torsdag 8 januari 2015

Året som gick

Jag brukar ju varje år göra en nyårskrönika för att kolla vad som egentligen hände förra året. Många gånger har jag känslan av att det inte händer nästan någonting och då kan det vara kul att faktiskt se att det hänt en hel del.

Mycket av det som hänt under året står Jenk för. Han har plockat ner och plockat upp två uthus.
Han har byggt ett utedass. Han har installerat ett helt nytt värmesystem i vårt hus.

Jag måste erkänna att det ibland är lite tungt att vara gift med en så effektiv man. Inte så att han inte skulle ha tid över till mig. Jag får minsann min beskärda del, men om jag själv känner mig lite slö, passiv och lat och verkligen skulle känna för att bara slappa och dra benen efter mig, då är det näst intill tungt att se all denna energi förkroppsligad i en enda man.

-Kan man som nyårslöfte ge att man skall försöka bli mera lat? frågade Jenk sig.

Och så är ju 2014 året vi skaffade traktor. De flesta kommentarerna och läsarna fick följande inlägg "Låna pengar", "Behov och begär" och "Jag vill ju bara se världen". Det ser ut som ni gillar när jag orkar tänka till och skriva ut mina tankar trots att det ofta blir väldigt långt. Tack för det! Varje kommentar gör mig glad även om jag inte alltid svarar.


Jag känner faktiskt att 2014 inte kommer att gå till historien som ett av mina bästa år. Nej, jag är glad att börja på ny kula. En av de saker som gjort mig ledsen under året är alla hönor vi mist. Det är fräcka rävar och hungriga rovhökar. För tillfället vågar vi inte ha ut dem överhuvudtaget och så vill jag inte ha det. Då kan det lika gärna va. Jag saknar mina frigående lyckliga hönor så det gör ont. Jag saknar att bli varm i hjärtat av att se hur de trivs grävandes i lövhögar och spatserandes på gräsmattan.

Men 2014 är ju även sommaren som "Koskis Mats" flyttade till vårt hus. För tillfället driver han alla till vansinne med sin machostil. Kastrering är bokad till nästa vecka. Skönt säger våra andra katter.
Det mest oväntade som hänt oss under året är nog att vi plötsligt fick besök av en björn i vår bigård. Vi har även testat på att sätta bikupor på currykryss och häpnat över resultatet samtidigt som vi har fångat bisvärm efter bisvärm.

Under året har jag lärt mig att göra korv, att fixa egen pasta och att ordna restaurangdag.

Även för mig hände det oväntade och jag fick möjligheten att skriva en bok kring självhushållning för Norstedts. Mycket av året har gått åt i skrivandets och fotograferandets tecken. Det har varit roligt, men jag har också blivit mycket, mycket trött. Det var länge sedan jag kände mig så här dränerad på energi. Men jag kommer igen. Jag måste bara ge mig tid att vila. Som grädde på moset skrev jag även klar min döden bok och den lanserades i slutet av 2014.


Förutom allt detta har naturligtvis året gått åt till att ta hand om våra barn och skjutsa dem på fotboll och andra aktiviteter. Året har gått åt till mer skratt än gråt, trots att det även blivit en del av den senare delen tyvärr. Vi har oroat oss för saker som vi inte kan påverka och drömt om saker vi hoppas skall slå in.

Välkommen 2015, vad spännande det skall bli! Jag önskar er alla ett år fullt av liv och lycka!

Maria

4 kommentarer:

 1. Önskar dig allt gott för 2015!

  /Anna F

  SvaraRadera
 2. Önskar dig en lagom mängd bokstäver och fotografier och lata dagar/stunder under det nya året! Och alltemellanåt kluriga eller bara vackra ord här på bloggen :)!

  SvaraRadera
 3. Hoppas 2015 blir ett stillsammare år för er! Ni har verkligen haft många projekt i "rullning" de senaste åren. Tack för allt ni delar med er åt oss andra!

  SvaraRadera