fredag 3 juli 2015

Barnslig väntan på bär

 Nästan lika mycket som min äldsta dotter längtar efter att sätta tänderna i en egenodlad tomat väntar hon på alla bär som skall mogna i trädgården.

Och där ser hon ut att ha mer tur för oj vad det har blommat i vår trädgård i år. Och trots att flygvädret inte har varit det bästa för alla pollinerare behöver ju våra nästan bara sticka ut gadden för att de skall befinna sig mitt i en bärbuske eller fruktträd. Se t.ex. på detta körbärsträd vilka mängder med bär!

Våra körbär är av en gammal sort som lätt skjuter rotskott och som lätt går att gräva upp och flytta, vilket gör att vi har rätt så många körsbärsträd milt sagt. Trots det brukar vi nästan aldrig hinna få några eftersom fåglarna sitter på lur. Men i år undrar jag nog om det inte månne skall räcka till alla.
Det som är extra roligt i år och som gör mig barnsligt förtjust och förväntansfull är att det är en hel del träd som aldrig har gett frukt tidigare som verkar ha bestämt sig för att släppa oskulden just i år.

Detta krikonträd har en hel del kart. Spännande! Vi har inga krikonträd från tidigare och detta har stått i säkert fyra år utan att något har hänt.

För tre år sedan planterade vi även en äppellund (läs mer här) och i år kommer nästan alla träd att ge frukt för första året. Det blir många nya smaker. Nu gäller det bara att ha hjärta att gallra bland äppelkarten också.

Det är till och med ett av våra egenympade äppelträd som kommer att bära frukt. Hoppas, hoppas att det är från det goda äppelträdet som fåren gnagade till döds. 


Det här blev en rätt mörk bild men ni kanske ser den lilla karten i mitten på bilden.

När vi gifte oss (1998) fick vi ett päronträd. Det har aldrig blommat. Det gjorde det i år. Men hur skall päronkart se ut?
Jag tycker precis det ser ut som plommonkart? Ha ha, tänk om det inte alls var ett päronträd vi fick.
Här har vi dock ett päronträd. Det vet jag för lappen sitter kvar. Vi har tre päronträd med lappen kvar och alla har blommat hejvilt. Men blommorna bara trillar av. På lappen står att de inte är självpollinerande och nu är min fråga till någon päronexpert där ute i etern. Måste päron pollineras av samma päronsort? Så är det ju t.ex. inte med äpplen.

Min sista fråga till fråga trädgårdsdoktorn är följande.

Jag fick för några år sedan en liten hasselplanta av min syssling från Sverige. Ni vet en sådan där som det skall komma hasselnötter på. Den växer som bara den och den blommar (?) med hängen tidigt varje år, men några bär blir det inte. Behöver man flera plantor för att det skall bli nötter? Och då antar jag att det inte går att dela plantan och skapa två plantor utan man borde få tag i någon av typ motsatt kön?

Hassel är rätt ovanligt här så jag tycker verkligen det skulle vara lite exotiskt med egna nötter. 



4 kommentarer:

  1. När vi köpte vårt hus fick vi höra att det var ett päronträd det pyttelilla träd som fanns.detta har inte mått så bra under åren och jag har kämpat på med det. I fjol gav det äntligen frukt. Och märk min förvåning då jag trodde det var päronkart men smakade då de var så mjuka och så visade det sig vara gula plommon ��

    SvaraRadera
  2. Här hittar du en pollineringstabell för päron, har du otur är det ju en sort som inte pollineras av så många andra? http://www.eplanta.com/Customer/Egreen/filearea/Filer/Pollentabell/polltabell_paron.pdf

    Och jepp, hassel behöver vara fler för att det ska bli nötter! Sätt ett par buskar till om det inte finns i trakten!

    SvaraRadera
  3. Va spännande om de funkar med hassel här uppe. Undra varifrån man kan få tag på det?

    SvaraRadera
  4. Du behöver minst en hasselbuske till av en annan sort.
    Finns flera sorter här i Sverige och två st tyska sorter jag verkligen kan rekommendera. De klarar kalla vintrar bra när de blivit några år gamla.
    Många djur tycker också om hasselnötter, fåglar och ekorrar t ex.
    Plockas första helgen i oktober och torkas inomhus.
    Lycka till!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.