torsdag 3 september 2015

Myten med vinbärsplockaren

Ni kanske minns att jag alltid brukar plocka mina röda vinbär med hjälp av en bärplockare. Tjipp, tjopp, enkelt går det. Platsen jag plockar bären på är hos min morfar Klas. Visserligen har jag egna bärbuskar hemma, men inga som på långa vägar kan mäta sig med morfars. Hemligheten med morfars enorma bärbuskar är att han göder dem med aska och med några års mellanrum skär ner dem helt.

Nu har jag märkt att det finns en sägen som lyder "plocka ej rödvinbär på så vis att ej hela bärhänget medfölja ty således komma busken att inkommande år ge dig en mindre skörd än vanligt". I klartext betyder detta -Plocka inte med bärplockare eftersom endast bären lossnar och inte hänget.

Jag kan med glädje meddela att detta är en myt. Jag har i säkert sju års tid använt bärplockare när jag plockat av morfars buskar och det har aldrig märkts någon skillnad. Bären räcker mer än väl till morfar, mig och trastarna. Det skulle helt enkelt inte kunna vara mer bär än vad det är.

Och tänker man på hur det funkar i naturen (och det kan vara ganska bra att göra med jämna mellanrum) så ruttnar bären och faller till marken. Eller så kommer en liten trast, äter upp bären och skiter ut kärnorna. Så sprider sig buskarna. Inte sitter bären och väntar på att hela hänget skall ruttna bort.

Så det så!

7 kommentarer:

 1. Jaha, det har jag också alltid hört :) Där ser man!

  /Monica

  SvaraRadera
 2. Om detta tvistar min man och jag varje år :) Han påstår precis som du att man inte behöver plocka hängena, medan jag alltid fått höra att de ska bort och håller fast vid det. Han säger samma sak att ex fåglarna äter upp bären och ändå kommer det följande år, men de buskar vi har bakom huset och som vi inte plockat av på flera år då vi nyss upptäckt dem, har väldigt få bär, vilket jag starkt tror att beror på att ingen plockat hängena ;) :) /Heidi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om era vinbärsbuskar varit bortglömda har de troligen varken gödslats eller beskurits. Kanske det är orsaken till varför de inte har så många bär. Och inte fåglarna :-)

   Radera
 3. Aha bärplockare till vinbärsbusken det där måste bara testas. Vi testade en bärplockare för första gången i blåbärsskogen i år och wow så snabbt hinkarna fylldes.

  Tack för tipset
  // Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en bärplockare i blåbärsskogen är effektivt. Men åh vad tråkigt att rensa!

   Radera
 4. Tack vare detta inlägg har våra röda vinbär blivit plockade i år. Med plockare. Det gick riktigt bra. TACK!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra! Blir inte bären plockade är det ju ingen skillnad om man har många eller få : ) Så då vinner ju bärplockaren även här!

   Radera