tisdag 13 oktober 2015

Byteshandel -Är det här självhushållning?

I många års tid har vi gjort äppelmust av våra egna äpplen. Det kan du läsa om här och här.  Vi har byggt vår egen äppelpress och gjort allt arbete själv. Roligt har det varit, men också ganska tidskrävande.

400 meter från vårt hus bort Christine. Hon äger tillsammans med sin man Jonathan Lalle gård som bland annat inhyser ett nybyggt äppelmusteri.

För några veckor sedan behövde de lite hjälp på gården och Jenk knallade över. När arbetet var utfört och det blev dags för kompensation frågade Jenk om vi istället för pengar kunde byta lite tjänster och gratis föra våra äpplen till deras musteri. Naturligtvis fick vi det.

Det tog 30 minuter och så var allt klart. Enkelt och behändigt. Men vi gjorde det ju inte själv. Vår press står ledsen oanvänd hemma. Vi utförde en motprestation som skulle ha kunnat användas till något annat än till något vi kunnat fixa själva. (Läs pengar). Så frågan är ... Är detta självhushållning? Kostade vår äppelmust oss något? Hur är relationen här mellan tid och pengar?

Oberoende på vad du svarar öppnar det ju upp en väldigt skön känsla för självhushållning. Gör det du är bra på och byt till dig saker som du inte är bra på eller inte orkar göra själv. Hur som haver är jordkällaren full av egen, härlig äppelmust.

6 kommentarer:

 1. Åtminstone sparade ni ju tid som ni kan sätta på något annat 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske på shopping? Nä, jag skojade bara : )

   Radera
 2. Att utbyta tjänster på lokalnivå är väl i högsta grad självhushållning? Den dagen då grannens musteri går sönder kan ni erbjuda er egen enklare lösning. Tjänster-gentjänster: alla glada! Vi ska vara beroende av varandra. Men inte beroende av Axfood... Jo, kaffe då, salt, socker... Svårt=omöjligt vara helt oberoende storsamhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tycker absolut att det är självhushållning! Helt perfekt!

   Radera
 3. Om man utgår från att självhushållning är i strikt mening att man gör precis allt själv så har väl ingen någonsin varit en "äkta" självhushållare. Man behöver liksom alltid något som man inte kan fixa själv. Att man idkar byteshandel är väl ett perfekt alternativ till lönearbete som i allra högsta grad borde räknas som en självklar del i ett självhushåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske typ han i Skogsliv i Walden? Nej, alla har olika förutsättningar och det är ju ur ett större perspektiv idiotiskt att inte ta detta i beaktande.

   Radera