onsdag 18 februari 2015

Granen blir till ved

Zetor-Pärlan har fått en kompis. En gammal hederlig skruvklyv. Ja, det blev en sådan till sist. Vi kände att vi:

- ville ha en egen (efter att ha pratat med många som ägde klyvmaskiner tillsammans och de flesta konstaterade att alla nästan alltid ville använda den samtidigt)
- ville inte lägga ut några stora summor på anskaffningen
- ville köpa begagnat
- ville ha 1 meters ved

Så vi lade in en annons på vårt älskade Findit och formligen överhopades av svar. Gamla skruvklyvar finns det gott om. Eftersom många anser att de är rätt farliga av sig (skruvklyvarna alltså) såg vi till att inte köpa något hemmabygge eller någon klyv där säkerhetsanordningen inte fungerade.

Och hittills fungerar den finfint. Zetor spinner fint och Japa pressar på hyggligt. Livet går sin gilla gång med andra ord.

Denna torrgran kan vi elda direkt eftersom den torkat på plats. Annars skall ju veden torka åtminstone så att en vår och en sommar ingår i torktiden. Vårt mål är att vi alltid skall ha två års förbrukning av ved i lager.

Jenk har låtit svetsas ihop fyra ändstöd av stål som vi skall använda till våra vedstaplar med en meters ved. De här stöden är enkla att flytta. De förhindrar att vedstaplarna rasar och de kan enkelt täckas över. När veden staplats ända upp (det går alltså två ändstöd till varje vedstapel) pressas stapeln ytterligare ihop genom att ett spännband spänns över vedstapeln från det ena staget uppe till det andra stödets stag. Med hjälp av dessa kan vi enklare välja plats för våra staplar.

4 kommentarer:

 1. Hej! Här håller vi också på med ved:) mest arbete med riset innan det är bort. Men alltid roligt att jobba utomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, oj vi har ännu kvar rishögar från flera år tillbaka :-)

   Radera
 2. Roligt att höra att ni är nöjda med köpet. Använd den med varsamhet!
  H. En tidigare användare

  SvaraRadera