tisdag 2 juni 2015

När det drabbar de unga

Bidöden har du säkert hört om. Du har säkert också hört att man tror det beror på växtgifter, monokulturer och nedsatt immunförsvar som gör att bina inte längre klarar av t.ex. olika kvalster.

Det jag inte tror ni har hört om är följande. I ett bisamhälle finns det en klar hieraki och man skall genomgå en hel del uppgifter för att kvalificera som flygarbi. Det är kupor som skall städas, larver som skall matas och drottningar som skall skötas. Med tiden får man som bi göra ett flygprov och klarar man det får man börja göra det finaste i bikupan -samla mat. Så här är det när det sker på binas villkor.

Det man nu har märkt är att eftersom antalet flygarbin minskar tvingas bisamhällena att sända ut sina arbetarbin i allt yngre ålder. Och eftersom bina inte hunnit utvecklas tillräckligt för denna uppgift så är det många som inte hittar tillbaka till kupan.

Visst är det sorgligt? Vi förstör naturen så att de som lämpar sig för uppgiften dör. För att då överhuvudtaget klara sig och få in tillräckligt med mat till kupan är samhället tvungna att skicka ut de mindre lämpade och eftersom de inte klarar av det blir resultatet mindre mat och färre antal bin.

Världen skulle må bra mycket bättre utan oss. Så är det bara.

11 kommentarer:

 1. Är det något som "vanliga" människor kan göra för binas bästa? Och vet du om man på högre plan försöker hitta en lösning, eller har man (hittills) endast konstaterat att så här är fallet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huruvida ekologisk mat skall rädda eller stjälpa världen tvista ju de lärda om, men min uppfattning är ju i alla fall att skall vi tänka på världen (inte bara på människorna) så är ekologiskt det enda rätta.

   Så mitt svar är -köp ekologiskt!

   Har man möjlighet att själv skaffa bin är det ju jättebra, men det kräver en del kunskap och intresse, tid och initialkostnader är rätt höga. Det andra alternativet är ju att faktiskt inse att honung måste få kosta. Köp honung direkt av en lokal biodlare som värnar om sina bin, sin miljö och det sätt honungen hanteras på. Trots att honungen är dyrare än utländsk honung.

   Utländsk honung är idag så billig så att det för många små biodlare känns att det inte bär sig att ha bin. Och det är ju fel. För det är så mycket mer än honung som vi får av bin. Pollineringen är ju det viktigaste. Albert Einstein sade en gång att om bina dör ut har vi människor bara fyra år kvar på oss att leva. Och så är det nog.

   Radera
  2. Sedan har man ju nog på ett högre plan uppmärksammat bidöden på senaste tid och börjat förbjuda en del av gifterna, men handen på hjärtat tror jag inte de kommer att lyckas inom rätt tid. Vi måste själva hjälpa till!

   Radera
 2. Vi som ville rädda några av era överflödiga bin och placera dem på säker ort men pris- och tidsbrist kom emellan. Hoppas de mår bra på annan ort. Funderar: kan man ha bin inne i stan? Vår gård är dullproppad med blommor... planen var ju nog at placera dem i skyddad miljö på landet men för det hade vi ju inte tid just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan man ha bin inne i stan. Det är ju till och med rätt trendigt just nu :-)

   Kolla in t.ex. följande länkar.
   http://alltombiodling.se/tag/stadsbiodling/
   http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/32/1/

   Men jo, det tar tid att ha bin. Speciellt på sommaren/hösten när man gärna är ledig. Och i början kostar det ju en del med den utrustning man behöver, men sedan är de rätt billiga i drift.

   Radera
 3. Suck och stön vad vi människor ställer till med!!! Jag har försökt bygga " bon" i min trädgård åt humlor och bin. Här har vi en ekoträdgård som har mycket flygande gulrandigt på besök ofta. Vi trimmar inga diken i juni, då får de också vilda miljöer att hämta mat ifrån. Som tack dignar skogen runt huset av blåbär ofta. Nu verkar de komma stora mängder igen bara frosten håller sig borta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en ynnest att ha pollinerande insekter i sin trädgård. Många människor i husen kring våra bigårdar är så glada över bina så det känna roligt att kunna hjälpa till på flera olika sätt.

   Radera
 4. Djuren skulle ha det så mycket bättre utan människor. Det verkar ändå som om man tagit bidöden i alla fall någorlunda på allvar och vackert så, hoppas åtgärderna bara hinner till.

  SvaraRadera
 5. Det låter så otroligt sorgligt när du skriver om det på detta sätt! Såå bra att du gör det så man fattar!
  Ser på jordgubbarna som mognar på vår balkong och tänker att det var en väldans tur för oss att ett bi kom förbi just här och pollenerade.

  SvaraRadera
 6. Precis som på McDonalds, hehe! Arbetsmodellen. Nämen skämt åsido, det är riktigt hemskt det som händer med bina. Vi planerar att skaffa bin så småningom, ska bli spännande!

  SvaraRadera
 7. Hej! Jag satt just och såg en dokumentär om bi- och humledöden i världen på SVT 1. Människan har satt igång en tickande bomb.... Det framkom klart och tydligt att det är vår höga levnadsstandard som orsakat denna bedrövelse. Sevärd trots sin SORGLIGHET. Men kunskap behövs om situationen. Okunskap är väl ett av det värsta aspekterna i detta drama!!!!

  SvaraRadera