söndag 28 december 2014

Fixa naturliga marschaller


Åh, vad det är fint med marschaller och ljus som brinner i mörkret. Men när det kommer till marschaller har jag sällan samvete att bränna dem, eftersom de dels skall köpas från affären och sedan knappast är så väldigt miljövänliga. När jag var liten lystes mörkret upp av juleldar som bestod av gamla gjutjärnsgrytor, plåtämbare etc som innehöll spillolja (gammal överbliven olja t.ex. från traktorn) och sönderrivna jutesäckar eller tygbitar. Dessa ser man ännu ute på landet där vi bor och trots att de inte är miljövänliga med tanke på oljan är de tillverkade av vi tar vad vi har principen.

När vi vill skapa en vacker ljusinramning tills gästerna kommer i vintermörket  brukar vi fixa egna trämarschaller.

Gå ut i skogen och sök efter en torr gran eller tall som du sågar i lämpliga bitar. Sedan sågar du med motorsåg ett kryss i stocken. Krysset skall gå nästan ända ner.
Är du en person med god planeringsförmåga gör du detta på våren/sommaren och låter stockbitarna torka ute, men vi är liksom inte det. Med en färdigt torr gran som du sedan lyfter in i ett varmt utrymme (pannrum) kan du få eldfärdiga trämarschaller på bara någon enstaka dag.

En kort tid innan gästerna anländer tänds din skapelse. Du kan behöva lite starthjälp. Vi häller en gnutta spillolja bara så att det översta trävirket suger åt sig. Sedan tänder vi med vanlig tändsticka som sätts ovanpå spilloljan ovanpå stocken.

Din marschall brinner ungefär 1-1,5 h så det är inga långlivade ljusbärare du skapar, men fina. Är det någon som har tips på hur de brinner längre eller på andra "naturliga" eldar att lysa upp utemörkret med tas de tacksamt emot.

9 kommentarer:

 1. Hej,
  Stöper du ljus? Om du gör det och får en massa ljusmassa med en färg som du kanske inte gillar, kvar när du är klar, då använder du den till att göra marschaller.
  Lättast är om du går in på SVT play och kollar Ginas värld, säsong 1 del 7. Där besöker hon en Amerikansk "prepper" som visar vad han alltid har i lager. Enligt honom brinner den han har gjort i över ett dygn och man kan till och med värma mat på den.
  Jag använder mig av Wellpapp, (som om jag slänger den, ändå kommer att eldas upp) ljusmassa som jag inte ville göra ljus av för att färgen var ful och en tom hundmatsburk. Än så har jag inte hunnit testa dem som marschaller, bara tänt ena inne, det kan du se här, http://monzan.blogspot.se/2014/12/stora-dopparedan.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, min ork till att stöpa stearinljus har aldrig infunnit sig, men att stöpa blockljus av gamla stearinstumpar eller stearin i påsar har jag nog pysslat med. Klart som korvspad att jag skall testa marschaller! Tack för tipset!

   Radera
 2. Vad fint! Ska komma ihåg detta :)

  SvaraRadera
 3. Jätkänkynttilä heter dessa på finska (snubbe-ljus blir väl direktöversättning) :) bra namn tycker jag :)

  SvaraRadera
 4. Min far gjorde alltid egna marschaller av gamla ljusstumpar som han försiktigt smälte. Vekarna gjorde han av hårt rullat hushållspapper. Han knöt sytråd runt för att de skulle hålla formen. Sedan doppade han rullarna/vekarna i stearin ett par gåner så att de sög åt sig ordentligt.
  1/4 kg kaffeburkar var perfekta att gjuta i. Men jag tänker att det måste funka att återanvända dagens marshallburkar...
  Innan han tände skar han ett kryss i veken för att det skulle vara lätt att tända, och brinna fint.

  God fortsättning på 2015!

  /Anna F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men så klart! Låter ju hur enkelt som helst bara man kommer sig för. Och man blir ju glad ända in i hjärtat när man hör att veken kan göras av hushållspapper. Nu skall jag knycka utbrända marshallburkar när jag ser att de ligger och skräpar här och där.

   Och god fortsättning även till dig!

   Radera
 5. Men så mycket bra tips! Jag älskar ljuset från marschaller men det tar emot så att köpa dom av miljöskäl. Nu vet jag ju precis hur jag ska göra, tusen tack allihop :)

  SvaraRadera
 6. Vad roligt, vi gjorde likadana till nyår! Väldigt vackra och trevliga!

  SvaraRadera
 7. Behöver du en akut lån eller finansiella tjänster? Kontakt financialdepartment.online@gmail.com

  SvaraRadera