söndag 27 september 2015

Grönkålspulver

Grönkål är ju en verklig höjdare när det gäller att vara hälsosam och det senaste året har den blivit en riktig trendig supergrönsak. Men jag måste erkänna att jag är väldigt dålig på att hitta användningsområden till grönkålen. Anledningen till varför jag odlar mycket grönkål i år är att jag ifjol kom på att den är den perfekta vintergrönsaken till hönsen. De älskar den mer än jag.

Varje morgon slinker den dock ner i min smoothie och som rå är den ju dessutom allra mest hälsosam. Därför har jag bestämt mig för att i år torka en stor del av grönkålen och mixa den till ett grönkålspulver. På så vis kan jag fortsätta att tillsätta den i min smoothie hela året om.

Överlag tycker jag det är synd att vi i våra smoothien ofta slänger ner en massa superfood från andra breddgrader (Maca, Camu etc.) när vi är så jättedåliga på att använda den superfood som finns i trädgården. Kanske man borde göra det samma med spenat, rödbetsblad och mangold?

8 kommentarer:

 1. Hej! Så tänker jag oxå. Varför köpa superfood från andra delar av världen? när man kan använda våra egna, närodlade eller från skogen:) jag torkar mycket från min trädgård till vintern. Te gör jag själv, olika kryddor torkar jag, örtsalt gör jag oxå. Äpplen torkar jag till vinterns myslin. Kanske man borde torka mangold och rödbetsblasten oxå!!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju hälsosamt så det borde man ju kunna göra.

   Radera
 2. Jösses, jag kom just på när jag läste detta att jag har ett helt land fullt med grönkål som jag lite har glömt bort... Jag kan tipsa om grönkålspesto; mixa grönkål med vitlök, pumpakärnor, parmesan, vitlök, rapsolja, salt. Det blev supergott, men hela skörden går ju inte åt direkt. Hur gör du med det du ger till hönsen, torkar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Nej, jag sliter bara upp den ur landet och slänger in den direkt i hönshuset. De är ju rätt svältfödda på gräs och annat grönt i december så de brukar äta den som den är.

   Radera
 3. Ja, ju längre bort det odlas desto nyttigare tror vi att det är... Inte särskilt bra för miljön heller. Jag gör grönkålspaj eller grönkålsomelett, jättegott. Grönkålschips är också gott och enkelt att göra.
  https://nyfikenpamat.wordpress.com/2008/09/17/chips-for-alla-sorter/#comment-42

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja grönkålschips hör man om rätt ofta, men har faktiskt aldrig testat. Det är så enkelt ioch gott att öppna en påse, ha ha

   Radera
 4. Hej!
  Har precis fått din bok idag. Ser framemot massa spännande och inspirerande läsning. Vi ska själva starta upp lite självförsörjning.
  Mvh, Carolina

  SvaraRadera