onsdag 8 april 2015

Att öppna paketet
Ni kanske minns när jag paketerade in min odlingslåda med gräsklipp och växtdelar ifjol höstas?
Se så fint det har blivit över vintern! Med hönornas hjälp har den förmultnade jorden krattats och lådan är i princip klar att odla i.

Gräsklippet räckte inte till alla lådor och därför täcktes en del av lådorna in med gammalt hö och halm. Jorden mår nämligen bra av att inte ligga bar över vintern och urlakas av väder och vind.

Eftersom detta paketeringsmaterial inte förmultnat under vintern är det nu dags att samla ihop det och låta vårsolens strålar värma upp jorden. Övertäckt jord förblir nämligen kall väldigt länge på våren och ofta hittar du is under täcklagret långt in på våren. Nej, bort med täcket!

Innan lådorna paketerades in i höstas rensades de från ogräs, men ändå hade mitt hatogräs Revsmörblomman börjat gro under halmen. Nu gäller det att orka rensa jorden noga. Så mycket enklare än senare i sommar. Eftersom de ännu inte finns så mycket att göra i trädgårdslandet, men det ändå börjar klia lite i odlingsfingrarna är egentligen våren den bästa tiden att rensa ogräs.

Halmen åker direkt i komposten. Efter alla blöta matrester som satts i komposten under vintern (blandat med strö från hönshuset) blir det perfekt jord så småningom. Vår kompost är väldigt enkel och består av två fack med löstagbara bräder på framsidan. Ett fack i taget fylls och under tiden komposteras materialet till jord i det andra facket.

Så börjar så småningom en ny odlingssäsong. Och livet går sin gilla gång.

6 kommentarer:

 1. Det är lite stök att ta hand om bäddar, men ett kärt besvär.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Så börjar så småningom en ny odlingssäsong. Och livet går sin gilla gång. Det va så vackert och poetiskt sagt att min odlingslängtan blir nära outhärdlig. Men snaaaart ska jag också få jord under naglarna å lerklumpstyngda gummistövlar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kommer du väl och hälsar på så kan vi peta naglarna tillsammans?

   Radera
 3. Jaaaa! Absolut! Jag vet var du bor :)

  SvaraRadera
 4. Härligt! Här har jag inte riktigt "vårbruket" tagit fart mer än försådder inomhus men det kliar i fingrarna att komma igång ute också!

  SvaraRadera