tisdag 3 november 2015

Punktare -Är det här självhushållning?

För en tid sedan var jag inbjuden till den lokala lågstadieskolan för att berätta om självhushållning. På förhand hade läraren berättat att barnen när de tillsammans hade funderat på vad självhushållning är hade nämnt ord som "fattig", "allting själv" och "odla". Därför blev jag inte förvånad när jag i början av min lektion frågade om någon av eleverna i årskurs 3-4 var självhushållande och alla skrek -NÄÄÄ! Utom min yngsta dotter som skruvade lite förläget på sig i pulpeten ...

Men så började vi fundera lite på vad självhushållning kunde vara. Vi funderade på att alla säkert har något som de kan bli självhushållande på och att när man väl är det kanske man är nyfiken på att prova någonting nytt. Och så funderade vi på att man ju nästan kan vara självhushållande på vad som helst och att allt som leder till att man inte köper saker i affären utan fixar det själv är självhushållning.

Så bad jag alla elever att fundera på om det är något som de är självhushållande på. Någon hade ett potatisland och köpte aldrig potatis i affären. -Men då är du ju självhushållande på potatis! utbrast jag och eleven såg jätteglad ut. Plötsligt ville ALLA vara självhushållande på något. Någon hade ett jättestort äppelträd och var självhushållande på äpplen under hösten. En tredje hade en mormor som hade ett JÄTTEstort jordgubbsland och som kokade sylt som hon gav till deras familj. Till sist hade vi för var och en av eleverna kommit på något deras familj var självhushållande på. Och så konstaterade de glatt att de visst var självhushållande -punktsjälvhushållare. Fantastiskt!

Jag hade med mig min nya bok som de fick bläddra i och som barn är i den åldern stannade de genast till framför sidan med slaktinstruktioner. -Vad gör de där? -Varför gör de så? -Vad är det där?
Och så diskuterade vi lite om slakt, om att äta djur och så tittade vi lite på tarmar. -Åh vad äckligt, det där skulle jag aldrig äta, sa en tjej. -Men det gör du nog rätt ofta, svarade jag. -Åh, vad hemskt! Försynt frågade jag dem vad det var för mat i skolan idag. -Risgrynsgröt. Vilken tur! Hade det serverats korv tror jag vi hade haft stora problem ...


6 kommentarer:

 1. Vad gulligt! Tänk att det är lättast att påverka de små och få dem att tänka om. Det är de stora som är de jobbiga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Små öron klarar av stora sanningar bättre än vad stora öron gör :-)

   Radera
 2. Du gör ett värdefullt jobb. Vet inte om jag sagt det till dig förr? Men nu blev det sagt i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Vad gulligt, haha tur att det var risgrynsgröt ^^ Bra att du kunde få de att känna stolthet över någonting så viktigt, hoppas du får föreläsa på fler platser :) Själv är jag inte ett dugg självhushållande nu men jag drömmer om att ha hönor som värper ägg, ett potatisland, en nyponbuske, äppelträd och massor av annat i framtiden <3

  SvaraRadera
 4. Bra! Kul att du lyckades vända deras tankar i nya banor... och att de förstod att det inte är så dramatiskt och "fattigt" att självhushålla :), tvärtom egentligen... Men det är nog en utmaning att prata med ungdomar i den åldern... Lycka till i fortsättningen!

  SvaraRadera