fredag 25 september 2015

Den renande betan

Eftersom rödbeta sägs vara både lever- och blodrenande brukar jag en gång varje höst köra en två veckors kur där jag varje dag dricker ett glas färskpressad rödbetsjuice. I år odlar jag dock polkabetan Chioggia och den är ju inte så värst röd. Är därför lite osäker på om den är lika nyttig som den vanliga rödbetan och kommer nog i fortsättningen att återgå till en helröd sort.

Rödbetsjuice är dock väldigt kraftigt och den som är ovan eller känslig kan lätt vid stora doser bli illamående eller få huvudvärk. Det har jag aldrig fått. Jag har dock fått rådet att aldrig dricka rödbetsjuice på tom mage och att blanda den med andra ingredienser. I mitt fall brukar jag köra en rödbeta, två morötter och två små äpplen.

Det har ju blivit lite popp med färska juicer och juicemaskiner trängs på hyllorna i affären. Jag tycker dock att man titt som tätt ser begagnade maskiner på loppis. Själv köpte jag en begagnad Braun för en tiolapp. Den var i princip oanvänd och funkar perfekt.

Andra självhushållningssätt att få i sig rödbeta på (förutom att äta den rå eller bakad i ugn med getost) är att göra inlagda rödbetor eller koka Borsjtj. Det sistnämnda har vi ätit nu i dagarna två. Egentligen kunde den ha räckt till tre dagar, så lite som barnen åt. Men när jag hotade med att om ni inte tar mer så äter vi den en dag till,så försvann den ur kastrullen.

10 kommentarer:

 1. hej,här kommer ett annat tips.potatis.morötter,röbetor och lök klytat med lite oljaoch salt å lite örter blir urgott =) mvh milla sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar vi också köra med. Men tillsätter halloumi eller getost och ringlar över lite honung. : )

   Radera
 2. oj glömde skriva att det ska vara i ugnen i typ30-35 min förstås mvh milla

  SvaraRadera
 3. Jag odlade samma beta i år och tyckte mycket om den främst eftersom den inte är så röd ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo annars är den jättebra, men det var det jag funderade på om den var lika hälsosam eftersom färggrann mat ofta är mera hälsosam.

   Radera
 4. Gamla klassikern kokt i lättsaltat vatten är väldigt gott också!

  /Monica

  SvaraRadera
 5. Rödbetspaj
  Kokta, klyftade rödbetor och rödlöksklyftor blandasi en pajform.
  Gör en smulpaj med vetemjöl, havregryn, smör och riven fetaost. Toppa med pinjenötter eller hackade hasselnötter. Lägg smulpajen på betor och lök. In i ugnen en halvtimme eller så i ca 200 grader.
  Mums!

  Trevlig helg!
  //Anna

  SvaraRadera
 6. Jag hat oxå odlat polkarödbetan i år. Supergod har den varit i sommmarens sallader (i färsk form) och som tilltugg vid tv. Då skivar jag den i tunna skivor. Nästa år blir det flera påsar av den sorten. Vanlig rödbeta har jag oxå. Den kokas in till vinterförvaring och sätts i ugnen med andra rotfrukter. Mums för båda sorterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, båda är väl bäst. Så skall jag också tänka

   Radera