torsdag 16 januari 2014

Vickis pastarecept!

Här kommer receptet på pasta som Vicki nämnde i en kommentar! Vill passa på att tacka henne även så här "offentligt" : )

PASTADEG

Ingredienser

3 ägg
3 dl durumvete
2 msk olivolja
1 tsk salt

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Gör en grop i mitten av mjölet och knäck äggen där i. Häll i olivoljan. Blanda ihop med en trägaffel till allt är blandat.
Knåda rejält på mjölat (durumvete) bakbord i 10 minuter för hand så att degen känns elastisk och smidig.

Vira in den i plastfolie och låt vila i kylen i minst en timme.

Ta upp degen på mkt lätt mjölat bakbord igen och knåda den ca 5 minuter så att den blir varm och mer elastisk.

Dela degen i två delar och kavla på mkt lätt mjölat bakbord den till ca 1,5 mm tjocklek. Jag använder inget mjöl till kavlingen – det brukar inte behövas.

Skär ut plattor till lasagne och lägg på en handduk om du inte använder den genast.

Till ravioli gör man två plattor varav den ena skall vara lite större än den andra. Lägg små högar av ravioli”smeten” på ena plattan. Pensla med äggvita mellan ”högarna”. Lägg andra plattan ovanpå och tryck till mellan ”högarna” och skär eller sporra ut dem. Tryck till alla sidorna med gaffel så att det blir ordentligt tätt. Koka några åt gången.


Bandpasta: Antingen kan man skära ut strimlor från plattorna eller dofta över lätt med mjöl och rulla ihop mycket löst och skiva så att det blir strimlor. Häng upp dem över kvastskaft att torka om du inte använder dem färska. 

4 kommentarer:

 1. Det där att rulla innan man skär var ju himla piffigt! Ett av mina mål för sommaren är att få till riktigt god hemgjord pasta att äta med hemodlade grönsaker i sommar. Första laddningen blev sådär, för breda bitar och för dåligt kokt. Ett annat steg är att vi siktar på höns igen till våren, då får man riktiga ägg att jobba med! :)

  SvaraRadera
 2. Jag har testat göra pastadeg med enbart durumvetemjöl och det går väldigt trögt, då durumvetemjöl är grovt. Kanske funkar bättre i pastamaskin, men inte ens när jag hade min gamla mackapär lyckades jag veva igenom degen med enbart durumvetemjöl. Råkar ni ut för samma problem, så är det bara att testa detta smaskiga recept.
  http://dalmatianmom.blogspot.se/2013/06/hemmagjord-pastadeg.html

  SvaraRadera
 3. Och här syns lite resultat med rundstaven (rundstaven i bakgrunden) http://dalmatianmom.blogspot.se/2013/06/hemmagjorda-ravioli-med-ricottafyllning.html
  Det går förvånansvärt bra att kavla med den, blir tunt och fint, inte alls som med en kavel.

  SvaraRadera