söndag 19 april 2015

Nya detaljer på växthuset


Solens strålar börjar värma och det börjar snart bli dags att färdigställa vårt nya glasväxthus. Det är inte mycket kvar nu och det har hänt en del sedan sist. Nu är nästan alla rutor på plats.

Och det går enkelt att se vilken del vi byggde ifjol somras och vilken vi byggde nu under senvintern. Tänk vad obehandlat trä grånar vackert på kort tid. 

För att klara tjälen står vårt växthus på skruvpålar och är alltså fristående från marken.
För att det inte skall dra in kall luft i växthuset har vi bestämt oss för att göra en enkel sockel av plåt. Den här kommer att skruvas loss till vintern.

Inne i växthuset ser ni ursprungsplåten, men för att få till den rätta looken ville vi rosta till den.
Det här gjordes genom att vi först putsade av plåten med mineralterpentin och björntunga (ni vet en sådan där disksvampar där ena sidan är mörkgrön och sträv). De flesta plåtar har nämligen en "fet" hinna på sig.

Sedan blandade vi ihop ättika, salt och vatten. Vår barnarbetskraft fick i uppgift att gnida ut blandningen på plåten. Efter två dagar var rosten ett faktum ...

Vi har även klätt in våra aluminiumprofiler med bockad plåt. På samma vis har vi rostat dessa.
Vill man inbilla sig att de har en funktion kan man tänka att de underlättar för snö att rasa av taket, men egentligen är det bara för att vi tycker det ser finare ut. 

Vi har även börjat sträva växthusets sidor med hjälp av plattjärn. Det här för att kunna ta bort överflödiga bräder (som vi strävat med under byggtiden) och på så vis göra konstruktionen lätt och luftig.

Och jo, Jenk är byggnadskonstruktör och förstår sig på hur byggnader bör stabiliseras ... annars kanske det inte är något man tänker ut i en handvändning. Eller vad vet jag? Jag skulle åtminstone inte göra det. 
Dörrarna har även kommit på plats. Plåt även de. Nu funderar vi på vilken typ av handtag vi vill ha ...

Inte mycket kvar alltså. Men av erfarenhet vet vi att de sista små detaljerna brukar vara de som tar längst att fixa : )

7 kommentarer:

 1. De sista 10 % tar 90 % av tiden ;-) Jättesnyggt växthus!

  SvaraRadera
 2. Vilket fantastiskt fint växthus! Blir himla avundsjuk :-) Har planer på växthus här med men har inte riktigt bestämt mig för placering och storlek ännu.

  SvaraRadera
 3. Ser verkligen fint och välgjort ut.

  SvaraRadera
 4. Wow vad härligt med växthus och ett fantastiskt rejält och stort också! Inget fusk bygge här inte! Allt gott Mari

  SvaraRadera
 5. Tufft, vackert och genomtänkt. Ett bra tillskott till självhushållet. Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Jag har fått ett växthus av en granne och klurar just nu på hur jag ska göra med grunden. Jag har en idé om att använda skruvpålar och sökte och sökte innan jag fann detta inlägg.
  Jag är helt enkelt nyfiken på hur lösningen med skruvpålar och avtagbara plåtar har fungerat. Främst tänker jag på tjälen.
  Med vänliga hälsningar, Odd

  Ps Fantastiskt fint växthus, förresten!

  SvaraRadera