tisdag 17 mars 2015

Stickkontakten rätt väg

VARNING! Innan du läser detta blogginlägg bör du varnas för att du kanske kommer att bli upprörd över hur korkade människor det finns. Och det bör även nämnas att en del kan känna ett stort behov av att ge en tillrättavisning, en förklaring vad denna dumhet består i eller ett allmänt utlåtande över skribentens sinnestillstånd. Du behöver även varnas för att detta är ett inlägg som har en bakgrund som du kanske inte känner till och som kan vilseleda dig när det gäller skribentens avsikter. Det kan även hända att du inte känner till skribentens sätt att skriva och därför lätt vilseleds. Till sist bör du varnas för att skribenten kan upplevas styra folket och uppmana alla att tro på detta. Det kan hända att du inte ser nyansskillnaden att skribenten berättar om vad som hände en dag i mars i hennes hus. Och att hon fann det intressant om än svårt att förstå.

Till dig som ändå känner/har känt ett behov av att kommentera min intelligens och noggrant förklara varför jag har fel vill jag sända ett stort tack. Jag känner en stor vördnad över att så kloka människor som ni besöker min blogg. Eftersom jag får höra ord som galning, idiot och naiv utgår jag från att ni är väldigt kloka människor som kan läxa upp mig. Jag utgår från att denna klokhet tar sig uttryck i ett väldigt spännande och tillfredsställande liv. Grattis! Jag tackar även för den karaktärsdanande lärdom ni ger mig genom att få gå omkring och smaka på hur det känns att folk kallar en idiot. Det har mig veterligen inte hänt tidigare. Till sist tackar jag för alla goda råd ni ger mig. Ni ger mig många nya saker att kolla upp och jag inser att ni har mycket större kunskap i de här flummigheterna än jag. Återigen stor vördnad. Och nu till det omdiskuterade blogginlägget. Nu när du är varnad och avtackad. ...


Nu kommer äntligen det som många frågat efter, nämligen hur man vet om en stickkontakt sitter rätt i uttaget. Jag skrev för några veckor sedan om att vi hade haft ut en kvinna som kollade våra sovplatser i huset med tanke på jordstrålning (currykors) och vattenådror. Det som hon lärde oss var att det är viktigt att elen är rätt i huset, annars förstärks de skadliga effekterna av strålningen.

Det finns enligt kvinnan vissa generella regler när det gäller hur en stickkontakt skall sättas i, men sedan finns det tyvärr många gropar på väg(g)en. Ibland känns det som ett omöjligt uppdrag att få alla kontakter rätt (vilket det borde vara), men skam den som ger sig. Det är nog väldigt svårt att på egen hand veta hur de skall vara, eftersom det inte finns någon standard för hur och var t.ex. texten på  kontakten placeras. Om man vill testa detta är det bäst att ta hem någon som kan detta och märka upp kontakterna i enlighet med vad de säger.

Nu måste jag ju även direkt säga att de flesta elektriker i sten hävdar att detta inte kan ha någon betydelse. Och inte vet jag. Jag förstår mig inte på sådant. Å andra sidan är det mycket jag inte förstår som ändå anses vara världsliga sanningar, så jag har bestämt mig för att tro fast jag inte förstår. För mig är det viktigare att lära mig med hjärtat än att alltid förstå med hjärnan. Att det liksom känns rätt.

Som jag tidigare nämnde har en av våra döttrar inte mått så bra på senaste tiden och det var kanske främst för hennes skull vi ville kolla våra sovplatser. Av fem personer i vårt hus var det bara hon som sov fel, dessutom med en stickkontakt felsvängd under sängen. Några dagar senare var kvinnan till en familj vi känner väl. Samma där. Dottern hade en längre tid varit mycket sjuk och de visste varken ut eller in. I en sex personers familj var det endast dottern som sov fel, dessutom med en felsvängd kontakt under sängen. Dottern sov med ett currykors tvärs över sin kropp ...

Dottern (i förskoleåldern) hade i många års tid haft svårt att somna på kvällen, eftersom det hela tiden kändes som hon var kissnödig. Det blev många turer till toaletten. Även på natten. Första natten efter att kvinnan ändrat kontakten (innan sängen ens flyttades) sov hon hela natten igenom. Det har hon fortsatt med sedan dess. Kissnödigheten på kvällarna försvann. När mamman av nyfikenhet sökte mer information på nätet hittade hon att barn som sover på currykors ofta tar längre tid på sig att bli torra på natten. Visst intressant? Sammanträffande eller slump inte vet jag.

Vill du försöka på egen hand är kvinnans bästa råd att börja med att ta en stickkontakt och sväng den så att bokstäverna eller siffrorna är "rätt väg" när du håller den mot dig, d.v.s. att du kan läsa vad som står.

Det här funkar enligt kvinnan i många fall, men det är även redan här det ibland blir problem. En del stickkontakter har ingen text och en del har bokstäverna svängda fel (t.ex. ofta på lampor från Kina har vi märkt). Så det kan kännas väldigt svårt att veta.

Nu har jag märkt att en del tror att det är stickkontaktens text i sig som är viktig , men det är hur kontakten är svängd som är det  viktiga i kråksången. Det finns ingen standard för hur och var texten placeras på en kontakt och därför är det svårt.
Att få samma resultat när man själv enligt dessa anvisningar går och svänger sina kontakter som om en person som kan detta skulle göra det tror jag därför är väldigt svårt. Men eftersom flera frågat kör vi vidare : )

När du håller den rätt väg mot dig (så att du kan läsa bokstäverna) sätter du en prick ovanpå kontakten

Om stickkontakten sätts i den undre kontakten skall du kunna se pricken (här skall bokstäverna alltså i många fall vara rätt svängda)

I den övre kontakten svängs pricken nedåt, d.v.s bokstäverna sätts upp och ned. 

De här kontakterna är betydligt enklare eftersom de ofta blir rätt av bara farten. I nedre uttaget svängs kabeln nedåt och tvärtom när du sätter den upptill.

Jag ber om ursäkt för eventuellt damm och flugskit

Så till våra älskade skarvsladdar. Se först till att placera dem rätt i uttaget (tänk bokstäver, i bästa fall ...). Sväng den sedan som bilden visar på väggen. Är det jämnt antal uttag i skarvsladden är det enkelt. Då är uttagen närmast sladden sådana uttag som har pricken upptill medan den andra hälften av uttagen (de som är överst) har pricken nedåt. Precis som på en vanlig kontakt.

Har de ojämnt antal uttag brukar det vara fler nertill. T.ex här skall de två nedersta ha pricken uppåt medan den översta skall ha pricken nedåt. Är det fem uttag är det 3+2 etc.

Det var väl det mest grundläggande. Som det inte skulle vara tillräckligt att hålla reda på visade det sig även i vårt hus att en del av våra kontakter var omsvängda. För några år sedan hade vi en elektriker som satte in några extra uttag och enligt kvinnan var de alla omsvängda, d.v.s. att pricken skall vara uppåt i det översta uttaget och nedåt i det understa. Jag måste medge att det känns som vi aldrig kommer att få detta rätt till 100 %. Suck!

Vi köpte en faspenna för att kolla spänningen kring uttagen i hopp om att spänningen skulle vara högre om stickkontakten var felsvängd, d.v.s. att pennan skulle pipa till på ett längre avstånd ifrån kontakten. I en del fall var det så (dock bara på någon centimeter), men i de flesta fall märkte vi inte någon skillnad. Så enkelt skulle man tydligen inte slippa undan. Och det är säkert här skeptikerna hävdar att det inte kan mätas eftersom det inte finns någon skillnad.

Så tro vad du vill. Vi väljer att låta stickkontakterna vara kvar som kvinnan visade och även att själva försöka få till dem rätt i mån av möjlighet. För vad är liksom det värsta som kan hända? Ingenting.

Om någon har något att tillägga till diskussionen (både bu eller bä) skulle det vara intressant att höra hur ni tänker eller om ni själva har någon erfarenhet.
123 kommentarer:

 1. Vanligtvis är alltid 'samma sida' byglad med varandra - därför får du fas respektive nolla på samma sida och därför är 'vändningarna' av stickkontakterna helt meningslösa. Humbug vill jag kalla dessa råd. Beklagar. :)

  Däremot kan jag tänka mig att vattenådrar kan påverka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara : ) Jag vet att de flesta inte tror på det och jag skulle även har svårt för det (ser mig inte som en väldigt naiv person) om jag inte skulle ha varit med och även sett resultaten så här långt.

   Trons makt är stor : ) och jag känner mig jätteglad över att ha ett öppet sinne. Livet blir så spännande då!

   Radera
  2. Måste kommentera detta, trots att jag har begränsad kunskap om el.
   Om det nu är viktigt att elen går rätt i huset. Det kan jag inte säga något om. Men jag kan tala om att om du tittar på ett eluttag i ditt hus, så har du alltid samma på en sida. Dvs har man fas på höger sida i det övre uttaget så har du fas även på höger sida i det nedre.
   Fas är i det hål strömmen kommer ut för att gå via t ex en lampa och tillbaka in det andra hålet.
   Så om du tar och märker en kontakt så du vid ett tillfälle har den med pricken upp och sedan flyttar den till det andra uttaget i samma kontakt och vänder den. Då går strömmen åt andra hållet i sladden. Dvs åt fel håll.
   Dessutom finns inga regler för på vilken sida man skall ha fas och vilken sida som skall vara nolla. Det finns möjligen rekommendationer. Och många elektriker sätter alltid fas på samma sida. Men det finns alltid undantag, och dessutom kan det vara två olika elektriker som dragit uttagen i ett samma hus/lägenhet.

   Radera
  3. Peter: Det där stämmer inte alls. Inte i Europa i alla fall. Här använder vi växelström, och "vilket håll" strömmen går växlar alltså hela tiden. Standarden är att frekvensen på växlingar ligger på 50 Hz (den byter håll 50 gånger per sekund).

   I exempelvis USA används istället likström, och då skulle ditt resonemang kunna vara relevant.

   I övrigt vad gäller bloggposten är det naturligtvis bara påhitt, men om någon känner sig bättre av så harmlösa saker som att vända stickkontakter åt ett eller annat håll är väl det bra. Det skadar ju ingen, så den totala lyckan i världen borde ju bli större (såvida felvända kontakter då inte skulle generera ångest). Så ja, kör på!

   Radera
  4. USA använder inte likström, dom kör 110V 60hz

   Radera
  5. Jag hade fel. Det är 120 V som är standardspänning i USA. Och sedan skrev jag fel om frekvensen också. Det heter Hz, inte hz. Förlåt.

   Radera
  6. Haha Aaron är du skön eller? Likström i USA? Fattar du vilka spänningsfall det blir med likström överallt.
   Nej dom har växelström 110V

   Radera
 2. Mmm, fascinerande, jag skall absolut testa. En grej som litet tangerar detta (och vad man skall tro på eller inte) var då jag för några år sedan bytte arbetsplats. Jag fick ett stort,ljust arbetsrum och kom snabbt igång med jobbet. Bara efter två dagar hade jag fått fruktansvärt ont i nacken och eftersom jag inte brukar ha varken nack- eller ryggproblem och nacken blev sjukare och sjukare kom jag på att hemma litet bläddra i en Feng Shui bok. Läste om bjälkar som "hänger ner". Följande dag kunde jag direkt konstatera att jag råkat placera mig i en skarp 45-gradig vinkel av stora lysrör som hänger ner ca 0,5 meter från taket. Jag flyttade omedelbart skrivbordet och redan följande dag började värken i nacken ge med sig och efter ytterligare ett dygn - ingenting. Därför är jag intresserade av dylika saker och detta med el känns också som om det skulle kunna ha betydelse. Tack för blogginlägget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och tack för att du delade med dig! Nej, man vet verkligen inte vad man skall tro på, men för mig har det liksom inte så stor betydelse bara man själv känner att det hjälper.

   Radera
 3. Intressant med kablarna, låter lite otroligt men jag tycker också det är lite mer spännande att tro på saker än att stå med armarna i kors och totalkräva bevis.

  Jag blev en gång lärd att kolla upp strålningen ovanför en säng med hjälp av en guldring hängandes i en ca 40 cm lång sytråd runt fingret och stå alldeles stilla, börjar den gunga av sig själv finns en viss strålning och gungar den hårt är det en större strålning. Vissa är tydligen inte alls känsliga för detta och får inte ringen att röra sig medan andra får den att röras tydligt. När vi för många år sedan var några som testade så började ringen gunga för mig på ett ställe medan den var helt stilla för andra på samma plats och man kan ju tänka att det väl bara är hur man klarar av att hålla handen still men nej, det var tydligt att det inte handlade om det, sen kan man tro vad man vill om det hela...

  Vilket fantastiskt växthus ni (Jenk :-)) bygger!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men... Den ringen lär börja svänga efter ett tag oavsett, så länge jorden roterar. Och skulle jorden sluta rotera så har du definitivt mer reella problem att handskas med. :)

   Radera
  2. Strålning kan du inte hitta med ringen. Däremot är ringen ett vanligt bevis på att vi själva påverkar vår omgivning och inte mystiska oförklarliga saker.
   Ringen kommer ALLTID att röra sig så länge du tänker dig att den ska göra det. Den påverkas av mikroskopiska muslelrörelser i dina fingrar som ger ett stort synligt utslag pga snörets längd.

   Jag tänker inte kalla någon för idiot. Men att inte tro på saker som faktiskt är lätt bevisbara (t ex att uttaget skulle ha olika fas på övre resp nedre kontakt) eller att inte tro på elektriker som snabbt och enkelt kan visa alla fel i det som påstås ovan ... ja det är bara ignorant.

   Radera
  3. Håller med Aja om att det låter otroligt, men samtidigt har vi tänkt som så att det värsta som kan hända om vi svänger dem som hon sade är att inget händer. Och då är allt som förr.

   Radera
 4. Man skall också komma ihåg att om man har dem rätt väg svängda, så går elkonsumptionen ner, eftersom den korrigerade strålningskoefficienten kommer att nolla växlingssfrekvensen! Det var en ingenjör på Ericsson som lärde mej detta för många år sedan, men det är en hemlighet som industrin absolut inte vill att skall komma ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den delen borde ju vara lätt att testa! Och skulle i så fall oxå lösa problemet med hur man ska veta om uttagen blivit felvända eller inte :)

   Radera
  2. Med en fluxkondensator har man inte dessa problem. Den korrigerade strålningskoefficengen går då tillbaka i nätet i form av ström. Man genererar på så sett ström själv till elnätet. Finns att köpa på Clas ohlson och Biltema bakom disk. Alla borde ha det r miljöns skull. Perpetum Mobile!

   Radera
  3. Det låter ju också lite märkligt, men borde ju enkelt gå att testa genom att man kopplar till en elmätare till uttaget. Så får man själv skaffa bevis som man vill tro på eller förkasta.

   Och spännande med anonyma tidsresenärer.

   Radera
  4. En annan bra grej som forskarna jobbar hårt med på många labb är SiC (kiselkarbid) i isolerade grindtransistorer. Genom att montera dem i serie med jordfelsbrytaren och se till att grinden är i OFF-läge så slipper man alla elproblem.

   Prata med din elkille (kanske är Jenk?) om detta. De är rätt dyra, men om du vill slippa skadlig inverkan av el så är det absolut värt pengarna.

   Apropå pengar - vad kostade den där damen som gav er alla fina råd? Kan du säga hur man kan få kontakt (inget skämt :) med henne?

   Radera
  5. Ha ha, nej Jenk är inte min elkille. Han är faktiskt proffs. De flesta utgår säkert ifrån att vi drar vår el själv och att kablarna hänger löst i taket. Kanske det är därför alla döttrar i familjen har självlockigt hår ...

   Som du säkert förstår kan jag inte längre vara säker på vilka inlägg här på sidan som är små humoristiska skämt. Vill du komma i kontakt med kvinnan så kan du sända mig ett e-mail så går vi vidare därifrån.

   Radera
 5. Låter intressant! Även om jag nog är lite skeptisk, menar för att hon kom med så många undantag. Men trots tvivlen så skulle jag gärna prova kolla uttagen hemma. Mitt problem är att vi har på väggen 2-3 vägguttag och alla våra LIGGER. Hur gör vi då? Kanske skulle behöva ha kvinnan att komma och kolla våra sovplatser också för har märkt att dottern sover olika bra beroende på vems säng hon använder.

  Så skeptisk, men inget ska slängas i soporna innan man testat ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skeptisk skall man vara. Absolut! Det är en bra egenskap. Men att aldrig våga prova är ju lite tråkigt. Vad är liksom det värsta som kan hända? Att inget händer, ha ha.

   Undantag tror jag inte hon menade att det var utan snarare svårigheter med att inget är konsekvent. I en del länder kan man ju inte svänga kontakterna på fler än ett sätt pga hur de ser ut.

   Ja, det där med liggande kontakter har jag inte tänkt på. Det är ju vanligt.

   Radera
 6. Svar
  1. Ja, jag såg också att de har tuppar på gården. Och att det är problem med tidiga galningar kan jag intyga. Tupparna sätter ju igång och gal redan i femtiden så här års.

   Man kan stoppa galningarna genom att sätta upp en mikrofon som reagerar på galningsfrekvensen och ger tupparna en kort elstöt. Då slutar de ganska snart.

   Radera
  2. Bästa herr Anonym (eller fru). Sedan vi svängde stickkontakterna har våra tuppar slutat att gala. De har även börjat värpa. Så det kan gå.

   Radera
  3. Manuel Manolo Suárez Benegas22 november 2017 01:53

   :D Då blir det inga kycklingar, men när ni vill ha sådana är det bara att ändra på stickkontakterna.
   Vår kropp fungerar med o små elströmmar i nerverna och kemi mellan en massa ämne i en oräknelig mängd kombinationer som bygger och styr en massa processer och funktioner; inga andra främmande ämnen än det som finns naturlig i naturen är nyttiga och ofarliga om man använder förståndet. Att tro att bli inte bli påverkade är naiv, men vi är ändå otrolig hållbara trots allt. Så man får ta lärdom som typ månfaserna påverkar naturen... skulle det inte påverka oss... Gud vet..! vi får testa oss fram och helst äta eget producerat? Lycka till med livet!

   Radera
 7. Man kan ju även kombinera ett öppet sinne med lite kritiskt tänkande.

  SvaraRadera
 8. Man kan ju även kombinera ett öppet sinne med lite kritiskt tänkande.

  SvaraRadera
 9. Vi har växelspänning i Sverige... Och övriga världen också. Kraftfält genereras inte utan belastning.

  SvaraRadera
 10. Är det här ett skämt? I vägguttag är det växelström, vilket innebär att strömmen hela tiden växlar håll mellan kontakterna. Plus blir minus och minus blir plus. Det är därför man kan sätta kontakterna åt vilket håll som helst. Det gör absolut ingen skillnad. Det lär man sig i grundskolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du ska va elkunnig? FY! Nollan är nollan. ALLTID. ALDRIG minus.

   Radera
 11. Denna artikel har i skrivande stund fått 55 kommentarer på Facebook. Kolla efter Vetenskap och folkbildning. Där kan ni också lära er ett och annat. Grattis till uppståndelsen!

  SvaraRadera
 12. Glöm inte att dricka Kolodialt Silver också. Och passa dig för Chemtrails

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och för att bota sjukdomar, fyll munnen med gråsten, gå tre varv baklänges runt en göl en natt under fullmånen. Glöm bara inte att ställa ut en kopp opastöriserad yoghurt med ekoodlade jordgubbar till vättarna, och en bit avmagnetiserad stål till utomjordingarna!

   Radera
  2. Du missade att sätta pyramider runt sängen så att astraldelfinerna inte åker vilse.

   Radera
 13. Stackars stackars naiva idiot.

  SvaraRadera
 14. Men varför är ni så upprörda?

  Jag antar att de flesta av er kommit hit via ett FB-inlägg som jag inte självt satt upp och därför inte vet anledningen bakom mitt inlägg. För ett år sedan bestämde jag mig för att testa en mängd saker som de flesta inte tror stämmer. Saker som jag var nyfiken på hur/om de funkade.

  Jag hävdar inte att detta är sanning. Jag försöker inte övertyga/övertala någon om att gå på min linje utan jag berättar bara om vad som hände när jag tog del av detta.

  Jag presenterar länkar till både sidor där man tror på detta och ställen där man säger att detta inte är sant. Jag påstår att de allra flesta bestämt hävdar att det här är omöjligt så jag känner inte att jag försöker lura någon. Eftersom många var nyfikna på vad kvinnan som gjorde hembesöket hos oss sade visade jag vad hon visade oss.

  Alla har full rätt att tycka att jag är en naiv idiot. Det bjuder jag på. Att däremot gå och skriva det på en annan persons blogg tycker jag är en annan sak. Vad jag tycker om er är jag för väluppfostrad för att dela med mig av. Var och en har rätt till sin egen åsikt. Punkt slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du må vara en naiv vad det nu månde vara men en person som går in på någon annans blogg, anonymt dessutom och kallar denne för idiot har definitivt bristande självrespekt. Var finns värdigheten i det?

   Radera
  2. Man skall akta sig för att vältra runt för mycket i sin egen feghet och ynkedom. Man tenderar att bli det man odlar. I det här fallet feg och ynklig.

   Radera
 15. Men... alltså, hur vet elektrikern som kopplade in vägguttaget att han skulle sätta trådarna så det passade med "rättvända" kontakter.
  Och ännu viktigare, hur vet strömmen åt vilket håll texten står?
  Sen kan man... ääh, skit samma... lycka till och lev väl och lyckligt, det är det som är viktigast.
  Om människor kan tro på flera tusen år gamla skrifter som är helt uppåt väggarna, så varför skulle man inte kunna tro på att kontakter ska sättas rätt, kanske i samma väggar som skrifterna är uppåt?!

  SvaraRadera
 16. Har läst en hel del elkurser på högskolan. Har aldrig hört något om detta och kan inte förstå hur det skulle fungera när vi har växelström i elutagen. Låt säga att du kopplar in kontakten rätt, då är den rätt kopplad i typ 1/50 dels sekund innan den är fel kopplad.Placebo är riktigt effektivt så om du tror på det fortsätta med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt så enkelt är det ju inte. Det ena stiftet i ett vägguttag är ju anslutet till en konstant potential som i sin tur är ansluten mot jord (nollan). Det andra stiftet har en varierande potential (fasen). Det finns alltså en skillnad. Vad den däremot innebär i sammanhanget tänker jag inte diskutera här.
   Jag tror fortfarande att detta är ett klart fall av placebo, men som någon annan skrev; "rätt ska vara rätt".

   Radera
 17. Växelström växlar inte mellan fas och nolla, utan det är fasen som ändrar amplitud mot nollan. Det kan alltså skilja beroende på vilket håll man sätter kontakten i vissa typer av utrustningar. Dock kommer troligen huvuddelen av de elektromagnetiska fälten uppstå i de ledningar som matar respektive uttag och variera beroende på belastning.

  Vill man minska de elektromagnetiska fälten rekommenderar jag EKRK, EKLK eller annan utanpåliggande kabel där biledaren jordas. Det minskar de elektromagnetiska fälten.

  Sen tror jag inte heller på att vända på uttagen, men rätt ska vara rätt

  SvaraRadera
 18. Här tror jag att det är viktigast med att själv tro att det fungerar....För det har nämligen ingen betydelse vilket håll man sätter i stickproppen. Visst ena polen är fas och den andra nolla vilken är förbunden med jord men det finns inget som säger vilken sida de är kopplade på. Ledsen att behöva säga det men det är rent "mumbo jumbo". Ni får leta efter nåt annat att skylla era besvär på. Elektriker sen 25 år.

  SvaraRadera
 19. haha ja jävlar vilka tokar det finns :)

  SvaraRadera
 20. Jag sover alltid i en faraday-bur.
  Curry & salsa-kors besvärar mig inte mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur har du det med hartmanlinjerna då? De kan ofta vara besvärligare än allt annat tillsammans. Jag har kapat dem jag hittat (du får gå ner några centimeter i marken) med med en grov bultsax. Och nu har jag äntligen fått lugn och ro i min lilla stuga.

   Jag äter nävgröt till frukost. Det hjälper också.

   Radera
 21. Har spelat i band i många år och har vid ett flertal tillfällen (beroende på lokal och utrustning) varit ute för problem med att folk får stötar från mikrofoner och brum i sina instrument. Fick för något år sedan förklarat för mig att man kunde vända kontakten och på sätt bli av med problemet, efter att jag själv fått en rejäl kyss i flabben av en mikrofon i våran dåvarande replokal.
  Skrattade högt och bad killen som sa detta att vända kontakten och ta ton i samma mikrofon och överbevisa mig att jag har fel...
  Sen skrattade jag inte mer!
  DÄR funkade det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det viktigaste är ändå att ha rätt färg på stickkontakten. Och att sova på rätt ställe. Förslagsvis någon form av vårdavdelning? Kom bara ihåg att ta medicinen med stämpeln på ovansidan av pillret vänt mot gommen. ;)

   Radera
  2. Brumm försvinner ibland om man vänder på kontakten....i know that for a facit...

   Radera
  3. Då kan det vara jordfel i någon utrustning, om det hjälper med att vända kontakten för att slippa få stötar, eller för att slippa brum.

   Radera
  4. Har inget med "fel" att göra, och i synnerhet inte jordfel. Men brumfält runt en trafo kan givetvis ändras om man vänder stickproppen eftersom nollan kan komma på de ytte varven i trafons lindning, eller fasen.... Gissa vilket som ev. ger en aning mera brumfält runt trafon dom kan plockas upp av andra känsliga delar i t.ex en förstärkare? Inget konstigt med detta... men heller inget som har med de andra inläggen ovan att göra. Men placebo skall inte föraktas, det har botat många sjukdomar...

   Radera
  5. Hot Chassi dvs. att förstärkarens chassi & signaljord är kopplade till det ena stiftet i stickproppen ger det problemet (vanligt i USA).

   Radera
 22. Tja... man kan inte låta bli att skratta. Texten på kontakten har inget som helst samband med hur kontakten är kopplad, det finns varken regler eller praxis på det. Liksom  lurad ;)
  Bara för ett ta en av flera mycket uppenbara rena dumheter med detta.

  SvaraRadera
 23. Har ni provat jordningslakan?

  SvaraRadera
 24. Problemet med såna här inlägg att det faktiskt finns folk som går på det. Det är därför en del blir upprörda och kallar dig dumma saker. Det är inte okej. Men vi bör också göra vad vid kan för att uppmuntra kritiskt tänkande och vetenskap framför voodoo och konspirationsteorier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om nån då svänger sina kontakter hemma, vad är liksom det värsta som kan hända?

   Radera
 25. Här är vi i Sverige bekymrade över hur "medeltida" Saudiarabien är. Så upptäcker jag att det finns mäniskor i Sverige som förkastar vetenskap och lyssnar på sånt här humbug.

  SvaraRadera
 26. De första elinstallationerna i Sverige utfördes med likström. Vore intressant att veta om folk hade mindre problem då....

  SvaraRadera
 27. Men Jisses! Man behöver ju verkligen inte vara så oförskämd som vissa är då en duktig och trevlig människa skriver ett intressant inlägg! Lundagård beskrev det så bra tycker jag. Det är roligare att tro på saker! Å vad har man att förlora på det här liksom? Lite tid som går åt till att kolla uttagen, men sen är det ju bara hemåt om det fungerar. Intressant tycker jag!

  SvaraRadera
 28. Hmm... Det var jag som postade länken till ditt blogginlägg på Facebook och drog igång det hela. Lär väl be lite om ursäkt faktiskt. Tänkte inte att det skulle starta nån sorts drev mot dig. :)
  Men om det är till nån tröst så har debatten i tråden nu övergått till ren el-lära!
  // Peace!

  SvaraRadera
 29. Är man skeptisk till något har man redan från början eliminerat möjligheten att lära sig något nytt. "Vetenskapen har bevisat" (genom the double slit experiment) att observatören avgör resultatet istället för att händelsen kan observeras och därigenom mätas. Det betyder att det inte finns någon annan sanning än all sanning. D v s det du tror på finns, och det du inte tror på finns inte. Samtidigt, för alla. Jobbigt :-) Om man vågar utmana vad man tror på och kan pusha sig själv aldrig så lite till att genuint byta uppfattning innan man har observerat det som annars skulle få en att ändra uppfattning, kan man få observera hur "fakta" plötsligt ersätts av nya, lika trovärdiga "fakta". Har man det minsta experimentlusta så kan jag rekommendera ett försök! Satsa på en ny övertygelse av något slag som inte ligger så långt ifrån vad du tror på just nu, så det inte är ett så stort steg att medvetet vrida din uppfattning den lilla bit som behövs för att genuint intala dig själv att något egentligen förhåller sig annorlunda. Du kommer att minnas att du gjort denna förändring, att du intalat dig att byta övertygelse, så du kommer att kunna se att förändringen plötsligt har skett som om det alltid varit på det sättet. När du slutat tänka på "vad du egentligen" tror och nött in din nya självvalda tro på något, kommer du upptäcka att din omgivning anpassat sig till din nya övertygelse :-) Man talar om att om man har köpt en ny Volvo, ja då kör alla omkring i en Volvo. Man lägger lättare märke till det som man själv har i sinnet, är förklaringen. Förbered ditt experiment noga så du kan utesluta den effekten när du om några dagar eller månader plötsligt finner att det är dags att utvärdera. Men kom ihåg, resultatet, förändringen, bygger enbart på din genuina övertygelse. Tror du innerst inne inte på det du vill ändra din övertygelse till så uteblir resultatet, det bygger på vad du tror på och inget annat. Tror du egentligen inte på att du med viljan kan förflytta dina övertygelser så blir det svårt det här. Allt som du förnekar kommer aldrig att finnas. För dig. Den som vill förstå fenomenet kan läsa in sig på t ex M-teorin för att få en glimt av vad som möjliggör mekanismen bakom. Den som vill gå direkt på tillämpning kan använda valfritt hokuspokus. ;-) Det är ett effektivt sätt att lära sig böja sina övertygelser, bara man undviker dogmerna som vill begränsa oändliga möjligheter till en enda. Har du tänkt på hur det är när man är bergsäker på en sak, och har upplevt en mängd bekräftelser på att det är just så som man "vet" att det är? Sedan upptäcker man något som ändrar på övertygelsen, och efter det är alla de gamla tecknen "fel" och tecknen på den nya övertygelsen det som är "rätt". Men hur kan det ha varit så att man fick alla dessa tecken förut på att den gamla tron var "rätt", vad var det som pågick egentligen? Vad var det som hände, som gjorde att man nu ser nya saker istället, som man aldrig sett förut? Var man verkligen så blind hela tiden? Och var tog "de gamla tecknen" vägen? Fundera på det :-) Varenda batikhäxa vet att världen och materian "egentligen" bara är ett elektromagnetiskt fenomen, och varenda vetenskapsman också för den delen, även om terminologin och slutsatserna kan skilja en smula. Vad är det som gör att detta fenomen tar den form det har? Hur kan det vara så att en elektron i ett experiment kan styras åt olika håll enbart genom val av observationsplats? Vilka konsekvenser har det? Vi observerar ju konstant en stor mängd partiklar (eller vågor, vad man nu vill) av det slaget, och med ständiga förväntningar om var de befinner sig, vilka egenskaper de har, vad de kan och inte kan... Gud spelar inte tärning. Nähä, men du kan göra det. Prova om du törs! ;-) Och om du tycker att allt jag sagt är fel, så är det säkert det. För dig. Det är det som är det fina i kråksången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vad långt du orkade skriva : ) Ja, verkligheten är alltid subjektiv sann.

   Radera
 30. Intressant att någon tagit upp det här med rättvända kontakter. Jag märkte det själv för flera år sedan. Jag hade ett långt samtal med en elektriker om det, och han erkände att många slarvar med både detta och med synkroniseringen av faserna. Om man inte har lika långa stift i generatorstationen (som oftast är i annan byggnad) så kommer faserna att vara ur synk. Ligger de för mycket ur synk spelar det ingen roll hur man vänder kontakten: ett assymetriskt elektriskt fält kommer att stråla ut i hela rummet!

  Vi hade det problemet på sommarstugan, och hur man än vände kontakterna så vaknade dottern och ville kissa varannan timme. Och katten var orolig.

  Vi lyckades lösa det genom att ta reda på var elkabeln gick under jorden och strö ut salt på marken ovanför. Det var genom ett tips från en granne. Hur det kunde fungera med just salt vet jag inte, men problemen har försvunnit efter det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha. Kul Fabbe. Gillar din ironi! 😊

   Radera
  2. Saltet håller även demoner borta.

   Radera
 31. Lev gärna vidare i villfarelse. Det stör mig inte. Men sprid inte kvacksalveri och naiva dumheter till andra. Det skulle störa mig.

  SvaraRadera
 32. Problemet är inte att postaren tror på detta. Problemet är att andra kan inspireras av det och underlåta att söka adekvat vård för faktiska problem.

  Till saken så:

  Det enda som kan påverkas av att placera stickproppen 180° roterad i uttaget är ordningssinnet.

  Naturligtvis gäller detta bara godkänd och säker elutrustning, men det förutsätter jag, kanske aningen naivt.

  Det är ju barnens rum.

  Vill man så kan man ju så klart bygga rent livsfarliga apparater som bara kan kopplas in på ett sätt om de ska vara säkra. Man kanske inte ska försöka sig på det om man uppvisar blogginnehavarens kompletta brist på "nödig kännedom om elanläggningars utförande"...

  I ett dubbeluttag är det nämligen kopplat så, att hålen till vänster är kopplade med varandra och hålen till höger är kopplade med varandra. Att placera en stickpropp med stift "x" till vänster i övre uttaget och sedan rotera den 180° om man byter uttag till det nedre placerar således stift "x" i kontakt med högra sidan av uttaget och vänder polariteten i den anslutna apparaten. Även om det vore så att polariteten hade betydelse (och det KAN den ha i gammal, ej CE / S / Fi -märkt utrustning, gärna med urspung USA, som tex gråimporterad musikutrustning) så blir alltså resultaten omvända om man roterar stickproppen, och det enda som blir bättre är att det KÄNNS bättre.

  Ett FAKTISKT problem som jag noterar på bilderna är att vissa av uttagen är av bakelit. (om det inte är Eljo Renova, i vilket fall jag endast konstaterar att "a fool and his money are easily parted" och ber att få tacka för mig).
  Bakelit är en gammal (en av de första!) plastsort som bland annat har formaldehyd som en viktig ingrediens. Den stabiliseras normalt genom tillsats av urea så att formaldehyden inte ska frigöras. Över tiden så är dock denna kemiska blandning inte helt stabil, vilket leder till tvenne ting:

  * Formaldehyd kan frigöras. Vill man ha ett riktigt problem med KEMIKALIER och RISK har man här ett som heter duga.

  * Gammal bakelit blir spröd, vilket leder till att den kan gå sönder och då komprometteras isoleringsskyddet på vägguttaget. Vad detta kan få för följder är också lätt att inse, särskilt om man har nyfikna barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror ju faktiskt att folk är såpass vettiga att de söker vård i första hand eller då det krävs. Och de som inte gör det kan väl inte en bloggare behöva ansvara för? Men vården rår inte på allt och att man då har ett öppet sinne och kan tänka sig att svänga på ett par kontakter, vad har man då att förlora?
   /Jenny

   Radera
  2. Till kännedom. Vi har inga bakelitkontakter i vårt hus. Och det finns andra godkända vägguttag än Renova av dylika utseende. T.ex. på Claes Ohlsson. Ledsen att behöva påpeka att du inte var allvetande.

   Radera
 33. Albin: En skillnad finns det; i det ena stiftet har du fas och i det andra nolla (vi snackar 230V enfas här). Nollan är en fix potential som i regel är ansluten mot jord någonstans före jordfelsbrytaren medan fasen svänger runt denna.

  Detta ändrar dock inte min uppfattning om att det som skrivs i artikeln handlar om ren placebo och inget annat.

  SvaraRadera
 34. På bilden ser det ut som att vara en "lampsladd" som innehåller 2 ledare: en fas och en nolla.
  Din faspenna regagerar (piper, lyser) när den känner av spänning i fas-ledaren.
  Om vi säger att fasen ligger på vänstra sidan och nollan på högra sidan i "lampsladden" så måste du ju hålla faspennan närmare sladden på den högra sidan för att komma lika nära fas-ledaren (logiskt).

  Alltså: Om du vänder på sladden så flyttas fas-ledaren till andra sidan i sladden och därmed får du ett nytt avstånd från sladden när du mäter med faspennan.
  Faspennan reagerar alltid på samma avstånd från spänningen i fas-ledaren (om vi borträknar från faktorer som kan ändra mätningen, t.ex isolering eller skärmning)

  SvaraRadera
 35. Allt är redan sagt.

  Bloggerskans heltäckande beskrivning av sig själv som idiot underlättar - då behöver inte jag vara oartig, vilket tydligen är oförlåtligt. Anonym är jag också eftersom jag inte har lust att registrera mig på ett ställe som detta. Men för att inte gömma mig bakom anonymitet så berättar jag gärna att jag heter Gunnar Englund och ibland gömmer mig bakom nicket Skogsgurra.

  Ju fler sådana här idiotier som sprids ju värre är det. Jag har alltid försökt få människor att inse att en liten aning kunnande är värt tusen gånger mer än vidskepelse och tro på tomtar och troll. Jag har för mycket länge sedan (på åttiotalet) anlitats för att "elsanera" kontor och arbetsplatser. Jag fattade inte hur vansinnigt det hela var och jag betalades bra av bland annat Volvo Lastvagnar, Chalmers och dåvarande Astra i Södertälje. Men sådana dumheter har jag slutat med för många många år sedan.

  På biblioteket hemma i Karlskoga hade rädslan för elektriska fält av olika slag växt sig stor. En av bibliotekarierna tog det så mycket "på allvar" att han bosatte sig i skogen i en husvagn. En dag kom han inte till jobbet och när man sökte upp honom var han död. Det hade blivit kallare och gasolkaminen hade arbetat extra mycket för att hålla värmen och då förbrukat syret i husvagnen. Tragiskt, det var en realistisk och förnuftig person i övrigt.

  Det är detta som är risken med att låta myter om el och magnetfält stå oemotsagda. Ju fler idioter som pratar om de här sakerna desto mer får det spridning och ibland leder det till extrema och väldigt onödiga olyckor. Det måste förhindras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man inte kombinera lite kunnande med vidskeplighet då? Eller varför måste vi kalla det vidskeplighet, föredrar "öppet sinne". Och om man mår bättre av att svänga på kontakter, minska på elektriska fält och eller upplever nån form av elallergi så får man väl välja själv hur man gör. Om man då vill bo i en husvagn i skogen eller i en stuga på fjället, om man mår bättre av det. Alla har rätt att få må bra.

   Radera
 36. Agne Olausson20 mars 2015 19:20

  Jag har inte läst allt ovan så någon kanske har svarat enligt nedan. Har Du lödpistol, värmeelement eller liknande spelar det ingen roll hur Du sätter kontakten. Ledningar som går till läslampa eller annat vid sängen har betydelse för känsliga personer. Fasen går till strömbrytaren, antingen direkt eller genom förbrukaren. D.v.s. Du bryter fasen eller nollan.Om Du bryter nollan så ligger fasen i ledaren genom apparaten till strömbrytaren . Det räcker för att en känslig människa inte mår bra. Bäst är att ha strömbrytare som bryter både nolla och fas. Ha inte mobiltelefon, radioapparat eller elväckarklocka i närheten av huvudet, Stäng gärna routern när den inte behövs.
  Nyfiken på jordenergierna? Hör av Dig så kan Du få ett bra kompendium.
  slagruta@olauson.eu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elektrisk spänning funkar inte så.

   Radera
  2. Agne Olausson21 mars 2015 21:04

   Har Du kollat?

   Radera
 37. Lite roligt att läsa kommentarerna. Nästan alla verkade tro att dom visste allt om el och hur det kopplas osv. Vad är det som gör att just det ni säger är riktigt? För det var ju olika historier. Vad är det då som gör att Lev mer på mindre skulle ha fel i sitt inlägg?Hur mycket ni än försöker skrika ut att det är "bara jag" som har det rätta svaret i allt så blir man ju bara trött! Och att anonymt basunera ut sin rädsla för nya saker är bara fegt! Tack för din blogg, den ger mig inspiration.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tina! Jag tycker också själv att det är intressant (och rätt kul) att t.ex. på FB-sidan Vetenskap och Folkbildning märka att diskussionen kring detta inlägg främst har gått över till att "el-experterna" bråkar med varandra om vad som är sant eller inte.

   Jag tycker dock att det är rätt snällt av många att vilja lära mig hur el funkar och att detta därför inte kan vara sant. Tyvärr har de missat min poäng. Jag har hela tiden vetat att det inte kan vara teoretiskt sant.

   Radera
  2. Manuel Manolo Suárez Benegas22 november 2017 02:57

   Det kan finnas visa saker som stämmer som att om elen bryts på väg till lampan så går den inte runt hela lampan och tillbaka fram till strömbrytaren... och annat som förklarats. Sedan tänkte jag om elallergi och sånt att visa kanske har mer tungmetaller i sig och blir känsligare för strålning som faktiskt finns. Skulle det vara omöjligt att alla vågor som finns i luften skulle påverka oss på något sätt och i olika omfattning? Som jag skrev längre upp, vi är helt otroligt hållbara och tål mycket men helt fria från påverkan år vi absolut inte, och att vi inte har allt kunskap om hur elektromagnetiska fält och allt annat påverkar oss betyder inte att vi går fria eller att det är något vidare smart att nonchalera allt. Ödmjukhet är en dygd som tydligen en hel del saknar, det i sin tur gör att dessa personer strålar negativa bibar som påverkar människor i olika omfattning men på det kanske tror de på lika lite som de bry sig om sina medmänniskor, eller så är dessa utan empati eller vis kunskap.

   Radera
 38. Psuedo-vetenskap och vidskeplighet åsido så är det här resonemanget total poänglöst:
  Strömmen flödar inte från fas till nolla, utan byter riktning 50 gånger per sekund. Alltså så jiggar elektronerna bara fram och tillbaka med hög hastighet och det finns ingen skillnad alls ifall du har pluggat i stickproppen "upp och ner" eller inte.

  SvaraRadera
 39. Jag har kollat lite på dina inlägg i övrigt.

  Visst finns det aningslöshet och förakt för faktiskt kunnande på en del håll. Men i stort sett är du ju inte den totalidiot som du beskriver dig som. I en del fall tycker jag till och med som du.

  Börja din kontakt med elvärlden genom att ta isär en vanlig skarvsladd med några uttag. Oavsett om det är ett udda eller jämnt antal uttag så kommer du att se att den där "experten" som lärde dig hur viktigt det var att vända kontakten beroende på var man sätter i den är helt ute och cyklar.

  I övrigt är det inte heller mycket som stämmer. Jag undrar om "experten" tog betalt för sina "tjänster"? Det är nämligen ganska vanligt att charlataner skrämmer upp folk och sedan tar ganska bra betalt för sina "tips" och "undersökningar". De brukar också vara "experter" på Currykryss och Hartmanlinjer. Ofta slänger de in stenar, healing och aromterapi också. Men inte så ofta Tarot. Där verkar det gå en gräns.

  Gunnar Skogsgurra Englund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunnar för ditt någorlunda positiva omdöme om min person. Det värmer. Mycket.

   Jag har inte lika stor erfarenhet av dig gällande stenar, healing, tarot eller aromterapi så jag lyssnar och lär med stort intresse. Dock använde kvinnan sig inte av något sådant. Bör jag vara besviken tror du? Fick jag inte valuta för pengarna?

   Att vara expert på currykors är dock rätt enkelt, eftersom många jag känner klarar av att ta ut dessa. Men vad vet jag, kanske jag bara känner konstiga människor?

   Nej, kvinnan tog inte mycket betalt. Om ens något. Du kanske vet att har man gåvan skall man inte profitera på den. Då kanske den försvinner ... Man vet aldrig ...Eller jo, enligt en del vet man alltid.

   Radera
 40. Sedan jag läste detta så har jag funderat lite. Känner som de flesta rent spontant att detta är rent struntprat, men hur kan jag bevisa detta? Att folk älskar att hata på Internet är ingen nyhet, och detta har vi fått se bevis på även här. Det är fantastiskt vad lite som krävs för att locka fram det värsta inom folk.

  Värt att nämna är att jag har en släkting som är elöverkänslig. Jag är själv skeptiker, men har ingen anledning att fördöma hans leverne. För honom är elöverkänsligheten i allra högsta grad verklighet.

  Det finns många resonemang som folk försökt ta till, men som i sin tur kräver bevis från deras sida. Det räcker inte att säga att någon annan har fel. Man måste även kunna bevisa varför

  Vad tänker då jag dra till med för att säga mitt, och som ingen rimligtvis kan säga emot? Jo detta:
  I standarden som styr Europluggens utformning (EN 50075) finns inget som bestämmer förhållandet mellan textens orientering och pluggens inkoppling (se EN 50075 kapitel 6). Detta förhållande bör då alltså vara relativt slumpmässigt, vilket då fäller hela resonemanget att korrekt orientering av kontakten i förhållande till texten skulle förändra något. Detta fäller alla argument kring elektromagnetiska fält, då själva logiken bakom inte ens håller.

  Detta fäller även; "För några år sedan hade vi en elektriker som satte in några extra uttag och enligt kvinnan var de alla omsvängda". Det finns inga "omsvängda" uttag då det inte finns någon norm som styr fasens/nollans orientering (höger/vänster) i ett eluttag. Hela resonemanget i din artikel antyder att det skulle finnas en sådan norm och det är tyvärr felaktigt (såvida jag inte missat något).

  Finns några motargument? Jo, ett skulle kunna vara att inkopplingen av kontakten inte har något med saken att göra och att detta inte handlar om elektromagnetiska fält, utan att det är textens orientering i sig som orsakar nämnda symptom hos folk. Detta faller då långt utanför de vetenskapliga områden som jag anser mig behärska så vidare diskussioner kring detta håller jag mig ifrån.

  * http://www.evs.ee/preview/evs-en-50075-2002-en.pdf

  SvaraRadera
 41. Sluta fundera så mycket, åk hem till din elöverkänsliga släkting och gör en kontaktomsvängning så vet du sedan om en elöverkänslig person påverkas eller inte. Det är ju helt meningslöst att sitta och väga in för och emot baserat på tidigare erfarenheter och hörsägen när det handlar om ett fenomen man bara hört talas om. Skit i vad det beror på så länge, börja med att ta reda på om det funkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte "vägt in för och emot baserat på tidigare erfarenheter". Det kan inte ha varit speciellt svårt att förstå av min text.

   Jag har dessutom i tydliga ordalag argumenterat emot allt vad "kontaktomsvängningar" heter om du nu råkat missa detta. Dock så är felaktiga motargument felaktiga även om den som kommer med dem anser att denne har rätt. Av den anledningen har jag rättat vissa tidigare inlägg som helt enkelt inte varit helt korrekta.

   Radera
  2. Hej! Min erfarenhet: Om fasen ligger på den ena eller andra tråden i en oskärmad anslutningssladd har ingen betydelse för en elkänslig. Kabeln emitterar ut el. växelfält i vilket fall och man mår dåligt i närheten av sladden. Däremot KAN det ha viss betydelse i vilken kontaktdel fasen finns i exvis i en lampsockel OM anslutningssladden i sig är skärmad. Ligger fasen på skruvdelen på lampan strålar då el. växelfält mer ut än om de ligger i lilla lödningen mitt i lampans botten. Jag har hört elkänsliga vara noga i det fallet. Slälv har jag en jordad metallstrumpa runt alla glödlampor så jag klarar mig gott. F.ö. har jag dragit om alla ledningar i min kåk till skärmad kabel, satt nytt elskåp i garaget osv. Så jag mår relativt bra med min egen elsanering.
   Var svaret OK? Se för övrigt mitt inlägg nedan.
   Hälsn från Släktingen (!)

   Radera
  3. Detta handlar för mig inte om elöverkänslighet. Detta handlar om fruktansvärda logiska brister i resonemanget.

   Om författaren lider av elöverkänslighet så har ju kvinnan denne anlitade helt enkelt profiterat på detta. Profiterat på en annan människas sjukdom (klassas det som sjukdom?), med något som är ren och skär bluff (se mina argument för detta i separat inlägg).
   Om författaren inte lider av elöverkänslighet så har denne ändå blivit lurad. Om författaren lider av elöverkänslighet, men du som läsare menar att elöverkänslighet inte finns så har denne ändå blivit lurad. Elöverkänsligheten har alltså inget med detta att göra.

   Radera
  4. Nej Linus, jag lider inte av elöverkänslighet. Ingen annan i vår familj heller. Så du har rätt att det inte har något med detta att göra. Om alla som läser detta inlägg skulle ha läst inlägget som det baserar sig på skulle man ha insett att det vi är intresserade av är jordstrålning och att kvinnan som besökte oss berättade att hon genom erfarenhet (ingen evidensbaserad forskning här inte) kommit fram till att jordstrålningens negativa energier förstärks om elen är fel.

   Visst är det snällt att människor vill övertyga mig om att detta enligt praxis och teorier inte kan vara sant. Det är inte dem jag är trötta på. Om man hade läst det första inlägget hade man även sett att jag skrivit att den stora majoriteten tror att detta är bluff. Så jag vet att jag inte kan hävda att jag vet att det är så här. Det jag har fört fram är att det för mig är intressant att slumpen/sammanträffandet gjorde att vår väns dotter blev av med en del av sina symptom efter kvinnans besök. Plus att jag konstaterar att vad är det värsta som kan hända? Ingenting. Vilket gör att vi lika gärna kan ha kontakterna som kvinnan visade oss. Det skulle jag hur som helst ha bara för att veta att det retar folk så in i Norden.

   Sedan är jag ledsen för att jag kanske inte har kunnat uttala mig teoretiskt korrekt om el, men jag har hela tiden skrivit att jag inte förstår el och kanske därför använder fel termer. Jag förstår fortfarande lika lite när det ges långa invecklade förklaringar om hur el fungerar. Det som dock är i mina ögon intressant är att de som i början bestämt hävdar att det inte kan fungera pga det här och det här, tillrättavisas av andra som påstår att de har fel i sina resonemang. Det verkar som det är många förståsigpåare som inte heller riktigt vet hur det ligger till. Och med det menar jag inte att det fungerar, eller att de som tillrättavisar förståsigpåarna tror att det fungerar. Det är bara ett allmänt faktum att många tror sig veta mer än vad de sist och slutligen vet.

   Jag har inte blivit lurad. Jag har aldrig varit övertygad om detta. Jag tror att det kan ha en betydelse, men jag har aldrig hävdat att jag med sanning vet. Skulle man ha läst min blogg tidigare skulle man veta att det här inte är det första jag testar utan att jag medvetet utmanar min tanke med att testa saker som jag inte riktigt vet om de funkar, men som jag ändå vill ta del av. Att något teoretiskt är sant är för mig inte det viktigaste. Det viktigaste är att våga prova nya saker. Att lyssna till dem som tror annorlunda. Att inte ständigt kräva bevis utan tänka att ja, vem är jag att döma? Hur kan jag vara så säker på att det jag tror är sanningen? Hur kan jag ställa mig över andra människors subjektiva verklighet med mitt vetande?

   Och nej, jag har inte blivit fattig på kuppen. Det är kanske det som i mina ögon gör kvinnan så varm. Hon vill bara hjälpa. På sitt eget sätt. Klart man då vill lyssna. Och att direkt avfärda henne eller kalla henne saker som många kallar mig här på bloggen skulle inte vara medmänskligt. Å andra sidan är hon rätt van. Men hon fortsätter ändå. Jag kan inte låta bli att fascineras enormt av människor som tror på sin sak trots att de ofta kämpar i hård motvind.

   Radera
  5. Jag förutsatte aldrig att du led av elöverkänslighet, och jag borde kanske aldrig han nämnt det från första början. Jag gjorde väl det för att på något vis påvisa att trots att jag är skeptisk till ett och annat så försöker jag ha ett öppet sinne.
   Elöverkänslighet är ju ett oerhört känsligt ämne för många, och många skeptiker vill gärna hävda att de kan "bevisa" att elöverkänslighet inte existerar. Vad jag vet så har ingen hittils lyckats med detta. Och som sagt - för "släktingen" och många andra existerar det i allra högsta grad.

   Anser mig inte heller ha rätt att döma åt höger och vänster, men när saker och ting strider mot allt man tror på så gör man det ändå omedvetet.

   En sak som jag förstås inte borde ha förutsatt är att du betalat för "tjänsten". Så länge du inte gjort det så kan jag förstås inte hävda att du blivit lurad.
   Så länge det "fungerat" så kan väl alla vara nöjda och glada.

   "Om man hade läst det första inlägget hade man även sett att jag skrivit att den stora majoriteten tror att detta är bluff."
   Jo så är det väl. Faktum är att det inte var ditt inlägg jag reagerade mest över, utan över alla elaka reaktioner - samt folks felaktiga försök till att sätta dig på plats. Vissa lyckades, medan andra hänvisade till ellära som de inte ens själva förstod. Eller kom med påståenden som i sin tur krävde bevis.

   I detta såg jag en utmaning, då jag trots allt kände att detta inte kan stämma. Hur framför jag detta på ett sätt som troligtvis inte kan ifrågasättas?

   Nu verkar det ju trots allt som att vi är ganska överens om att detta inte har någon som helst vetenskaplig grund. Faktum är att man inte ens behöver ta till vetenskap för att inse detta.

   "Jag förstår fortfarande lika lite när det ges långa invecklade förklaringar om hur el fungerar.", Ingen kan kräva att alla ska vara bra på allt. Därför tyckte jag att det var finfint med en förklaring som endast baserar sig på logik (observera att det förutom nämnda logik krävs oerhört lite kunskap i övrigt).
   Då det inte finns någon som helst koppling mellan textens orientering på kontakten och kontaktens montering mot kabeln så kan det som beskrevs i ditt inlägg omöjligt fungera - annat än på ett rent psykologiskt plan, och det är väl egentligen lika bra som något annat!

   "Det är bara ett allmänt faktum att många tror sig veta mer än vad de sist och slutligen vet. "
   Så är det alltid. Och säger man emot någon så gör man det oftast av precis den anledningen, men ofta så handlar det inte heller om kunskap utan om bristande resonemang.

   "Det viktigaste är att våga prova nya saker."
   Detta kan jag delvis hålla med om. Dock så tror jag att utgången av att prova saker som denna står i ganska stark korrelation till en människas grundsyn på saker och ting. Om man strävar efter att ha ett ganska strikt vetenskapligt/logiskt sätt att se på saker så skulle ju t.ex. inte "kontaktvändningen" ha någon effekt, då man redan innan man börjat bestämt sig för att den inte skulle fungera.
   Om man där emot kopplar bort allt sådant och låter det "fria sinnet" sköta allt så kanske utgången skulle vara en annan.

   Radera
  6. Linus, du måste inse att alla vill profitera på dig hela tiden. Att handel med varor och tjänster är det som får hjulen att rulla. Du vet ingenting om vad som får något att funka för andra. Du kan inte säga att det är en blufftjänst att förmedla kunskaper om kontaktvändning, för det här är ett område som du uppenbarligen inte behärskar och uppenbarligen inte vill veta mer om. Du reagerar helt sjukt starkt emot något som du inte vet något om och eftersom du inte vet något finns det inget mer att veta, därför är allt bluff. Jag vill se något slags verifikat på att du och alla andra som kör samma stil är utnämnda till att vara kringvandrande facit, eller så kan ni bara lägga ner ert kritiserande av sådant andra kan men inte ni själva vet något om. Ni litar bara på den som med högst röst säger att det är dem man ska lita på, och sedan ägnar ni er åt att trycka ner andra som inte hörsammar detta. Men snälla ni, det är ju fullkomligt patetiskt.

   Radera
  7. Tack Linus! Om alla skulle vara som du skulle det inte vara någon konst att diskutera :-)   Radera
  8. Anonym:
   Du har inte läst vad jag har skrivit va?
   Mina motargument handlar extremt lite om kunskap.

   Påståendet är:
   "Vänd texten rätt på stickpropparna så försvinner problemet med elektriska fält som stör jordstrålningen".
   (Jag är ingen expert på jordstrålning och kan ha fått någon detalj kring själva idén med detta om bakfoten).

   Mitt motargument
   "Det finns inget som helst samband mellan textens orientering och de elektriska fälten i kabeln."
   Detta har jag bevisat med en hänvisning till den standard som styr utformningen av stickproppen i exemplet. För att inse/förstå detta krävs ingen kunskap om ellära eller jordstrålning.

   Jag tyckte att jag i mitt senaste inlägg faktiskt visat att jag ändrat inställning lite. Funkar det så funkar det, oavsett om jag kan motbevisa det eller inte. Men med "funkar" så snackar vi subjektiva bedömningar.

   Du reagerar faktiskt ganska starkt själv (och dessutom anonymt, vilket aldrig skänker speciellt mycket trovärdighet). Så pass starkt att du antagligen hoppat över delar av det jag skrivit och huggit på det du reagerat över. Jag trycker inte ner någon. Jag säger bara vad jag tycker.

   Är det en blufftjänst? Nej, kanske lika lite som att sälja stenar (något jag inte heller tror på) eller healing via telefon. Funkar det för mottagaren så har den antagligen inte blivit lurad. Trots detta så ansåg jag det intressant att förklara varför jag anser kontaktvändningen inte fungerar - annat än på ett psykologiskt plan.

   Radera
  9. Helt okej Linus! Det som är synd är att folk länkats direkt till detta inlägg (som jag håller med om kan te sig mycket märkligt om det läses så här isolerat) utan att ha läst inlägget där bakgrunden förklarades. Jag har nu länkat de båda mera tydligt.

   Texten på stickkontakten har nog inte någon större betydelse och jag är mycket medveten om att det inte finns någon standard. Se min kommentar nedan. Jag satte även in det i inlägget så att det kanske skulle bli mer tydligt. Tack för att du påpekade det!

   Radera
 42. Hej! Kul ni tar upp ämnet! Har ni hört Povel Ramels "Den franska biljetten"? Han var jävligt nyfiken på vad som stod på en biljett och frågade runt, men åkte på stryk vem han än frågade.
  Det kunde ha varit mej han gjort sången om! Varje gång jag försöker få ett logiskt svar åker jag ut, och en vansinnig massa dravel som vilken okunnig 5-åring kan vräka ur sig. Jag kan säga att jag är väl bevandrad med el, har jobbat med el hela mitt liv, bl.a. radiotelegrafist. Snacka om JAG blev snopen när jag började må dåligt när jag satt framför de gamla VDU:n som var högstrålande. Mina kvinnliga kollegor på televerket fick torka bort mascaran från skärmarna på kvällen, den hade vandrat från ansiktet till skärmen.....Så började hela historien. Jag skiter fullständigt i er alla som är övertygade om att elkänslighet är inbillning. Jag har pratat med professorer, läkare, psykologer för att få en förklaring obs förklaring till fenomenet. Nada svar. Bara dravel. Efter måna år kom jag på att det är jag själv som vet hur det funkar och hur jag skyddar mig. Jag har ALDRIG varit sjukskriven. Därför SKYR läkarkåren mig, forskarna SKYR mig därför att de kan inte påstå att jag har vinning av att hävda att jag blir dålig av elektriska och magnetiska VARIERANDE fält. Statiska fält inga problem. En psykolog kastade ut mig efter 5 minuter med orden "Varför upptar du vår dyrbara tid?"
  Så tjafsa vidare ni okunniga, men här ett gott råd: Var försiktiga med era småbarn och mobiler. Det är mikrovågor vi talar om och det är inte TERMISK påverkan jag talar om. Hjärnbarkbarriären är inte utvecklad hos dem.Det är nåt annat som forskarna vägrar inse. Dessutom förstör dom sitt rykte om dom skulle vara intresserade av ämnet. Jag har många exempel på det. Till slut: Jag hade obs hade en broder som på 80-talet emigrerade till USA. När mobilen slog igenom använde han den 100% i sitt jobb. Han hade alltså jobbet i mobilen. Jag ringde honom då och frågade om han hört talas om elkänslighet. Det hade han inte. När han kom hem efter 10 år (mitten 90-talet) frågade jag igen. JA, sa han. -Alla mina kompisar känner av mobilen, de som jobbar som jag..
  Han blev lite över 50 år. Fick hjärntumör exakt innanför där han hade sin mobil dagarna i ända, vid örat.
  Jag hoppas ni är intelligenta nog att inse att ni inte kan och vet allt. Men det är lätt att vara stursk. Må gott mina kära okunniga vänner! Hälsning från släktingen. PS jag har skrivit en del om elkänslighet på min blogg, men tyvärr ligger hela bloggen nere. Passagen blogg rekommenderar jag alltså inte, dom sköter den dåligt. Men den brukar komma tillbaka efter nån månad. Ni kan söka på gostasings blogg och under min rubrik elkänslighet om ni vill ha lite mer fakta. Men inte alla vill ha det. Man blir bara orolig.....för att det kan ligga nån sanning i vad folk berättar.....

  SvaraRadera
 43. Kortare svar från en elkänslig (SIC!) på frågan:
  Kan kontaktens sätt att sitta i vägguttaget ha betydelse för en elkänslig?

  Svar: Ja, i vissa fall.

  En elkänslig kan känna av de varierande elektriska fält en spänningsförande (oskärmad) kabel/sladd ger.
  Därför är det viktigt att fasen är frånkopplad så långt bort som möjligt så kabeln (och därmed vissa delar inuti apparaten) INTE är spänningsförande.

  Ex: En golvlampa kan ha en enkelpolig strömbrytare monterad på sladden, kanske liggande på golvet. Om väggkontakten sitter fel ligger fasen på genom hela armaturentillbaka till golvkontakten. Först DÄR bryts den.

  Bäst är alltså att dra ur väggkontakten när en elapparat/armatur inte används. Näst bäst är att montera en tvåpolig strömbrytare så nära vägguttaget (dvs på anslutningssladden) som möjligt. Då är både nollsidan och fasen bortkopplad. Det spelar då ingen roll hur kontakten sitter i vägguttaget.

  Frågor? Är du seriöst intresserad av fenomenet elkänslighet är du välkommen ställa en fråga till gosta@singstrand.nu
  Vill någon däremot svamla om placebo, inbillning, fantasier, hysteri, påhitt, rädsla, besserwissrar som vill skryta om sin okunnighet i elkänslighetsfrågor, får tyvärr vända sig till någon annan.

  Med vänlig hälsning!
  Släktingen (gostasing)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej hej släktingen.

   Att kontaktens orientering i vägguttaget skulle ha betydelse har egentligen ingen betydelse för denna artikel, då denna handlar om textens orientering i vägguttaget. Där väcktes min, och antagligen många andras skepsis. :)

   Radera
  2. Nja Linus, där har jag nog uttryckt mig dåligt om det är det du tror. Det är nog hur kontakten är svängd som har betydelse. Det som kvinnan dock sade (för att jag lättare skulle komma ihåg) var att i de flesta fall blir den rätt svängd om man följer texten på kontakten, men detta är ingen regel eftersom det inte finns någon standard för detta. Som många påpekat och som heller aldrig varit min avsikt att få någon att tro. Det är därför snudd på omöjligt att själv få detta till 100 % rätt själv (om man har det som avsikt) på alla kontakter i sitt hus eftersom man inte kan lita på texten.

   Radera
  3. Har man läst det första inlägget kanske det bättre kommer fram där.

   Radera
  4. Jag läste ditt inlägg ganska väl. Eftersom du beskrev en metodik att använda, som i "de flesta fall" funkar så antyder du ju faktiskt att textens orientering i uttaget har betydelse. Faktum är att chansen bör vara 50/50 att det blir rätt om man nyttjar den metodiken, så textens läge i förhållande till kontaktens inkoppling till kabel/apparat bör kunna anses vara slumpmässig. Om vi då räknar på ett antal uttag bli blir chansen att man ska få till detta rätt mycket låg. Det handlar om enkel sannolikhetslära.
   Chansen att det blir rätt är 1 genom 2 upphöjt till antal uttag för att vara noga. För 4 uttag är alltså chansen 1/(2^4) d.v.s 1 på 16. Betydligt mindre än i "de flesta fall". Även om vi snackar bara en kontakt så är 50% betydligt mindre än i "de flesta fall".

   Om man där emot kan påvisa att det finns ett klart förhållande mellan textens läge och hur kontakten är inkopplad, d.v.s. att det finns någon slags icke dokumenterad norm/överenskommelse bland tillverkarna kring hur detta ska utföras så är jag beredd att åtminstone till viss del ge upp mitt resomenang :)

   Radera
  5. Ha ha, ja om det finns någon sådan hemlig icke dokumenterad norm vet jag inte. Och kanske vi får lämna det som ett olöst mysterium. Tack för en trevlig och saklig diskussion.

   Radera
  6. Värt att tillägga är att jag inte har något att säga om ifall kontaktens läge i uttaget har effekt eller inte, då jag varken har tillräcklig kunskap om detta eller erfarenhet inom området.
   Tvärt emot vad vissa antytt här så finns det skillnad mellan de två hålen i uttaget. Vad denna skillnad i praktiken innebär för magnetfält, jordstrålning etc. tänker jag inte ge mig in på att diskutera av ovan nämnda anledningar. :)

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Hej släkting! (=till Linus)

   När jag ser ordet elkänslig i olika sammanhang fångar jag ofta tillfället i farten och hakar på! Därför blandade jag mig i trots att ämnet egentligen från början är nåt annat.....

   Vad som står skrivet eller inte på kontakter tror jag man inte ska bry sig om som du riktigt påpekar.. Bättre då att mäta med en primitiv elfix eller ännu hellre Friman MF4 (tillverkas inte mer vad jag vet) som mäter både varierande el- och magnetfält (använder själv en sådan i främmande miljöer)om jag ska vistas där länge).
   I och för sig har det begränsningar men kan ändå ge en god uppfattning om elmiljön i en lokal.
   Currylinjer och annat vet jag tyvärr inget om.
   Jag har lärt mig leva med min elkänslighet, har aldrig varit samhället till belastning och informerar de som vill veta om mina erfarenheter.
   Flera forskare hörde förr på 80-90talen av sig mycket diskret (Jag förekom i mängder av tidningar pga jag var förste manlige ingenjören som öppet berättade om min elkänslighet) men herrarna ballade ur när jag berättade om hur dubbelblinda provokationsförsök BÖR utföras! Snacka om okunskap! Professorer inom vården som inte ens visste om att elektriska växelfält finns...Sen skötte elektronikindustrin och vårdapparatens företrädare som prestigemässigt bundit upp sig på att elkänslighet inte existerar, för resten.
   Med andra ord: Locket på.
   Folk får inte bli oroade.
   Må gått, släkting!

   Radera
 44. HAHAHAHA! Älskar ingressen! Du är underbar som skriver detta och jag är så tacksam att du vågar stå på dig fast folk kommenterar allt möjligt taskigt.
  Nu tror jag att jag ska prova det där med gråsten och pryamider någon föreslog ovan. Man vet ju aldrig :-)

  SvaraRadera
 45. Hm, vad man upplever och vad elektricitet har inte värst mycket med varandra att göra, men kan vara bra att veta hur elektricitet definieras. Ifall man inte vet nånting om elektricitet...

  ALLA grundämnenas små atomer har också pyttesmå elektroner. Vissa grundämnen tillåter en god rörlighet, andra inte. De som har ett bra flöde är såna som kallas för ledare. Koppar leder bra, därför är sgs alla elektroniska komponenter i koppar. Ämnen som inte leder alls, som hindrar att elektroner förflyttar sig kallas för isolatorer. Halvledare har ett kontrollerat flöde, all elektronik består att dessa tre komponenter. Kisel är ett av de viktigaste halvledarna i tex datorer.

  Då en elektron tränger sig till grannatomen, så skuffas en annan elektron från samma atom vidare till nästa, uppstår en sorts domino-effekt. Detta är elektrisk ström. Om det inte finns nån grannatom att hoppa till, om stöpseln är urdragen eller strömbrytaren är avslagen, batteriet urtaget, då stannar elektronerna kvar, precis på samma sätt som elektronerna hänger kvar i ALLA grundämnen. Eftersom det inte finns nån rörelse, finns ingen elektriskt ström.

  Likström, då vi pratar batterier och DC, då rör sig elektronerna ständigt i en riktning i strömkretsen, beroende på vilken del har genererats ett överskott och vilket ett underskott. Därför har batteriet en minus- och pluspol.

  Elektronerna rör sig bara fram och tillbaka mellan samma atomer i växelström, 50 gånger i sekunden, och även här avstannar hela rörelsen genast strömkretsen är bruten.

  Nollan, fasen och annat handlar om den praktiska tillämpningen av elen, men de praktiska tillämpningarna ändrar inte på den grundläggande teorin bakom elektricitet.

  Man må uppleva vad man upplever, men har man en bruten strömkrets så finns där ingenting att uppleva som kan kopplas till elektricitet. Finns det däremot en massa döda myggkroppar, damm eller motsvarande partiklar i lampans strömbrytare kan visserligen en strömkrets skapas men som är så svag så lampan inte förmår lysa. Men även då spelar det ingen roll via vilka kopparatomer elektronerna färdas, vilken väg stöpseln är vänd.

  Klassläraren har talat... ;-)

  SvaraRadera
 46. Jag bara älskar din inledning på blogginlägget! Fick mig ett gott skratt trots att bakgrunden till det inte var direkt rolig.

  Jag kommer inte att svänga våra sladdar, men mig stör det inte om folk väljer att göra det. Det är liksom inte bort från mig på nåt vis om andra vill svänga sina sladdar och får någon betalt för att svänga folks sladdar så är det heller inte bort från mig.

  Keep up the good work!

  SvaraRadera
 47. Tack för inlägget, jag skall definitivt börja svänga på mina sladdar och hoppas på en bättre sömn och mindre kissande på natten. Om det inte lyckas kontaktar jag dig och hoppeligen kan få en träff med damen med just den här kunskapen. Man kan inte veta före man prövat. Det viktiga är ju om det fungerar och inte varför det fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Nyfiken på hur det blev med dina nattliga kissturer

   Radera
 48. Hej!
  Visst påverkas elfältet runt uttaget i väggen beroende på hur kontakten vänds! Det är bara att mäta med instrument. Och vissa individer känner av detta. (däremot vad gäller texten på kontakten eller över / under-uttag kan jag inte uttala mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan jag nog inte uttala mig om heller, men det andra har jag ju varit med om själv så svårt att motsätta sig det trots att jag inte kan förklara varför.

   Radera
 49. Det är fascinerande att se så många tomtar som skall tillrättavisa dig som har helt fel vad gäller elektriciteten hur man vänder kontakten är skillnad rent elektriskt och mätbart, vad gäller texten på stickkontakten ignorerar jag den delen, som en del helt riktigt påpekat,vad som händer med människor som kan känna elektriska fält, det vet nog inte någon än! Ja, jag är i detta fallet kvalificerad för att svara! Tänk på att det finns massor av folk som tror på någon gud, det är helt ofattbart?

  SvaraRadera
 50. Jag dricker citronvatten och tar alltid på mig höger strumpa först, sen den vänstra. Det håller tigrarna borta..

  SvaraRadera
 51. Ni behöver låna en B-fälts mätare för att kolla kontakterna. Ni får ett lägre värde när den är rätt isatt. Märk sedan både uttag och kontakt med nagellack

  SvaraRadera

 52. Jag har sett berättelser som görs av många människor på Sir. Giovanni, som jag kontaktade honom för ett lån på 420.000,00 Kr att betala mina skulder och mitt projekt. Det är med Sir. Muscolino Giovanni, att livet mitt leende igen är en man av enkel och sympatisk hjärta. Här är e-post: muscolinogiovanni61@gmail.com

  SvaraRadera
 53. Ibland är det kul att läsa hur outbildade människor har åsikter om saker de inte har en aning om.. Mycket kul läsning tycker en elektriker som jag.

  SvaraRadera
 54. Miljöpartiets årsstämma känns mer verklighetsnära, i jämförelse!

  SvaraRadera
 55. Är detta på riktigt?????

  SvaraRadera
 56. När jag var i DJ-svängen på 90talet, hände det ibland att vi fick jordslingor som lät i anläggningen. Ibland hjälpte det att vända kontakten till mixerbordet för att det skulle sluta. Det kan bero på att allt satt i samma uttag och vissa saker var jordade och andra inte. Att då vända "felet" 180 grader i fas kunde släcka ut ljudet av det även om felet i sig var kvar.

  Inte ett skämt. Fråga vilken äldre ljudtekniker som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din erfarenhet stämmer men detta handlar ju inte bloggen om. Bloggen diskuterar istället om att kontakten bör sitta på ett visst håll beroende på om den t.ex. sitter överst eller underst. I bloggen skall man inte vända kontakten så att det låter bra utan vända den enligt egna hemtillverkade regler som går emot fysikens lagar. Som civilingenjör i elektroteknik så har jag haft en härlig läsning med många skratt när jag läste bloggen och sedan kommentarerna. Fantastiskt kul!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.