onsdag 21 oktober 2015

Morfar i tranbärsmossen


Jag har en morfar. Han heter Klas. Om en månad fyller han 89 år. Jag älskar och beundrar honom mycket.

Varje morgon börjar morfar sin dag med morgongymnastik, sedan tar han en kort länk. När han kommer in äter han en handfull russin, åtta tranbär och havregrynsgröt med lingonsylt.

I år när vi plockade lingon råkade jag och Jenk hitta en mosse som formligen dignade av tranbär. Jag tog med mig äldsta dottern och morfar för att plocka vinterns behov av tranbär.

-Jag har aldrig sett så mycket tranbär i hela mitt liv, sade morfar och började springa omkring som ett jehu. När jag och dottern satte oss ner för att plocka sprang han omkring på hela mossen. Ibland visste vi faktiskt inte riktigt var han höll hus.
-Precis i sådana här mossar brukade jag träna löpning när jag var ung pustade han fram medan vi lätt klagade på trötta ryggar. Men nej, han blev inte trött i ryggen så det var nog vi som fick ge oss till slut.

Morfar plockar tranbär med bärplockare, men själv föredrar jag nog att plocka dem för hand.

En stor del av bären fryser vi hela. Dem sätter jag i mina morgonsmoothies. En del av bären torkar vi i torkmaskin och mixar dem till ett tranbärspulver som dottern strör över gröten. Om du torkar bären skall du komma ihåg att med en vass och ren nål sticka hål i dem. Då torkar de mycket snabbare.

När våra barn var små gav vi dem alltid tranbärspulver på gröten. Vi hade nämligen hört att det motverkade öroninflammation och peppar, peppar våra barn har sällan haft öronvärk och när de har haft det har vi lyckats bota det på egen hand utan antibiotika.

Tranbär är ju även perfekt att ta in när du börjar känna av en urinvägsinfektion. Därför tänker jag ta ytterligare en tur till skogen och plocka tranbär som jag saftar och fryser in. I fall om.

Vill du läsa mer om varför tranbär är så nyttiga kan du kolla in denna länk. 

4 kommentarer:

 1. Hej! Jag var ute och plockade tranbär för första gången i morse. Lider av upprepade urinvägsinfektioner. När du gör saft, tillsätter du socker? Kan man torka bären utan tork? Har letat efter olika recept men det verkar inte finnas så stort utbud på nätet. Mvh Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin! Hoppas att du hittade mycket bär. Nej, jag har inget socker i min saft. Den saft som jag brukar köpa i affären har heller inget socker och den står sig bra i kylskåp i alla fall, men god är den inte : )

   Säkert kan man torka bären i ugn på låg värme och med ugnsluckan på glänt, men räkna med att det tar länge. Kanske till och med flera dagar. Så är du intresserad av torkning kanske det lönar sig att köpa en tork (det finns rätt billiga varianter) eller bygga en egen (instruktioner finns i min senaste bok, ha ha). Det går ju åt en hel del el att ha på ugnen så länge. Lycka till!

   Radera
 2. Oj, vilken härlig bild på din morfar! :) Den gör mig så otroligt glad! Och sen kryddat med berättelsen om hans träning och spring hit och dit medan ni "flåsar på stället" :) Får mig att minnas min pappa, samma krut :)! Ha en skön fortsättning på hösten!

  SvaraRadera