söndag 28 september 2014

En väldans dyr tomatsås

Ekologisk tomatkross utan tillsatsämnen är rätt enkel att få tag i. Billig är den också. I tetrapak som resurslöst kan sparas i köksskåpet. Därför känns faktiskt lite onödigt att göra sin egen tomatsås/tomatkross/pastasås. Det kan jag faktiskt tycka.

Till de här burkarna gick det nämligen åt 3 kg tomater + lite annat grejsemojs förstås. Och jag kokade den i säkert 3 h. Då gav jag upp. Jag hade tänkt sätta in den på glasburk och förvara i jordkällaren (så att den skulle vara lika enkel att använda som "kööpis"), men eftersom orken var slut slängde jag den i frysen. Där lär den säkert ligga och dra el.

Nej, hädanefter kommer mina självhushållningskrafter att gå åt till annat än tomatsås. Fast fördelen är ju att den inte har behövt transporteras från något annat land. Så kanske jag borde göra ett nytt försök.

17 kommentarer:

 1. Jag odlar rätt ordentliga mängder tomater. I början stod jag också och kokade. Nu stoppar jag bara tomaterna i mixern, kör tills de har fått lagom konsistens och fryser i portionsförpackningar. Snabbt och lätt går det och det blir väldigt bra både att koka soppa och tomatsås på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som något som är på min bekvämlighetsnivå. Tack!

   Radera
 2. Jag tycker att du var duktig. Har din bok och ser mycket fram mot att läsa din nästa. Jag blir mycket inspirerad av att läsa din blogg. Har glatt mig hela våren åt att läsa den när jag har varit sjuk. Ha en toppen vecka, det ska jag ha. Anne

  SvaraRadera
 3. Men kanske är den väldigt god? Så det är värt det för smaken?
  Har själv funderat på detta men är hittills varit för lat för att prova att göra från hela tomater. Som du säger, tetra är ju så praktiskt!

  SvaraRadera
 4. Jag slänger mina tomater i kastrullen och blandar i lite kryddor (basilika, timjan, vitlök, chili beroende på vad jag har) och så låter jag det koka. Inte tre timmar dock, max 1...om ens det. Mixar med stavmixern och häller på varma glasburkar som jag haft i ugnen under tiden. Passar perfekt till vinterns såser och lasagne! Känns nog bättre än den som är transporterad från Italien och inbillar mig att den är mycket godare dessutom ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men blir den inte lite vattnig? Det är ju förstås olika på vilka tomater man använder.

   Radera
  2. Kanske är den lite tunn jämfört med den köpta varianten, men i såser o lasagne som den främst används till så kokas den ju ännu lite till så jag räknar med att den går ihop sig fint :)

   Radera
 5. Tack för lite olika sätt att ta sig an tomater. Vi har ett ställe med självplock av ekologiska körsbärstomater. Senast jag var där tänkte jag just på hur jag skulle kunna spara dessa fantastiska smaker till vintern. De kostar 60 kr/kg men så billigt blir det inte. Men känslan att spara den söta, goda smaken till vintern lockar. Sedan får det bli ekologiska burktomater från Italien till största delen // Anna

  SvaraRadera
 6. Bästa sättet och godaste är att konservera dem som Camilla Plum. Jätteenkelt och jättegott. Du fyller bara vanliga glasburkar med tomater, basilika, vitlök salt och lite olivolja. I ugnen med uppskruvat lock, på 120 grader (viktigt, annars kan de explodera). Där står de till de börjar bubbla. Stäng av värmen och skruva igen locken och låt de stå kvar i ugnen tills de har svalnat. Sedan kan de stå svalt och klara sig hela vintern. Det är verkligen speciellt när man öppnar en burk i februari och känner sommarens dofter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter toppen! Ska de vara hela tomater eller i bitar?

   Radera
  2. Har inte gjort Plums tomatkonserver tidigare, men har nu i höst gjort vart efter som tomaterna har mognat och vi inte hunnit äta allt. Senaste burkarna satte jag också med de sista mini zuccinina. Smakade en burk förra veckan och det var riktigt gott. Jag har satt mindre tomater hela eller kluvit dem, större har jag satt i bitar.

   Radera
  3. Det spelar ingen roll om tomaterna är hela eller i bitar men man ska trycka ihop dem eftersom de sjunker ihop. Här kan du se bilder på hur de ser ut. http://kerstinlofgren2.blogspot.se/2012/09/tomatskord-enligt-camilla-p.html
   Och här är receptet http://www.alternativ.nu/Plum.pdf

   Radera
 7. Wooo, Plumreseptet måste ju absolut testas!

  SvaraRadera
 8. JAAA! Plumreceptet tänker jag också testa. Tusen tack Kerstin!

  SvaraRadera
 9. Såg just ett trevligt recept för tomat på bloggen fiffelochtrad.blogspot från 14 sept

  SvaraRadera