onsdag 26 februari 2014

Första bikollen

Nu kanske någon av er undrar vad det är för burar som
Jenk lyfter bort? Vi har nämligen i en del bigårdar haft problem
med hackspettar (kan även ibland vara andra fåglar) som
hackar sönder kuporna. Därav burarna. 
Våren är alltid en spännande tid för biodlaren. Hur många samhällen har månne klarat vintern? Och det är många saker som skall klaffa innan biet landar på årets första blomma. Eftersom vårvintern är ovanligt mild i år (i förrgår hade vi +9 grader) kunde vi göra den första kollen redan i februari.

Vi har inte ännu hunnit kolla alla bigårdar (d.v.s. alla fyra ställen vi har våra kupor på), men så här långt ser allt väldigt bra ut. Det surrar i de flesta. Ja, de är till och med så aktiva att yngsta dottern fick sig ett stick på läppen här om dagen. Jag tröstade henne med att det inte är alla som blir bistungna i februari ...

Här hemma på gården är det tre samhällen som dött. Det var ganska väntat eftersom det var våra experimentsamhällen. På hösten när man sätter in nya drottningar blir det ibland samhällen som blir "över". Samhällen som kanske är för små eller som kommer igång för sent. Många erfarna biodlare häller helt resolut ut dessa, vilket leder till att de dör. Vi försökte komma på sätt att övervintra dem. Ge dem en andra chans helt enkelt. Men än är vi inte tillräckligt kloka tydligen. Problemet är att när det är för få bin i kupan på hösten så drar de in för lite mat i kupan, vilket i sin tur gör att de svälter ihjäl ... Det måste vi klura på.

Och på tal om svälta ihjäl ... nu börjar den andra utmaningen -att få dem att inte svälta ihjäl innan vårens första blommor. Och det här är svårt. Det vi nu gör är att lyfta på lådorna och känna efter hur mycket mat de har kvar, mer än så kan vi nästan inte göra medan det är så här kallt. Vi kan inte börja stödmata dem innan de har varit ut på sin första flygtur. 

På sin första flygtur skiter de nämligen ur sig hela vinterns kakka. Om vi börjar mata dem nu skiter de inne i kupan och det leder vanligtvis till att det blir så många bakterier i kupan att samhället dör. Därför är det bara att vänta, vänta och hoppas att naturen tar hand om det här.


6 kommentarer:

  1. Vad spännande med bin. även om jag är lite rädd för dem. Ser fram emot att läsa om hur det går med bajsandet! ;)

    SvaraRadera
  2. Intressant! Kanske du kan hjälpa mig lite? Är bivax allergiframkallande? Jag använder det när jag gör salva, åt min son som inte tål andra salvor. Fick en ordentlig utskällning på vcs när jag använde egen salva, för den var så farlig för honom som är atopisk. Jag tycker det låter konstigt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter ju konstigt att det skulle vara farligt med en salva som du själv gjort! Du kan ju exact säga vad som finns i den och kan på detta sätt testa dej fram till vad dom passar bäst!

      För övrigt kan jag konstatera att min Le Chat tvål tog slut och jag bärjade använda en "vanlig" tvål. det tog ganska exact 2 veckor så kom alla atopiska excem och blåsor tillbaka! Bytte till Le Cat igen och 2 dagar senare var allt bra igen!

      Radera
    2. För det första tycker jag inte att du skall ta till dig kritiken om att du skulle vara oansvarig. Du har ju verkligen tänkt efter och inte på rutin gett de salvor som hör till. Inte för att jag säger att de alla är dåliga, men många av oss har inte en aning om vad vi smörjer på oss.

      Bivax innehåller en liten mängd pollen. Precis som de flesta biprodukter gör. Är det månne det här de syftar på? Sedan får man ju tro vad man vill om det är bättre att utsättas eller skyddas från allergener om man inte har en utvecklad allergi.

      Kolla mera här: http://www.shenet.se/forum/archive/index.php/t-783.html

      En artikel i Aftonbladet tog bl.a. upp det här "Bivax– Enligt svensk folktro är det bra att tugga bivax när hösnuvan gör sig påmind. Ska förebygga och lindra nästäppa"

      Så om jag var du skulle jag börja med att fråga vad de grundar sig på. Och om din son mår bra är det knappast farligt. Så skulle jag tänka i alla fall.

      Radera
  3. Hej! Kan man köpa honung av er sen när den är färdig? Vad jag förstår bor du i Åkersberga?
    Hälsningar
    Andreas
    info@bergamunken.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Andreas! Jag vet inte var du fått det ifrån? Vi bor i Finland : ) Men min pappas kusin tror jag bor i Åkersberga ... Det hjälper ju i och för sig inte upp saken.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.