tisdag 30 december 2014

Ljusbringare -ekologiska, vettiga ljus

 Jag har en längre tid varit nyfiken på en ljusbringare och passade på att önska mig en av jultomten. En ljusbringare är ett helt ekologiskt ljus som brinner med hjälp av vanlig matolja. De lämnar inte heller efter sig hälsovådlig rök och de kan användas under en väldigt lång tid. Om man är riktig klurig borde man kunna tillverka dem själv av stengodslera och bomullsveke, men jag ville testa dem innan jag eventuellt tog nästa steg.

De funkar så bra så det är smått otroligt. Små är de, vilket gör att de bra ryms i en gammal värmeljuskopp ifall man vill använda dem istället för värmeljus. Men det går bra att använda dem i vilka koppar eller fat som helst. Det enda man gör är att sätta ljusbringaren på botten av fatet/koppen, hälla matolja tills oljan nästan täcker ljusbringaren och tända på veken. Nu brinner ljuset tills oljan är slut och då är det naturligtvis bara att hälla dit mer. Ibland behöver du även dra upp fram en ny bit veke. När veken är slut går det säkert utmärkt att sätta dit en ny bomullsveke.

Mina ljusbringare är från Lumipak och de säljs på många ställen i Sverige. Slå in 'ljusbringare' så hittar du säkert. I Finland finns det inte så många återförsäljare -än. Är du intresserad av att jobba som återförsäljare så hör av dig till Lumipak eller till mig så kan jag förmedla informationen.

Jag kan verkligen rekommendera denna produkt. Den är ett jättevettigt alternativ till värmeljus och andra ljuskällor inomus.

9 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk idé, det måste jag prova!

  SvaraRadera
 2. Tack för infon men hur får man tag på dem i österbotten???? Jag vill gärna köpa dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi hittade dem då som sagt inte i Österbotten (men vi letade inte så värst aktivt heller) utan beställde dem från Sverige. Därför tycker jag någon här kunde nappa på och börja sälja

   Radera
 3. Så bra! Detta ska jag önska mig nästa gång nån i släkten gör en Sverige resa. Har ni klarat att inte hälla ut oljan? :)
  Ida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som är så smart är att oljan inte blir varm, vilket gör att den istället för att hälla den i en liten värmeljuskopp kan hällas direkt i skålen eller glaslyktan. Hur enkelt som helst.

   Radera
 4. Intressant! Hur ser de ut undertill? Funderade om skulle testa göra en egen variant nästa gäng då kommer till att ta en lerklump i händerna.
  sonja

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har liksom en liten urgröpning där jag antar det är meningen att överloppsveken skall kunna "tållas in" annars ser de bara ut som en klump. Hör av dig om det lyckas!

   Radera
 5. Det verkar vara en trevlig ny bekantskap!

  Happy Monday tackar för tipset :)

  SvaraRadera
 6. Jag har precis hittat din underbara blogg och här kommer dagens andra kommentar. Den här ljusbringaren är ju väldigt intressant, både ur miljö-, hälso- och ekonomisynpunkt. I o m den rensning jag skrev om i min förra kommentar var även tre flaskor olivolja på väg till sophögen, men nu får jag användning för dem också. Perfekt! :)

  SvaraRadera