måndag 17 mars 2014

Köttfri måndag: Pasta med svamppesto

En riktig enkel och snabb pastarätt kör vi med denna måndag. Antingen gör du egen pasta eller så köper du din favoritpasta. Peston svänger du ihop på följande sätt:

300 g champinjoner (eller annan svamp)
2 vitlöksklyftor i skivor
2 msk + 3 dl olivolja
1 dl valnötskärnor
½ dl riven parmesanost
2 dl persilja
½ tsk salt
kokvatten från pastan


Fräs svamp och vitlök i olja. Mixa blandningen tillsammans med de övriga ingredienserna. Späd med olivolja och smaksätt med salt. Behöver du spä på peston ytterligare använder du kokvatten.

Vänd ner peston i nykokt pasta
.

6 kommentarer:

 1. Toppen! Bra att du påminner oss om att bli lite mer veggokreativa igen. Tack inspiration!
  Hälsn Anna F

  SvaraRadera
  Svar
  1. : ) Veggokreativ ... ja det borde vi alla vara ibland.

   Radera
 2. Hade inte hör om köttfria-måndagen, men googlad nu och det är ju visst en hel "rörelse"!

  Här försöker jag hålla det vegetariskt minst 2 dagar var vecka, helst 3 eller 4. Eftersom ex pannkakor och spenatsoppa är "automatiskt" köttfritt utan att vara en "veggorätt", så blir det faktiskt riktigt ofta som jag lyckas med de där 3-4. =)

  Idag blir det grönsaksbiffar på morot, potatis, kikärtor, ägg och lite rismjöl, och blomkål till det. Igår var det linsgryta med nybakta frallor, och i fredags vegetarisk lasange...

  SvaraRadera
  Svar
  1. (mina barn uppskattar alltså inte riktigt rätter som de anser vara veggo; så som grytor, soppor osv med linser eller bönor, därav mitt ordval om naturligt köttfria ;-) )

   Radera
  2. Jag förstår vad du menar. Och min familj är väldigt kräsna när de känner smaken av linser och bönor. Men nu har jag lyckats lura dem flera gånger när jag halverar köttmängden i grytor och köttfärssås och låter röda linser koka med i långkok. Framför allt när jag snabbt kylt av maten och fryst in eller låtit stå kallt en dag eller två. Då mognar de övriga smakerna och alla blir mätta och glada :-)

   Radera
  3. Ja, det finns en rörelse för allt : ) Här har vi gått från att äta kött så gott som varenda dag till att äta kött 2-3 måltider / vecka. Tidigare sade jag alltid åt barnen att de skall äta maten i skolan, men nu säger jag att de måste äta sig mätta, men att de absolut inte behöver äta kött om de inte vill.

   Radera