onsdag 18 mars 2015

Hälsning från en naiv idiot

Ha, ha ha.

Vet ni vad någon har gjort? Länkat till mitt föregående inlägg om stickkontakten både på Fb-sidor och sidor som byggahus.se

Bloggstatistiken går i taket. Folk tycker synd om mig för att jag är en naiv idiot. Kommentarerna haglar friskt och jag bara gapar över att folk orkar bry sig. Och att folk är så upprörda.

Ha ha, vem kunde ana att mitt senaste inslag i serien 'Maria testar' kunde orsaka sådana känslostormar och rubriker. Att saker tas ur sitt sammanhang och blir sanningarnas sanning.

Som om det inte skulle finnas andra saker att reagera på. Tänk om alla lade sin energi (lite roligt ord i detta sammanhang) på att faktiskt göra skillnad.

Ha, ha ha.

Ps. Men tack för besöken. Bloggstatistiken ser mycket trevlig ut.

Var dessutom tvungen att sätta in en varningstext i början av inlägget ...

17 kommentarer:

 1. Hej, så strongt av dig att ta dumma kommentarer med ett sådant glatt humör! Här kommer en hälsning från mig som verkligen inte tycker att du är en naiv idiot, däremot öppen, nyfiken och icke-dömande. Dina inlägg om elkontakter är jätteintressanta och kan vara en ledtråd för mig i den stora gåtan att må bra. Tack för det!
  //Kajsa

  SvaraRadera
 2. Ojoj! Roande må jag säg.
  Fortsätt du bara, det är så trevlig att läsa din blogg.

  SvaraRadera
 3. Herre Gud, har folk inget bättre för sig. Oroa dig inte för vad andra tycker. Kramar
  /Sandra

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte vad det var för en öm tå som du trampade på här? Att folk på allvar blir upprörda över att "någon" provat något, och upplever en skillnad av hur elkontakter sätts i, det är ju ganska intressant i sig. Kan nästan tycka att folks överdrivna reaktioner är ännu konstigare än det här med elkontakterna!

  SvaraRadera
 5. Heja dig! Positiv energi från göteborg! /Karin

  SvaraRadera
 6. Haha, ja-a underligt hur vissa människor måste hacka ner på folk som vågar mer än de själva. Skönt att du verkar kunna ta det med en klackspark. Helt rätt! Positiva vibbar och annat sånt flum från Norge! :)

  SvaraRadera
 7. Du är bäst!
  Jag går nu igenom mitt hus o försöker vända kontakterna rätt :-)
  Dessutom mäter jag ut currykryss för att ställa min två bikupor rätt.
  För mig känns detta helt rätt och jag bara älskar att läsa dina kloka inlägg!!
  Tack!

  SvaraRadera
 8. Haha, nu kan ju jag berätta att jag fann saken med elkontakter så intressant att jag för kanske TREDJE gången någonsin bemödadade mig om att skicka en kommentar i någons blogg (två anrda gällde typ dödsfall). Så intressant tyckte jag det var. Fortsätt du bara. Det här är din blogg och andra får tycka och tro vad de vill

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är så själaglad över er alla som hör av er och står på min sida, men måste ändå medge att din kommentar slog an en extra sträng i mitt hjärta! Jag och två dödsfall. Vilken ära! : ) Tack!

   Radera
 9. Läste kommentarerna på VoF:s facebookgrupp...folk har alldeles för lite att göra. Att de orkar kommentera sådant och med sån nedvärderande attityd! Jag förstår att världen är som den är....

  SvaraRadera
 10. Håller med Linda Färnevik! Folks reaktioner är verkligen konstigare än felvända kontakter.

  SvaraRadera
 11. Å, jag som älskade ditt inlägg om elkontakter! och då kommer ja ändå inte att vända några kontakter här hemma. Heja dig!

  SvaraRadera
 12. Tack fina ni. Det värmer. Inte så kul just nu måste jag medge.

  SvaraRadera
 13. Förstår att det antagligen inte känns så kul om du helt seriöst tänkte skriva ett inlägg om att testa nånting och så blev inlägget i s tället länkat till på humorsidan på byggabloggen. Men det positiva är att en hel massa människor antagligen har lärt sig en hel del nytt om elektricitet! Om du går in på vetenskap o folkbildning på facebook så står där massor om just el i "din" tråd och många har varit in här och förklarat för dej hur det fungerar det här med el. Jag läste på din privata sida a tt du är ekonomie doktor så du borde ju ha lätt för att sätta dej in i vetenskapen kring det här, och i stället för att bara "tro" på nåt veta hur det är, för det här är faktiskt inte ett område som man behöver tro - man kan veta! Hoppas du tar det här till dej och skriver ett nytt inlägg, för som det är nu så blir dina läsare indelade i dom som vet hur el funkar, och dom som tror på ringar som snurrar och osynliga currykryss och allt möjligt new age bluff och den senare kategorin människor skulle definitivt behöva en rollfigur som har varit e n av dom, men som sen satte sig in i vetenskapen bakom det och därför kan förklara för dom andra också hur det hänger ihop.

  vissa saker kan man tro på, andra kan man veta. Det här tllhör den senare kategorin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att kunna bidra till ökad kunskap om elektricitet. Känns som det är precis det jag var ute efter. Kanske mitt inlägg bara var en skenmanöver? Tänk om mitt inlägg bara var ett test för att visa hur enkelt man når ut på nätet? 14500 visningar på några dagar. Kanske jag sitter och skrattar här hemma? Eftersom jag är ekonomie doktor och kanske vill ha ett exempel på viral marknadsföring? Kanske det är ett socialt experiment för att visa hur människor reagerar? Hur lätt det är att anonymt kritisera på nätet? Hur proportionen mellan de som kritiserar och de som stöder ser ut?

   Och tänk om jag tycker det är helt okej att en del av mina läsare har bestämt sig för att höra till den delen som du kallar "bluff"? Tänk om jag inte ser det som min uppgift att vinna över dem till vetenskapen utan att jag istället är nyfiken på hur de tänker?

   För något som mina vetenskapliga studier har lärt mig är att förutom att ha ett kritiskt förhållningssätt kunna vara öppen för nya impulser och att inkludera många perspektiv. Att veta är många gånger att gå i samma hjulspår som tidigare, att våga tro är ibland att öppna möjligheten för något nytt. Det är därför jag vill ge utrymme för det på min blogg tillsammans med inlägg som hör till kategori vetande.

   Hönsskit behöver brinna ihop innan det används som gödsel. Det vet jag.

   Radera
 14. Du tar denna elkontaktsfars med gott humör det är uppfriskande i kontrast till den ofta råa tonen på nätet. Grattis till din virala succe! Ruggigt fegt att idiotförklara folk anonymt oavsett åsikt. En eloge till dig för gott mod, låt inte otrevliga personer dra ner dig.. Elkontakter är ju extremt harmlöst ämne så jag blir inte provocerad på allvar. Jag ser tråden som det verkligt intressanta och jag blir allt mer säker på att kunskapsrelativism är av ondo. Frågan är: Hur påverkar man någon som har fundamentalt motsatt världsbild? Jag vet inte men jag är övertygad om att vetenskaplighet blir fullständigt missrepresenterat av relativister som pratar om att ha "ett öppet sinne" eller om att vetenskapen går i " samma hjulspår" . Är det någon mänsklig aktivitet som drivit utveckling framåt så är det ju de nyfikna forskarna som lyckats försvara och bevisa sina teorier genom upprepade fungerande experiment. knappast kurrykorskännsliga och vidskepliga personer med sk. öppet sinne. . Eller? Jag är medlem i vof och jag tycker föreningen har en viktig funktion även om en del medlemmar kan vara mer än lovligt kontraproduktiva i sina omdömen om sina medmänniskor. Det handlar för många av oss om en mycket allvarligare fråga än "elkontakters böjdhet" nämligen vilket samhälle vi vill att våra barn växer upp i, ett samhälle byggt på upplysningsideal eller pseudovetenskap och vidskeplighet. Att få sina utsagor ifrågasatta bör (tycker jag) bemötas med försök att bevisa sina egna teorier enligt vetenskapliga principer, spelreglerna finns och allt annat vore att sänka ribban och att öppna upp för tro,,, inte särskilt produktivt om man vill veta något om verkligheten. Ofta slutar det med sårade kännslor förolämpningar och stängda öron och fortsatt ankdamsbeteende där man fortsatt befäster sin egen världsbild. ... Trist. Min slutsats är att de som hävdar öppet sinne oftare bevisar motsatsen i handling, eller har extremt låga beviskrav. Det mest deprimerade är axelryckningen och frasen " men detta är min sanning" eller liknande relativiserande avfärdanden.. Sådant stämmer kanske på personliga religiösa/livsådskådnings uppfattningar men sämre på naturvetenskap. Glad påsk alla elentusiaster där ute :)

  SvaraRadera
 15. Visst kan olika människor lära sig mycket av varandra. Om de bara vill och vågar lyssna på varandra. Jag håller med dig om att vetenskapen går framåt genom noggrann bevisföring, men jag tror också att det behövs de som inte alltid håller med och som tror på helt andra saker. Annars skulle det ju inte bli lika starka motiv till "att bevisa" för de som har fel. Något vi minsann har märkt i denna diskussion. Den springande punkten är väl som jag ser det hur vi tolkar begreppet "bevis". För en del räcker det med att själv erfara, medan andra tycker att en subjektiv bevisföring är värt noll.

  Jag är väl kanske en axelryckare på det sättet att jag så länge det handlar om harmlösa saker som stickkontakter där ingen kan komma till skada inte känner något behov av att övertyga människor om vare sig det ena eller det andra. Det finns andra saker som känns viktigare.

  Glad påsk!

  SvaraRadera