onsdag 23 april 2014

Pollenkollen

Vilken skön syn för en biodlare! Bina kommer hem med pollen på bakbenen. Det är de gula prickarna ni ser på deras bakben.

Det innebär att bina har börjat hitta mat. Någonstans blommar sälgen.  Nu kliver vi ett stort steg framåt på överlevnadsresan. Visserligen skall vi inte ropa hej före vi är över bäcken, men som det ser ut nu har våra bin klarat vintern galant. 36/38 bisamhällen har klarat sig och med tanke på att de två döda samhällena redan i höstas var stora frågetecken så är vi jätteglada.

Våren 2013 började vi med 12 samhällen och denna vår med 36 så det tar sig helt klart med våra bigårdar. 

7 kommentarer:

  1. Vad häftigt det är med bin! En dag ska vi också ha det, helt klart! :) Många samhällen ni har, tar det mer tid med många eller hur funkar det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo visst tar det mera tid, men vi blir ju också hela tiden mera rutinerade. Sedan gäller det ju också att ha många bikupor per bigård, eftersom det är tiden att t.ex. förflytta sig mellan bigårdar och att ställa i ordning och städa undan på varje ställe som tar tid.

      Men vi upplever att det inte direkt är tiden som håller oss tillbaka utan snarare kostnaderna. Det kostar en del att dra upp ett samhälle med tanke på all den utrustning som krävs när man bygger upp det, i form av lådor och ramar. Därför vill vi växa i lämplig takt : )

      Men det är jätteroligt och spännande med bin och man känner samtidigt att man gör en god gärning för miljön så jag rekommenderar det verkligen.

      Radera
  2. Ja, har förstått att det kan bli ganska dyrt med biodling.. Men rent miljömässigt är det ju verkligen värt det i längden! (och honung blir en stor bonus) Nu blev jag sugen... Får höra med en bekant som har bin och kolla upp detta mera helt enkelt. Tack för inspirationen! :)
    /Annie

    SvaraRadera
  3. Hur mycket honung kan ni få ut av era samhällen? Ni säljer antagligen en hel del. Ni måste väl få in en ganska bra summa ändå? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur mycket man får av ett bisamhälle varierar hemskt mycket från sommar till sommar, men visst går det att göra pengar på det om allt går som det ska. I början när man bygger upp sina bigårdar går dock de mesta av pengarna till återinvesteringar i form av bikupor, ramar, vax etc. Och än har vi inte sålt några stora mängder, eftersom vi har delat våra samhällen rätt hårt. Då hinner de inte samla in så mycket. I år kommer vi dock att satsa mera på honung och mindre på antal samhällen.

      Radera
  4. Ni som är i biodlarbranschen... Vet ni hur man gör om man vill samarbeta med en biodlare i Vasatrakten? Min mamma har uttryckt lite önskemål om att få följa med från sidan om för att kanske skaffa egna bin i framtiden. Hon har ett stort trädgårdsland med fruktträd och bärbuskar, och så har de i övrigt ekologisk odling (i sommar t.ex. bondbönor på flera hektar, dvs stor areal med lång blomningstid). Har förstått att det finns biodlare som placerar ut bikupor men sköter dem själv, men har ingen aning om hur vanligt det är. Mina föräldrars grannar har en eller flera utplacerade och även om de bor en bit bort brukar det finnas en stadig närvaro av bin i mammas trädgårdsland och bland vitklöverblommorna i gräsmattan. Kan ju hända att grannarna skulle kunna tipsa sin biodlarbekant, men ni kanske också har tips?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ika! Förlåt att jag inte har svarat tidigare, men har varit rätt mycket på resande fot just nu och inte kommit mig för. Ni kan titta på Svenska Österbottens biodlarförening http://www.multi.fi/~svobbiodlare/ om ni hittar någon biodlare nära er, men alla finns inte med.

      Biodlare vill ju ogärna placera sina kupor för nära varandra. Dels för att undvika att bina beblandar sig med varandra om de inte är av samma ras och dels för att undvika att eventuella sjukdomar sprids.

      Hoppas ni hittar någon biodlare på nära håll som är intresserad.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.