fredag 28 november 2014

Facebook Feng shui

En dag orkade jag inte längre med mina FB-vänner. De var så många! En del av dem brukade inte känna igen mig på gatan. En del tog det en stund innan jag kom på vem det var. Mitt nyhetsflöde var så fullproppat med grejer från personer vars liv jag egentligen inte var så intresserad av. Istället försvann alla mina riktiga vänner. De tystades ner av alla bilder som lajkades tillräckligt många gånger eller av personer som hade massor och åter massor av vänner. När jag sedan fick höra hur inläggen på FB sorteras blev jag riktigt illamående. Jag bestämde mig för att säga upp vänskapen med hälften av mina vänner.

Och varför heter det vänner egentligen? Det är ju jättehemskt att sluta vara vän med någon. Så jag skrev ett inlägg där jag berättade att jag kommer att börja plocka bort folk. Vad orsaken var och att jag hoppades att ingen trodde att jag hade något emot dem som person bara för att vi inte längre höll en låtsaskontakt på FB. Jag menar, tiotals och åter tiotals av dessa personer har ALDRIG kommenterat något jag skrivit. ALDRIG gett sig tillkänna. En del blev jag totalt överraskad över att de fanns där.

Men det är nu det spännande börjar. Alltihopa blev som ett litet socialt experiment. Först började en del vänner kommentera i stilen "Det är okej om du tar bort mig. Vi är ändå vänner". Andra kommenterade ungefär "Jag hälsar alltid på dig. Ta INTE bort mig". En sände till och med en vänförfrågan en halv timme efter att jag raderat henne. Lite märkligt, det är allt jag kan säga.

Men jag var skoningslös. Hälften skulle bort. Och ni skulle veta vilken skön känsla det var att se antalet minska. Vet ni, jag är säker på att det fanns personer som inte tyckte om mig. Lika lite som jag tyckte om dem. Vi hade bara en trevlig, liten låtsasvänskap.

Nu minns jag mitt i allt varför FB var så bra. Mina vänner syns! Jag kan enkelt följa dem jag faktiskt har ett utbyte av. Antingen vänskapsmässigt eller genom utbyte av intressanta tankar.

Det känns som jag har genomgått en FB Feng shui. Det har kommit in en ny energi i min virtuella värld. Dagens uppmaning blir därför -Fram för mindre vänner (på fb).

10 kommentarer:

 1. Intressant! Använder dock min fb väldigt lite idag. Fast det är även för att det blivit så himla mycket reklam och info om "vem som gillar vad" i flödet. Inte så mycket genuina uppdateringar om vad folk gör eller tänker. Men man kan ju förstås använda fb-flödet för att själva "sprida reklam" och försöka väcka lite tankar kring "En köpfri dag" och sånt. Fast det är iofs inte så många av mina vänner som gillar eller kommenterar såna inlägg. Kanske borde jag byta ut lite vänner... på fb och annars...

  SvaraRadera
 2. Hahaha Ursäkta att jag skrattar men jag håller helt med dig, ordet vänner i FB sammanhang är så fel. Mina kontakter vore det bättre om det stod. Jag är väldigt restriktiv med vilka som blir "mina vänner". De flesta nekar jag, just av den anledningen att jag inte känner dem. Andra som jag accepterar funderar jag noga över vad jag vill att de ska se av vad jag skriver och om jag känner att det kommer att bli en ytterst ytlig kontakt, ett namn i mängden då sätter jag dem på min blocklista. De som finns där ser inte mina uppdateringar men jag ser deras... om jag inte vill se deras, ja då stänger jag av den funktionen också. På så sätt så ser jag det jag vill se som jag tycker är viktigt och berikar mig och slipper allt nonsens. Samtidigt så ser ju vänlistan väldigt prydlig ut ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så har jag också gjort länge. Accepterat alla, men begränsat vad en del skall se. Men där kan det också uppstå lite knepiga situationer när någon kommer och säger att de inte förstår varför de inte hittar vissa saker som jag skrivit och som någon av hennes vänner har talat om ...

   Men jo, jag håller med dig. Men det var kanske inte ens den prydliga vänlistan jag orkade med i detta fall : )

   Radera
 3. Låter som en fantastiskt smart idé om man inte vill göra som min man och helt radera sitt konto. Det känner jag är lite väl drastiskt och så skulle jag förlora en del grupper som jag faktiskt tycker mig ha stor nytta utav. Ska göra det samma, minst halvera vänkretsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jenk (min man) raderade också sitt konto för några år sedan. Så nu förväntar han sig att jag förmedlar skvallret till honom istället : )

   Radera
 4. Intressant. Nu när jag läser detta är jag glad över att jag har varit restriktiv från början. Men jag vill gärna veta hur inläggen sorteras, det vet jag ingenting om.

  SvaraRadera
 5. Älskar bloggen och har läst den ett tag men aldrig lämnat ett spår efter mig. :)

  Hmm... intressant. Jag är inne på min fb nästan varje dag men jag är ingen aktiv skrivare. Jag tycker om fb för att det är så lätt att hålla kontakten med vänner som inte bor i samma land som en själv. Hur bra som helst. Jag har inte många vänner men ändå finns det där många som jag inte har sådär jättestor kontakt med.

  Jag är också nyfiken över hur inläggen sorteras, hur går det till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra av dig FrökenSpara!

   Radera
 6. Tack för dina funderingar. Igen en gång :). Det är nåt lurt med det "fina" systemet... Tur att det finns nåt som kallas verkliga livet också! Kram på dig, vän eller inte :).

  SvaraRadera
 7. Jag vet verkligen inte mycket om hur de sorterar. Försökte snabbt söka lite på nätet, men det är svårt att hitta. Det jag vet är bara sådana saker som jag hört av andra och det vet jag ju som sagt inte om det stämmer. Men en sak är att de av dina vänner som har många vänner, deras inlägg kommer mycket högre upp i ditt flöde. Så har du en god vän som inte har så många vänner på FB då "försvinner" hens inlägg. Speciellt om du själv har många vänner vars inlägg från flera dagar kommer före hennes aktuella inlägg. Har ni inte märkt det att inläggen inte kommer kronologiskt?

  Sedan om det är något inlägg som gillas av många så då antar FB att det är väldigt viktigt och det sorteras högt upp på din lista. Det är ju lite som saken jag skrev tidigare. Har man många vänner så är det troligtvis många som gillar och då syns man plötsligt överallt.

  Något jag hittade när jag sökte runt på nätet är en notis från DN. Enligt dem är det möjligt att du om du gillar en annons på FB mitt i allt kan bli deras ambassadör, d.v.s. att din bild och ditt namn mitt i allt dyker upp i dina vänners flöden i samband med företagets annonser.

  För är det något jag är innerligt trött på är de av mina vänner som verkligen gillar och "delar" allt. Det är motorbåtar och resor. Kaffe och leverkorv. Restauranger och hårfrissor ... Snart åker också ni. Och visst kan man stoppa detta i sitt flöde, men vem orkar göra detta för varje enskild människa?

  Och så tycker jag ännu att det är jättekonstigt det som hände när jag fengshuiade min FB. Att en person (som jag egentligen aldrig hade någon kontakt med på FB och som aldrig kommenterade eller svarade på mina inlägg) en halv timme efter att jag hade tagit bort henne sände en ny vänförfrågan. Var det FB som gjorde så? För jag har svårt att tro att hon 1) var så på alerten, 2) tyckte det var okej att fråga om hon märkte att jag medvetet tagit bort henne eller 3) plötsligt fick för sig att vi inte var vänner och ville bli det (ifall hon glömt att vi varit det tidigare)

  Ja FB är verkligen skumt.
  SvaraRadera