torsdag 5 november 2015

Förvaringstunna för must

Det som jag helt glömt bort att skriva om är den förvaringstunna i rostfritt stål som vi köpte hösten 2014. I den lagrar vi enkelt 110 liter äppelmust. Det är dock sällan vi har den full.

Den funkar på så vis att du häller rå äppelmust direkt i tunnan. Så sätter du i en doppvärmare och värmer upp musten till ca 80 grader. Sedan sätter du på ett "flytlock" inne tunnan. Kring locket och tunnans kant tätar du med "vaselin". När vätskenivån sjunker i tunnan följer locket med och förhindrar på så vis att luft kommer in i musten. Musten tappar du enkelt ut genom tappkranen längst ner.

Nackdelen med en så här stor tunna är ju att om musten blir dåligt så blir allt dåligt. Därför garderar vi oss även med att fortsättningsvis sätta en del av musten på flaskor och använder musten ur tunnan först. Förra året märkte vi att därefter julen började musten få en svag ciderkaraktär, vilket i och för sig kan vara trevligt, men inte vad vi ville ha. Men i flera månader står sig musten helt bra och det är väldigt enkelt att använda tunnan. Vill man kan man ju köpa flera mindre tunnor istället. Det är snarare en fråga om pengar.

Tunnan kallas das Gesundheitsfass och mer information om den hittar du bland annat här.  Den kan även användas till annat än äppelmust. Rekommenderas!

2 kommentarer:

  1. Så praktiskt! :) Hur har ni gjort locket innuti?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det medföljer. Det är alltså ett flytlock och man tätar kanterna mellan locket och tunnan med någon typ av vaselin. Det medföljer också.

      Radera