onsdag 28 maj 2014

Växtpromenad

I måndags hade jag och yngsta dottern en växtpromenad med vännen Eija. På bilden håller dottern på att visa till allra bästa harsyre-ställe. När det kommer till vilda växter i köket eller till medicin är jag en riktig teoretiker. Det vill säga att jag kan rätt mycket, kan vandra omkring och peka ut det ena eller det andra, berätta vad som är ätbart och vad som är bra till vad. Men jag använder det sällan. Jag kommer mig inte för att använda späda maskrosblad i salladen eller göra paj på kirskål. Inte heller tvättar jag håret i späda björklöv eller botar febern med älggräs. Det finns alltså utrymme för mycket förbättring där.

Men jag lärde mig några nya saker under vår vandring. Här är två av dem ...

Jag berättade för Eija att jag hade lidit av urinvägsinfektion och hon sade direkt att jag borde dricka te på Gullris. -Det har jag ingen aning om hur det ser ut, svarade jag. Du känner igen det på hjärtat under bladet. Och mycket riktigt, se vilket fint hjärta som gömmer sig under bladet. Nu är det i och för sig på blommorna som te skall kokas, så kanske jag borde plocka lite i sommar, nu när jag vet hur de ser ut. 

Hitta en rönn och knip av det allra yttersta bladskottet. Det lilla, lilla som knappt vecklat ut sig. Sätt det i munnen och tugga. Förvånas av smaken. -Det smakar bittermandel, sade Eija. Jag tyckte det smakade körsbärsyoghurt. Vilken smakbomb!

Vill du läsa mer om vilda växter hittar du två texter här och här

2 kommentarer:

  1. Tack! Vilka superbra sidor du länkade till.

    SvaraRadera
  2. Jag var utan "vanlig" sallad häromdan och beslöt testa späda maskrosblad samt kirskål ( som för övrigt tagit totalt överhand i min blombänk...) Det gick hur bra som helst, gubben märkte inget...åtminstone kommenterade han inte salladen utan åt med god aptit. Kändes dock lite arbetsamt att skölja alla små blad och det tog onödigt länge, men jag kanske var lite väl noggrann... i alla fall väl värt att pröva! Lilian

    SvaraRadera