måndag 25 maj 2015

Undvik betade fröer

För något år sedan berättade en bekant att hon brukade beställa billiga fröer från Estland. Jättebilliga! Problemet är bara, enligt mig, att många av de frön som hon beställer är betade. Ett betat frö har ett färgat lager av exempelvis växtskyddsmedel kring sig.

T.ex. rapsfrön inom konventionell odling är ofta betade med neonikotinoider och det har nyligen visat sig att denna betning är orsaken till varför många humlor och vildbin dör. Vill du läsa mer kan du bland annat läsa denna artikel. 

Förra veckan var min svärfar jättearg! Varje år brukar han nämligen så ett stort fält med honungfacelia. Detta honungsblomster är perfekt för bin och andra insekter eftersom det blommar väldigt sent in på hösten och på så vis utgör mat för dem när det vanligtvis inte finns så mycket annat att hämta in till kupan. Honungsfacelian används även mycket till gröngödsling.

Men i år fanns det i affären han brukade köpa fröerna i endast betade frön. Hur sjukt är inte det! Att beta frön till en växt som älskas av insekter. Visserligen innehåller inte dessa betade frön neonikotinoider utan andra ämnen, (neonikotinoider är för tillfället förbjudna inom EU), men ändå! Hälsosamt är det knappast. Min svärfar har använt vanliga frön i åratal och han har aldrig besprutat sina odlingar och bra har det ju gått ändå. Så varför behövs det? Och varför erbjuder man inte alternativ?

Använd inte betade frön! Visst finns det olika sätt att beta frön och en del är bättre än andra. Men i den omfattning du hanterar frön och grödor funkar det bra ändå. Och både du och naturen mår bättre.

Och när det kommer till rapsolja. Välj ekologisk!

11 kommentarer:

 1. Hej!
  Vilket intressant inlägg och ämne. Tack för informationen! Blir lite nyfiken, vet du hur jag som konsument kan får information om fröerna är betade eller ej? Gäller detta även fröer som säljs i mindre kvantiteter och i "vanliga" fröpåsar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Råkar du köpa betade fröer så märker du det nog eftersom det finns lag på att de skall vara färggranna. De betade frön som jag har sett, t.e.x. morotsfrön är alla sådana som har sålts i burk eller stora påsar så jag tror det är betydligt vanligare i stora kvantiteter. Liten risk alltså i vanliga fröpåsar åtminstone här, men det kan vara en annan sak om du beställer frön utomlands ifrån. Men som sagt du ser det nog.

   Sedan om morötterna i affären är från betade frön så borde man väl få fram genom att fråga odlaren vars namn står på påsen. Men ekomorötter borde väl inte odlas från betade frön? Åtminstone inte betade frön som är miljöfarliga. Tycker man i alla fall

   Radera
 2. Bra information men sorglig läsning då pengar verkar styra det mesta här i landet. Själv har jag en ekoträdgård och ekoodling med massor av humlor och bin. Blåbär har vi ofta massor av här runt huset. Vi måste kämpa vidare för det vi tror på och sprida information trots att det ofta känns som en droppe i havet.

  SvaraRadera
 3. Överväger så in en 68kvadrat stor yta i trädgården med honungsfacelia i väntan på att jag får odlat fram annat att sätta dit. Har ni hittat obetade frön i Vasa-trakten nu? Och vet du hur många gram som behövs /kvadrat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr Sonja så kan jag inte ge något svar. Det där är svärfars bord och jag har inte frågat. Men det var mig veterligen bara på Agrimarket han frågat så troligtvis hittar du på andra ställen. Hur mycket du behöver står säkert på påsen. Lycka till!

   Radera
  2. Beställde på nätet från Hyötykasvisyhdistys då visade sig att jag inte behövde mer än knappa 200gram.

   Radera
 4. Jag blev bekymrad av det här inlägget som är mycket viktigt. Jag vill absolut inte köpa betade frön men jag kände inte till det här. Vad menas med "färggranna påsar"? Förra året fick jag fröpåsar från Japan som var otroligt färggranna, kan det vara för att fröna är betade eller är det så påsarna ser ut i Japan tänker jag då. I år har jag köpt från en ny fröfirma i Sverige som bl.a säljer frön från Seklos. Kan de vara betade? Det här är ett ämne som jag vill veta mer om och framför allt hur jag ska undvika att köpa dessa frön. Och rapsolja kommer jag från och med nu alltid köpa ekologisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har ingen betydelse hur påsarna ser ut. Det är fröna som är färggranna. T.ex. Varje frö kan ha ett orange eller lila skal kring sig. Så det syns nog. Ser de vanliga ut är de nog inte betade enligt mitt förstånd.

   Radera
  2. Åh tack!!! Då blev det genast enklare. Pust

   Radera
  3. Åh tack!!! Då blev det genast enklare. Pust

   Radera
 5. Åh köpte precis igår en påse med honungsört, fick ont i magen nu. Men efter att ha läst bland dina kommentarer så känner jag mig lugnare. Vill inte ha betade frön!

  SvaraRadera