort pasta, men känner sig nu utmanad.

   Radera
  3. Lovar att skriva mer receptet men måste jobba över ikväll...

   Radera
 13. Jag ägde en pastamaskin som jag gav bort, för den stod bara och samlade damm. Den här mackapären (som används sällan) var jag tvungen att ta ut från djupet av skåpet, damma av och när jag väl hade använt den så var den åh-så-jobbig att rengöra.

  För att förenkla livet gav jag alltså bort den. Köpte en tundstav på ett byggvaruhus för 54 kronor. Sågade itu, sandpapprade kanterna, gav bort ena i present, andra använder jag som kavel till allt - bla till att göra pasta. Går jätte-fort, dessutom kan man torka pastan på kaveln...bra till allt.

  SvaraRadera
 14. Johanna i Pargas16 januari 2014 10:38

  Vi fick en i julklapp för många år sen, och i slutet av förra året i ett stort italenska-köket-anfall kom den fram, och nog är det jättekul! Maken har dessutom gått över till att göra det hela med surdegsjäst pastadeg :) Så tänk dej: egna ägg och ekologiskt mjöl! Om ett recept hade 3 ägg tror jag att vi satte en knapp deciliter surdegsgrund och 2 ägg istället, och sen fick det stå i kylen (tror jag) över dagen. Rekommenderas, hoppas du hittar en maskin! Fast jag tror nog att en bra kavel funkar fint det med... tagliatelle och smalare grejer är ju enkelt med maskin i alla fall! :)

  SvaraRadera
 15. Tack för att ni delar med er av era erfarenheter. Efter att ha läst era åsikter har min prioritet blivit

  1) Vänta på recept av Vicki
  2) Köp en rundstav
  3) Se om jag hittar en begagnad pastamaskin

  Jag tänker inte köpa en ny.
  KSK (=klart som korvspad)

  SvaraRadera