fredag 6 juni 2014

Hur länge får det hålla på?

Igår var det fortsättningvis sommarens hittills varmaste dag. Och kanske skönaste kväll. Barnen studsade på studsmattan, Jenk trimmade fram våra äppelträd och jag hade bestämt att nu skulle äntligen de sista frilandsgurkorna i jorden. De sista bina surrade hem till bikupan. Katten Mats klättrade upp i ett äppelträd och orsakade hjärtsnörp för sin familj. Idyllen var ett faktum.

Ända tills det brummade till på åkern bredvid vår gård. Jaha, så var det dags för att spruta säden. Den stora ogrässprutan körde 50 meter ifrån studsmattan och barnen fick order om att snabbt springa in och stanna inne resten av kvällen -Men maaammmaaaaa! Jag försökte stå ut, men fick snart ge mig vartefter giftlukten spred sig över vår gård. Jenk i sin manlighet stod ut ytterligare en stund. (Han oroade sig mest för bina)

Vi är omgivna av konventionella bönder (Och jag skyller inte på dem. Det är ju trots allt lagligt att göra så här) och jag har aldrig reagerat så starkt på det här som igår. Under många år har jag inte reagerat på det alls faktiskt. Det har hört till det normala. Men igår kändes allt så fel! Tänk att det faktiskt är helt okej att göra så här.

På kvällen när jag beklagade mig på FB fick jag dessutom höra om en stor hund som hade dött efter att ha sprungit genom en nybesprutad åker. Hur hemskt är inte det!

Nej, fram för mera ekologiskt! Och så hoppas jag att våra ekologiska grönsaker trots allt inte fick alltför mycket gift på sig igår kväll ...

7 kommentarer:

 1. Ja, fy vad hemskt! Jag tycker att det borde förbjudas att spruta med gift och att både svenska och finska regeringen borde hjälpa bönder att ställa om till ekologiskt jordbruk. Om en stor hund dör av att vistas i närheten av nybesprutade åkrar, så kan man ju räkna ut vad som händer våra barn, och även oss vuxna. Det ekonomiska har fått alldeles för stort utrymme, och nu är det dags att tänka på både miljön och på hälsan.

  SvaraRadera
 2. Bra och relevant inlägg! Visst är det obehagligt med allt gift som ju inte stannar på grönsakerna utan sipprar vidare ner i jorden... Jag har nyss hittat till den här bloggen och den är jättetrevlig!!

  SvaraRadera
 3. Vilket tydligt exempel med hunden... Det är hemskt! När det går att odla utan gifter och konstiga kemikalier - varför kan vi inte alla komma överens om att enbart odla på det sättet då? Det låter ju så simpelt.

  SvaraRadera
 4. Jag satt just och funderade om jag var för extrem i mina tankar i mitt sista blogginlägg. Besprutning verkar så normaliserat att det är svårt att tänka annat. Men jag har ju aldrig bort ute på landet så vad vet jag om sånt.

  SvaraRadera
 5. Sorglig läsning och hur många insekter dog bara där? Suck! Dra ner på annan onödig konsumtion och köp ekologiska produkter kära vänner. Fråga efter dem i butiken om de inte finns. Efterfrågan skapar utbud.

  SvaraRadera
 6. Ja, suck! Såg igår min första traktor som körde och besprutade. Många kör ju på natten, mest vindstilla då. :-( På 80-talet minns jag farfar hade vår hund ute när grannen sprutade, samt hundens vattenskål. Den kräktes i flera dagar och efteråt började farfar fundera om det månne var ett samband… Det som fascinerar mig mest är hur i alla världen detta blivit tillåtet från en början!!?? Gift i maten och naturen?!

  SvaraRadera
 7. Känner igen mig. Vi försökte kommendera in hönsen före de besprutade åkern som bara är ca 5m från husknuten. Min son som odlar på 4H sa, med gråten i halsen, att hans odling inte längre är ekologisk och allt arbete var bortkastat. Vi gick in .. Vågar man äta äggen från egna höns när de vistas på åkern, kommer blivande kycklingar få men av att föräldrarna söker mat vid åkerkanten, vill vi äta vår sallad som växer nära åkern osv Blä. All gift man försökt hålla bort med ekologisk mat fick man den dagen som en engångsdos istället. Ska be dom meddela före dom besprutar nästa gång...

  SvaraRadera