söndag 24 maj 2015

Att plantera tomater

När jag planterar tomatplantor gör jag så här.

Först tar jag dem ur sina krukor och låter dem ligga och dra i nässelvatten. Detta gör dem motståndskraftiga inför den kommande säsongen. 

Nässelvattnet har jag förberett någon vecka innan genom att låta nyplockade nässlor ligga i en hink med vatten med lock på. 

I vårt nya växthus tänker jag plantera plantorna direkt i jorden. Nu har det ju inte odlats i jorden på trettio år eller mer så jag har ingen aning om näringsvärdet. Den är ju inte heller den mest luckra jord jag stött på.

Nu är tanken att ni på mitt foto skall se att jag har grävt upp en grop som jag har fyllt med gräsklipp, sand. och ursprunglig jord. Jag slänger även ner lite träaska och lite brunnen hönsdynga i gropen innan jag lägger ner plantan.

Kom ihåg att lägga din planta djupt ner i gropen. Från den del av tomatplantans stam som hamnar under jord växer det nämligen ut nya rötter och plantan får större möjlighet att ta upp vatten samtidigt som den naturligtvis blir mindre kanglig.

Ja, och så måste du ju komma ihåg att vattna rejält.

Dessutom har jag på fönstren hängt upp en täckväv för att förhindra att solen lyser så stark den första tiden. 

6 kommentarer:

 1. Jag önskar att jag hade ett växthus nu. Mina tomatplantor "Tiny Tim" har övervintrat inomhus utan extra ljus på fönsterbrädan. Jag tänkte att jag gör ett försök, och det har gått bra så här långt. Nu är de så höga och har redan gröna tomater!
  Siv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å vad lyxigt att vara så långt på väg. För oss är väntan ännu lång. Hur gjorde du med övervintringen. Hela plantan eller tog du toppen som du planterade om på nytt? Tiny Tim är ju visserligen rätt överkomlig i formatet :-)

   Radera
  2. Jag tog småplantor som hade sått sig själva, de växte under klängrosen. I februari tog jag topparna och satte i vatten, det kom snabbt rötter. De planterade jag och nu är de så fina.

   Radera
  3. Det låter som ur en trädgårdstidning ... mina tomater hade frösått sig under klängrosen. : )

   Radera
 2. Ah, doppa tomatplantor i nässelvatten! Inte hade jag egentligen tänkt plantera tomater, men nässelvattnedoppet gav sån inspiration att nog måste jag skaffa tomatplantor nog!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har några extra tomatplantor av sorten Yantarnyi. Den kan du odla i kruka på trappan. Och så kan du doppa den hur mycket du vill.

   Radera