Sidor

tisdag 18 november 2014

Vedklyvstankar -hjälp behöves

Jag och Jenk har spännande diskussioner på gång om kvällarna. Vi diskuterar vedklyvar. Den ena av oss tycker det är mer spännande än den andra.  Sedan vi installerade vårt nya värmesystem går det åt en hel del ved hos oss (30 kubik) och vi har insett att vi förstör våra kroppar genom att klyva all den veden för hand. Tro mig, vi har klarat oss med yxa och motorsåg i många herrans år, men vi blir ju inte yngre om vi säger så.

Först utgick vi från att vi skulle köpa en gammal traktor och en begagnad vedkap med skruv. Men vi behöver egentligen ingen traktor. Och inte vet jag om vi orkar titta på den dag ut och dag in heller där den står. Och vem säger att den fungerar felfritt? Nej, det känns som en grej till att underhålla. Så vi gick raskt över till att tänka eldriven hydraulklyv. Vi (åtminstone en av oss) satt framför datorn och tittade instruktionsvideo efter instruktionsvideo. En klar favorit var en vedprocessor/klabbmaskin som både kapade veden till max 60 cm och klöv den. Men shit vad dyra de är!

Så började vi tänka att det kanske är ganska praktiskt att köpa en maskin som klarar av att klyva 1 m ved. Lättare att stapla och förvara. Bara att såga i kortare längder vid behov. I vår värmepanna eldar vi nämligen 50 cm lång ved och pannan klarar av väldigt grovt kluvna vedträn.

Men begagnade verkar inte gå att hitta. Och nya, snabba och starka maskiner är inte heller lätta att hitta och de vi hittar är jättedyra. Så vi tänkte att kanske någon av er har en maskin som ni är nöjda med och kan tipsa oss om hur ni gör/vad ni använder? Visst?

8 kommentarer:

  1. Det är inte uteslutet att det kan vara bättre att förbättra logistiken runt kapandet med motorsåg och en Virpukirves yxa. Jag kör på det spåret efter att ha prövat en del maskiner. Inte minst en klipp som du nämner. Dyra och som sagt en maskin till som skall underhållas och ha någonstans att stå. Då har jag beslutat köpa grov ved som den yxan är överlägsen på. Kapa en stock och hugg upp den för att få omväxling i arbetet.

    SvaraRadera
  2. Vi använder en palax som är traktordriven men motsvarande finns också eldrivna. De hydrauliska vedklyvarna är rätt så långsamma jämfört med cirkel och skruv.

    SvaraRadera
  3. Vi har gjort som ni i många år men nu har vi hittat en klyv, begagnad, det är det bästa vi har gjort när det gäller veden. Kapar med motorsåg och klyver med maskin. Har dock inte sett någon för 1 meters ved, då krävs kanske traktordrift, men vi kommer långt med vår Faxe. De säljs ibland på gårdsauktioner. Antagligen en maskin som många vedhuggande gubbar investerat i på äldre dagar innan de trillat av pinn. 4000:- gav vi för vår som var i bra skick. http://www.lantbutiken.se/butik/vedklyv-och-vedklyvar-fabrikat-faxes/1678-vedklyv-faxes-med-en-klyvlangd-pa-500-mm.html

    SvaraRadera
  4. Här hos oss har 3 st grannar gått ihop och köpt en tillsammans. Den står hos den som använder den mest men transporteras lätt till de övriga när den behövs. Ofta kan man planera vedkapandet ganska bra. Det är ju inte som en diskmaskin som behövs flera gånger i veckan :-) Nu köptes denna klyv in innan vi flyttade hit men ca en gång per år får vi ändå låna den mot att vi då och då lånar ut vårt megastora släp och ger en honungsburk som tack för hjälpen. Så mitt tips är att kolla om någon granne vill vara med på köpet.

    SvaraRadera
  5. Finns det ingen som kan göra jobbet åt er? Min man jobbar med det, åker till de som vill ha sin ved kapad med traktor och maskin. Hjälper man till själv också så går det fortare och det blir inte så dyrt.

    SvaraRadera
  6. Min mans farbror har en eldriven vedkap som också klyver veden med skruv, som vi får låna, och så bidrar vi med att vi kuskar runt veden åt honom med vår traktor. Att flytta den tycks gubbarna klara med rutin, fast nu är den ju herrans tung. så kanske det kunde vara en tanke att se om någon har en maskin som dom inte behöver riktigt hela tiden som man får hyra/låna? Vi har det extra lyxigt eftersom farbrorn (som är pensionär) är en otålig själ som brukar komma och hjälpa till med vedkapandet om han tycker det går för sakta ; )

    SvaraRadera
  7. Millan i skåne:Vi har en eldriven Faxe som vi köpt på blocket tillsammans med grannen. Den står hos den som behöver den. Vi gör av med drygt 30 kubik varje säsong.
    Det jag funderar på är att om ni ska klyva 1 meters längder så blir de väldigt tunga att hantera innan de är klyvda. Vi kör med 50 cm längder.

    SvaraRadera
  8. Tack för alla kommentarer. Vi funderar vidare. Vi vet att det vore smart att köpa tillsammans med någon annan eller låna. Men med den mängd vi använder vill vi gärna sprida ut klyvningen under en längre period. Det skulle vara så skönt att bara kunna gå ut en knyck nu och då. Och det gör man kanske inte om man inte har en egen.

    Vi är även lite rädda för att låna grejer som vi själva utsätter för hårt slitage. Det är liksom rädda att det blir något krångel om något krånglar eller går sönder.

    Så vi fortsätter tänka :-)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.