torsdag 19 mars 2015

Böcker om självhushållning

I väntan på den ultimata boken om självhushållning som kommer ut i höst (för er som inte fattar vinken är det alltså min bok jag talar om) tänkte jag recensera några böcker som vanligtvis förknippas med ämnet självhushållning. Det här är en synnerligen subjektiv bedömning av de böcker som jag läst inom ämnet. Vi börjar mer en klassiker.

När John Seymours bok 'Självhushållning' kom ut någon gång på 70-talet blev den snabbt en riktig klassiker. Ursprungsboken har länge varit svår att få tag i och de exemplar man lånar från biblioteken är ofta tummade och vällästa. Många tycker om denna bok. Inte jag. 

Ifjol kom den ut i en bearbetad nyutgåva. En riktig mastodontbok på 400 sidor med innehåll på allt från grönsaksodling till knopar och reparbeten. Denna bok innehåller verkligen mycket, vilket leder till mitt första problem med boken. Den innehåller så mycket, så att det som det sist och slutligen står om varje grej blir rätt lite. Det kan vara jag som är dum, men jag lär mig inte att tillverka tegel genom att läsa två sidor. Och samtidigt funderar jag på hur många som verkligen tillverkar sitt eget tegel. (Så kanske det inte är något problem ...)

Mitt andra problem är att den är så otroligt tråkig. Den nyare versionen är i färg, men det är bilder istället för fotografier och mysfaktorn är noll. 
Det här känns som självhushållningsboken för hard core självhushållaren, eller den som verkligen vill känna efter vad allt man kan göra inom ämnet självhushållning och sedan köpa en bok som går djupare in i varje ämne. Jag har inte orkat läsa denna bok utan mera skumläst lite här och där. Själv skulle jag inte köpa boken (fast nu råkar jag ju då ha den ...) MEN det är många som tycker väldigt mycket om den. Dock inte min femma. 

Nu kommer vi till en annan klassiker -nämligen Walden. Det här är kanske inte vad man först förknippar med självhushållning, men å vad den är vacker att läsa. Och vad fascinerande att en bok skriven i mitten på 1800-talet kommer med klokheter som får en att nicka igenkännande och börja tänka efter. 

Själv hittade jag "Skogsliv vid Walden" från 1964 på loppis. Har du inte läst den, gör det. Åtminstone får du känna att du läser en riktig klassiker! 

Vi lockas att överdriva betydelsen av vad vi uträttar; men jämfört med allt vad vi icke hinner med, är det ingenting att tala om. 






Självhushållning på Djupadal kom ut 2013 och är en bok som tilltalar mig mycket. Jag älskar det berättande språket. Jag älskar känslan den väcker i mig. Jag älskar de underfundiga illustrationerna. Jag lär mig ett som annat på köpet. 

Det här är boken som presenterar mycket av självhushållningens vedermödor och glädjeämnen på ett vardagligt sätt. Många små guldkorn står att finna. 

Det som tyvärr drar ner mitt betyg på boken är att den är oerhört råddig att läsa. Boken är uppdelad i årstider, vilket gör att det blir rätt mycket bläddrande fram och tillbaka för att hitta det man söker. 

Detta är dock en bok som jag återkommer till både för att titta i och för att läsa. 

Det här var en av de första böckerna jag läste inom ämnet och den ligger nog mycket till grund för att a) vi lever som vi gör och b) att jag skrev boken Lev mer på mindre (som naturligtvis även den är en bra bok om självhushållning och hur man som familj börjar inse att självhushållning is tha shit, men av ödmjuka skäl tar jag inte upp den här. Naturligtvis får ni köpa den. Det är ett fritt land. Tryck på bilden till höger i balken så kan ni läsa mera om den). 

Jag blev så oerhört inspirerad av boken och lärde mig en hel del, men ville veta mera. Boken är rätt begränsad när man ställer den bredvid andra böcker inom området. Jag kan också störa mig på att boken känns lite hafsig, som den kommit till i all hast. Varför så många språkgrodor? Men med tanke på att boken utkom redan 2010 när böckerna kring självhushållning ännu var få är det många av oss som fascinerats av självhushållningens tanke utgående från denna bok. Tack Stefan!

Så har vi självhushållningsböckerna som berör ett specifikt ämne och som därför nästan blir en annan typ av bok. Ett exempel på detta är Bella Lindes bok Rätt ur jorden. Vad jag tycker om den kan du läsa här. 

Boken är bra, men innehåller som sagt mest självhushållning ur ett odlingsperspektiv.








Kombinerar du Bellas bok med boken "Husdjur till husbehov" är du dock långt på väg. Det här är vår bibel när det gäller djur, djurskötsel och slakt. Enkel att förstå. En faktabok utan så mycket lull lull och myspys. 

Ja, det finns säkert andra böcker som är värda att läsa. Komplettera gärna min lista! Det var dock dessa böcker jag hittade i min bokhylla idag + en massa böcker om svamp, bär, korv, smör, kosmetika ... och glöm aldrig, aldrig bort hemsidan Alternativ. Den är guld värd för en vetgirig och rådvill självhushållare. 

9 kommentarer:

  1. Vilka bra tips! Tack!!

    Har följt dig ett tag på bloggen nu och blev tokglad då jag fick en inbjudan till föreläsning med dig om biosfärområden den 1/4.

    Behöver jag säga att jag är väldigt glad och förväntansfull.

    Ha det gott. Vi ses!

    SvaraRadera
  2. Då kompletterar jag med två favoriter!

    The Small-Scale Poultry Flock av Harvey Ussery

    http://www.adlibris.com/se/bok/the-small-scale-poultry-flock-9781603582902

    The Resilient Farm and Homestead av Ben Falk

    http://www.adlibris.com/se/bok/the-resilient-farm-and-homestead-9781603584449

    /Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipsen Peter! Alltid roligt att få utöka sin samling ; )

      Radera
    2. Tack för tipsen Peter! Alltid roligt att få utöka sin samling ; )

      Radera
  3. Oj, nu förstår jag vad du menade med placebo! vilken debatt du har haft på din blogg. Ja, det är ju problematiskt med placebo att det bara funkar om man tror på det, och tror man att det är placebo så upphör det ju att funka. Jag har själv följt med elektrikern som har jobbat hos oss den senaste veckan, så hos oss skulle det där med att vända på stickkontakter definitivt inte funka som placebo!

    SvaraRadera
  4. Har du koll på Wendell Barry? Har nu hört hans namn nämnas flera gånger som en inspiratör som fått många akademiker att ge upp sin forskarkarriär och flytta till landet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej vad är det för typ? Skall genast kolla in. Låter ju som han lyckats med rätt tunga grejer : )

      Radera
  5. Har du koll på Wendell Barry? Har nu hört hans namn nämnas flera gånger som en inspiratör som fått många akademiker att ge upp sin forskarkarriär och flytta till landet...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.