torsdag 9 april 2015

Ögonen på Matsmart

Jag har länge fascinerats av freeganismen  och i ett annat liv skulle jag bra kunna tänka mig att hoppa omkring i soplådorna på jakt efter mat.

För några dagar sedan läste jag i en tidning en kort notis om nätsidan Matsmart där du kan köpa varor med kort eller passerat bäst-före-datum och liknande till kraftigt reducerade priser.

I staden nära där jag bor är det en frivillig organisation som kommit överens med en del större affärer i trakten att affärerna istället för att slänga denna mat skänker den till organisationen som sedan i sin tur delar ut livsmedlen till behövande. Det är när det funkar som allra, allra bäst tycker jag.

Men det slängs tyvärr enorma mängder med mat så det räcker säkert till alla goda initiativ som finns.

En liten grej som du enkelt själv kan göra för att minska matsvinnet i affären är att kolla in datumet på de produkter du köper. Många av oss har som ovana att alltid se till att köpa produkter med "bäst datum" trots att vi kanske skall använda produkten följande dag. Det är ju sjukt onödigt! Det gör att de produkter med sämre datum som hur bra som helst skulle ha kunnat användas av oss slängs bort. Fy!


7 kommentarer:

 1. Jag tycker det är spännande med sidor som matsmart (tack för länken förresten) och människor som håller på med dumpstring. Men jag är nog lite för feg för att hålla på med det senare själv.

  Lånade din bok på biblioteket i går och ser fram emot att läsa den!

  SvaraRadera
 2. Där jag bor har jag flera gånger föreslagit till COOP att de ska börja sälja mat med kort datum till billigt pris. Men tydligen så får de inte göra så, istället slänger de maten!
  ICA däremot, de säljer mat och märker dem med "Ät snart". Jag köper jämt kaffe på ICA som tappat vaccum och därmed är billigare.
  Det är ett stort bekymmer det här med all mat som slängs, helt i onödan!

  SvaraRadera
 3. Jag och min 20 åriga son hade en het debatt här om dagen om en påläggskorv som fanns i kylen. Det fanns ett bäst-före-datum på den och den var en dag "gammal" som han sa. Jag försökte berätta vad bäst-före-datum var, att det handlade om att producenten inte kunde garantera korvens kvalitét efter datumet hade gått ut. Men att korven garanterat var finfin ändå... jag var tvungen att smaka på korven för att han skulle tro mig... Inte lätt övertygad där.

  SvaraRadera
 4. Bra tips med datumen! Ja det är otroligt sunkigt med all mat som slängs, både med tanke på miljöbelastningen och det faktum att en massa människor faktiskt saknar mat.

  SvaraRadera
 5. Där jag bor i Göteborg har Ica också börjat med "Ät snart"varor. Heder åt dom.

  SvaraRadera
 6. Nån som vet om det finns motsvarande sida till matsmart som levererar i Finland?

  SvaraRadera
 7. Behöver du en akut lån eller finansiella tjänster? Kontakt financialdepartment.online@gmail.com

  SvaraRadera