måndag 30 juni 2014

När det oväntade händer

Har du tänkt på en sak? Var finns jordens centrum? Är det i New York, Helsingfors, London eller Bangkok? Var händer det saker? Eftersom jorden är rund innebär det att precis varje punkt på dess yta är lika mycket centrum som någon annan. Det betyder att platsen där du befinner dig är lika mycket värd som någon annan.

Jag bor i en liten by med 300 invånare. I en röd gammal bondstuga ute på landet. Lite avsides. Jag träffar vanligtvis inte så många människor per dag. Det brukar gå många dagar i sträck som ingen förutom familjen ringer på min telefon. Men ändå känner jag att jag har alla möjligheter i världen. Jag kan befinna mig precis där jag skall vara just då.

I november ifjol fick jag ett mejl. Ett helt vanligt mejl som jag snabbt läste igenom. Ett mejl som först inte egentligen väckte min nyfikenhet desto mera. Mejlet var från Norstedts förlag och de frågade om jag var intresserad av att skriva en bok för dem.

Sakta gick det upp för mig att ett utländskt förlag (nåja, som finlandssvensk känns Sverige inte riktigt utländskt, men det låter ju onekligen bra) hade tagit kontakt med mig. Att de hade frågat mig. Att de hade erbjudit mig att ingå i deras stall. JAG! Att de helt enkelt visste om att jag fanns! Trots att jag satt i min lilla stuga, klappandes min lilla katt och ätandes mina morötter. Att de läst vad jag skrivit! Trots att jag varit lite styv i korken och bestämt gett ut mina böcker på eget förlag. Trots att jag tappert kämpar på med min lilla uglyblogg.

Efter mycket prat och diskussioner blev det så bestämt att jag skall skriva en bok om praktiskt självhushållning för Norstedts. För mig är det hur stort som helst. En bok på 256 sidor! En tjock bok. En bok med vackra bilder. En bok med tjocka pärmar, En bok med roliga illustrationer. Å vad spännande. Och å vad skrämmande. Boken skall komma ut hösten 2015, vilket gör att tidtabellen är knapp. Men vad gör det när jag får skriva, skriva, skriva!

Visst är det otroligt häftigt att bli tillfrågad. Och jag känner mig väldigt privilegierad när jag vet hur hårt många kämpar för att komma framåt med sitt skrivande. Men egentligen är det inte boken i sig som för mig är det häftigaste. Egentligen skulle det inte ha varit hela världen om det inte hade blivit någon bok. Det allra häftigaste är att de frågade. Att det där mejlet kom. Att det hände. För det gjorde att jag verkligen fick känslan av att om det där hände mig där jag ovetandes satt i min lilla stuga. Ja, då kan nästan vad som helst hända. Det är bara att vänta, tacka och ta emot. För när du gör det du tycker om och när du gör det för att du vill och inte för att du måste ja då kan vad som helst hända! Tro mig!

Och nu kanske någon känner ett behov av att rätta mig och säga att jordens centrum, det är ju mitten på jordklotet, d.v.s. jordens inre. Visst, men då säger jag att det i sin tur innebär att ditt centrum är ditt inre och det har du alltid med dig. Vilket betyder att händelsernas centrum för dig alltid är var du själv befinner dig. Våga tro!

31 kommentarer:

 1. Härligt Maria! Du förtjänar verkligen att få glänsa med en till bok. Lycka till med skrivandet! Ser fram emot boken :).

  SvaraRadera
 2. Härligt med en ny bok på kommande. Lycka till med projektet!

  SvaraRadera
 3. Vad roligt! Grattis och lycka till med skrivandet! Jag ser fram emot att läsa den, gillar din blogg :-)

  SvaraRadera
 4. Vilken roligt utmaning. Själv är jag en riktig fegis och tackar oftast nej till allt av rädsla för att inte duga. Grattis till att du vågar. Den boken vill jag äga när den är klar. Har förresten nyligen hittat till dig blogg via rekommendation.
  Stort lycka till

  SvaraRadera
 5. Vad Kul! Ser verkligen fram emot att få läsa din bok när den kommer ut!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Vad roligt! Grattis! Jag ser fram emot att få läsa boken.

  SvaraRadera
 7. Inte konstigt alls att dom har hittat dej och dina böcker! du skriver ju på ett lite nischat och helt rätt i tiden område, så det var nog säkert bara en tidsfråga (om dom är smarta alltså, o det är dom tydligen!)!
  Jag trodde du bara ville ge ut egna böcker, men kanske det lönar sig att ha ett stort förlag bakom sig i just Sverige? Skrev just idag ett mail till dej med lite frågor om sånt. Lycka till med boken, jättekul!

  SvaraRadera
 8. Häftigt, Maria! Grattis! Fint jobbat!

  SvaraRadera
 9. Jättestort Grattis!

  SvaraRadera
 10. Men vad roligt! Ser med spänning och glädje fram emot att få läsa din kommande bok!! :)
  /Annie - Annies Enkla

  SvaraRadera
 11. Vad roligt, ser fram emot att läsa din bok nästa höst.

  SvaraRadera
 12. Vad spännade! Vilken kul utmaning. Lycka till!

  SvaraRadera
 13. Allt är möjligt de blir kul för dig och kommande läsare. Grattis. Kul att det är den vägen inland att förlaget ringer

  SvaraRadera
 14. Vad roligt! Grattis och lycka till!

  SvaraRadera
 15. Det här var verkligen inspirerande för mig! En sådan bra tanke att händelsernas centrum i mitt liv är just inuti mig, inspirerande som sagt. Grattis till bokkontraktet och lycka till med arbetet. Jag ser fram emot resultatet!

  SvaraRadera
 16. Grattis! Det ska bli roligt att läsa din nya bok. Lycka till med skrivandet, det kommer att bli så bra!
  / Siv

  SvaraRadera
 17. Grattis, så roligt för dig! Och för oss andra som får läsa boken, förstås. Lycka till!
  /Maria

  SvaraRadera
 18. Grattis :-) så roligt. Exakt vad man drömmer om, att ett förlag ringer och vill att man skriver en bok :-), hur ofta händer det... Du är verkligen rätt att skriva den, jag kommer köpa den.

  Använder du tvättnötter? Det är det billigaste man kan tvätta/diska/städa med och som samtidigt är miljöriktigt.

  Trevlig dag!
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, efter att jag läst en studie att tvättresultatet är lika när man tvättar med tvättnötter och när man tvättar med bara vatten är lika så slutade jag. Men jag har gjort egen tvätt-tvål och den är ju både bra, billig och rätt så miljövänlig.

   Radera
 19. Härligt! Du är ju bättre än Underbara Clara och alla de andra svenska "bliggkändisarna"! Hälsar Britta från Vörå

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbara Clara? Vem är det? Nej, skämtade förstås. Men tack för den kommentaren Britta : )

   Radera
 20. Bloggkändisar sku de ju stå!

  SvaraRadera
 21. Den boken ser jag fram emot! Va roligt! Lycka till!

  SvaraRadera
 22. Härligt! Grattis! Fortfarande är detta ingen uglyblogg. Kalla den då hellre før naturligblogg eller verklighetsblogg. ;)
  Hälsn Annette Skog

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, fast jag tycker uglyblogg är lite charmigt. Som min egen motsvarighet till Shabby chic liksom

   Radera
 23. Vad glad jag blir för din skull! Grattis en miljon gånger och lycka till!

  SvaraRadera
 24. Stort grattis! Så roligt och förståeligt att de vill ju ut en av dina böcker - jag vill köpa den :)

  SvaraRadera
 25. Å tack alla fina ni. Jag blir så varm i hjärtat över att ni finns.

  SvaraRadera
 26. Oj herregud, GRATTIS! Den boken vill jag läsa. Skrivro och glädje till dig!

  SvaraRadera