måndag 17 november 2014

Ensilage?

För några dagar sedan var jag och hälsade på morfar och han berättade lite om vilken mat de gav till djuren förr. Han berättade bland annat om hur de gjorde egen ensilage. Ensilage är ju något jag förknippar med runda, vita plastbalar och hade inte tänkt på att det är något man i liten skala kan göra själv rätt enkelt.

I korthet gjorde morfar så här: Först slog han på hösten grönvallen (det gräs som växt upp efter att de höbärgat) med en slaghack. Gräset åkte upp på en dyngkärra där det sedan maldes ut i en hög med hjälp av dyngskruven. Allt för att gräset skall bli så sönderpackat som möjligt (tänk surkål). Sedan satte de gräsmassan direkt på marken i avlånga limpor. Gräset blandades upp med syra (t.ex. ekologisk godkänd myrsyra) och så körde man med traktor på det och packade ihop det så att det mesta av syret försvann. På med ett plast och ovanpå plasten kördes sågspån för att hålla plasten på plats och på så vis åstadkomma en syrefri miljö. Nu var det bara att vänta några månader och så var det syrade gräset klar (kossornas egen surkål).

Den här ensilagen gav de till korna under en stor del av vintern. Det jag nu undrar är om man får göra så här längre? Jag har inte klurat ut varför man inte skulle få göra det, men jag läste i något diskussionsforum att någon trodde det var förbjudet. Så jag gör ett försök här på bloggen och frågar. Vet någon om detta sätt att tillverka egen ensilage på är förbjudet?

5 kommentarer:

 1. Vissa bönder gör så här i Jeppo ännu, vet inte om de tillsätter någon syra. Så de borde ju vara ok. Men stora högar med gräs som plattas till med traktorn, och sedan en presso på. Kanske något att testa. Annars hörde jag om en intressant grej härifrån nejden, där någon hade morötter i landet året runt. De lade aiv (hu de nu skrivs?) täcke på morotslandet, och sedan massor av halm på (ev. va de plast på den ytterligare). Detta isolerade så pass bra ( blev som en stuka) att de kunde skörda morötterna ur jorden nästan hela vintern. Kanske kunde vara något för er ?!? H/ Anna

  SvaraRadera
 2. Så gjorde en tidigare bonde här för si så där 10 år sedan, nu är kreaturen borta. Jag bor på andra sidan Bottenviken.
  Varför skulle det vara förbjudet?

  SvaraRadera
 3. Jag jobbar på kommunen med miljötillsyn på lantbruk och skulle säga att det inte är ok om syra eller pressaft från gräset kommer ner i marken eftersom pressaften är näringsrik så blir det mycket näringsämnen i marken som kan läcka ut i grundvattnet eller vattendrag. Gör man det i mycket liten omfattning kanske det skulle vara ok. Annars kan man ju göra det på ett tätt underlag t.ex. en platta och då är det ok. På större gårdar kan man ju ha plansilos och då gör man på sättet du beskriver fast i stor omfattning. Sedan om man mal gräset med dyngskruven så är det ju viktigt att den är väldigt ren eftersom djuren ska äta ensilaget sedan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen, tusen tack! Det var precis det här jag ville veta.

   Radera
 4. häls från Kvevlax..jo man får göra så ännu säger gubben,,inge farligt i det.men vi har ju runda plastbalar.

  SvaraRadera