lördag 27 september 2014

REKO -en vettig idé

Vi har med vår honung gått med i en REKO-ring och det är ett så vettigt system som faktiskt funkar att jag vill uppmana människor att antingen gå med i en ring nära dem eller starta ett motsvarande system i sin omgivning.

I början när jag hörde om systemet tyckte jag det lät lite pretentiöst och krångligt, men nu har det hittat sin form och fungerar utmärkt. REKO Vasa (som vi tillhör) funkar i korthet så här:

Det finns en FB-sida med namnet REKO Vasa (det finns även REKO Solf, REKO Nykarleby och en del andra ringar). Du går med i den gruppen. På FB-sidan sätter producenten upp ett inlägg med vad hen kommer att sälja vid nästa utdelningstillfälle (i Vasa är det utdelningstillfälle varannan torsdag). Som köpare beställer du dina produkter genom att kommentera inlägget. När torsdagen kommer åker du till Kaserntorget någon gång mellan 17-17.30 och hämtar dina beställda produkter.

För oss som producenter är det oerhört smidigt. Genom att sätta ut ett inlägg på FB når vi många köpare och vi vet redan när vi åker till utdelningstillfället hur mycket vi skall ha med oss av produkten. Dessutom är det väldigt tidseffektivt eftersom vi bara behöver stå där ½ timme varannan vecka.

För en konsument som är intresserad av närproducerat och ofta småskaligt odlad mat är det här himmelriket. Du kan hemma sitta och fundera på hur mycket du behöver och under en halv timmes tid har du sedan tillgång till honung, mjöl, ägg, fårkött, nötkött, grönsaker, äppelmust etc. Många av produkterna är dessutom ekologiska.

9 kommentarer:

 1. Hur sköter man betalningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att man kan komma överens om lite olika sätt, men för oss (och för de flesta andra) är det kontant betalning när man hämtar sina varor

   Radera
 2. Vi har varit med i Nykarlebys reko-ring sedan den startade i våras. Det enda vi har haft avtal på är lokalt odlade grönsaker varje vecka, och det har varit fenomenalt bra!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! Jag antar att det hos er fungerar som jag hörde från början att man har "ett avtal". I vår REKO-ring är det en beställning på FB några dagar innan leverans som jag tror är vanligast.

   Radera
 3. Detta låter ju jättesmidigt. Man slipper köra runt till en massa olika ställen för att se vad de har tillgång till. Och man kommer lätt i kontakt med lokala leverantörer. Är det någon som vet om detta finns i Sverige? Och vad det i så fall kallas här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har det kommit till Sverige.
   http://www.odlaminmat.se/2017/03/reko-explosion-i-sverige/

   Radera
 4. Ja, jag gillar det här med REKO! Var med och startade upp en ring här i Kronoby nu i våras också. Vi har inte fått så många producenter, men hoppas på mer till nästa sommar!

  SvaraRadera
 5. Av grannen fick jag höra om Reko och de är nog de bästa jag varit med i.Helt underbart att få köpa direkt av producenterna.Kommer att ha svårt att tex.köpa kött i affären mera,men har ju nu möjlighet att lägga på lager i frysen.Er honung är det godaste jag smakat i honungsväg.
  Barbro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Barbro! Vad roligt att höra att dina smaklökar är i skick : )

   Radera