onsdag 19 mars 2014

Boktipset: Rätt ur jorden. Handbok i självhushållning.

Det damp ner en bok i min postlåda. Vad glad jag blev! Boken heter Rätt ur jorden -Handbok i självhushållning och är skriven av Bella Linde och Lena Granefelt.

Det här är inte en bok om självhushållning i allmänhet utan om odling i synnerhet. Och visst kan man vara självhushållande endast när det gäller grönsaker, bär och frukt. Hur bra som helst.

För en tid sedan tipsade jag om boken Runåbergs fröer och skrev att den boken var allt vad jag behövde i min bokhylla gällande odling. Det håller jag fast vid, men kompletterar mer än gärna med denna nyfunna bok. Styrkan med boken 'Rätt ur jorden' är nämligen dess kapitel om själva förberedelserna inför odlandet. Den innehåller bra fakta om jordmån, gödsling, olika sätt att odla, skadedjursbekämpning,  växelbruk etc. Det är rätt sällan man ser tabeller på avkastning per kvadratmeter av olika grödor och hur mycket grönsaker en fullvuxen människa faktiskt behöver per år. Det blir en bra början till att börja planera det egna behovet.

Jag läser även med intresse kapitel om jordlära och förökning. Ett klart plus är även kapitlet om förvaring. Det som är utmanande när man skriver en bok är ju balansgången mellan att ta med tillräckligt mycket innehåll och att kunna behandla innehållet så att det fyller sin funktion. Svårt. Även i denna bok finns det kapitel som visserligen kanske platsar i en bok av denna sort, men som blir lite för ytliga för att man kan ta dem till sig rakt av. De är bl.a. kapitlen om svamp, vilda växter, val av grönsaker och kryddlandet. Men det gör inget för det finns ju speciella böcker i vart och ett av dessa ämnen om man så önskar fördjupa sig.

Mitt exemplar är redan fullt av markeringar i kanten och det gör att jag tycker boken är både väl värd att läsa och att äga.

10 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Den verkar vara läsvärd.

  SvaraRadera
 2. Jag ska till trädgårdsmässan i Stockholm i morgon och ska spana efter den boken. Den står på min inköpslista. En annan bok som står på min inköpslista är Seymore´s bok "Självhushållning". Den kommer att ges ut i nytryck under 2014 på svenska. Tips, om du inte redan har den förstås!
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar faktiskt inte Seymores bok något vidare trots att den klassas som en bibel. Kanske den nya upplagan faller mig bättre i smaken : )

   Radera
  2. Som inspiration är den mycket bra men som handbok desto sämre. Bibel håller jag med om att den inte är.

   Radera
  3. Nu är boken inköpt och ska studeras. Har snabblokollat i den och den verkar (givetvis) jätteintressant. Har en lagom "ton" som inspirerar mig.
   /Eva Linnea

   Radera
  4. Där Patrick håller jag helt med. Den visar på allt vad man kan göra, men beskrivningarna över hur man gör det räcker sällan till för att göra det.

   Radera
  5. Kul Eva Linnea! Hoppas du tycker om den så att jag inte har "lurat" dig : )

   Radera
 3. ...båda verkar interesanta...måste dock tipsa om Mnadelman´s bok som själhushållning på Djupadal...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har precis fått den i min hand och den är helt underbar. Nästan så man gråter en skvätt. Skall skriva en rad om den någon dag.

   Radera
  2. Det ser jag framemot. Har tänkt beställa den men fått prioritera ner bokinköpen lite ett tag. Kanske får prioritera upp den efter din recension.

   Radera