måndag 7 december 2015

Boktips: 50 sätt att rädda Östersjön!

Idag har jag läst boken 50 sätt att rädda Östersjön av Johan Tell. Boken är en liten tankeväckande sak som enkelt läses på under en timmes tid. Ja, du kan bra ta till dig bokens innehåll på en halv timme.

Som rubriken säger tar den upp 50 sätt för hur du kan rädda Östersjön. Och vet ni, jag visste faktiskt inte hur illa ställt det var med Östersjön. Visste du att Östersjön är världens mest förorenade hav? VÄRLDENS! Och här bor vi trallallaa. Visst har man hört om de stackars havsörnarna (1973 fanns det bara 150 vuxna havsörnar i hela Sverige) och dragit en lättnadens suck för att saken "ordnat upp sig" (idag finns det > 2500 st). Och så har man tänkt att det mesta fixar sig. Vi kan om vi vill. Det vi däremot glömmer bort är att de fiskar som havsörnarna idag fångar och flyger hem med till boet innehåller så mycket miljögifter att fisken i de flesta fall inte är tillåten att exportera till något annat land inom EU. Grattis örnen!

Visste du att många antibakteriella medel vars uppgift är att motverka dålig lukt i syntetiska sportkläder innehåller silverjoner. När plaggen tvättas sköljs silvret ut. I våra reningsverk slår silvret ut "de goda bakterierna" och försämrar reningsprocessen. När det till sist hamnar i våra sjöar och hav dödar det fisken eftersom silvret får gälarna att sluta fungera. Det är ju inte svårt att här bestämma sig att man bra kan lukta lite svett bara fiskarna kan andas. För det är som boken skriver ... i princip är antibakteriella tillsatser usla lösningar på påhittade problem. Snacka om i-landsproblem alltså!

Visste du att en halv tesked mjällschampo som innehåller zinkpyriton inom fyra dygn dödar hälften av fiskarna i ett normalstort akvarium. Vad säger du om det Henrik Lundqvist (eller vad han heter han som gör reklam för mjällschampo i tv)? Zinkpyriton anses by the way vara för giftigt för att få användas i båtfärg. Låt axeln hellre vara vit än att Östersjön mår skit.

Ja, det finns många saker att reagera på i boken. En del av tipsen gör jag redan, som 1) Gör dig hörd (jag skriver ju ett blogginlägg ser du väl), 2) Sitt i skuggan och undvik solkräm, 3) Städa som förr, 4) Tänk eko, 5) Tvätta smart

Det jag personligen skall ta till mig bums är att välja miljösmarta rederier (det är faktiskt skillnad på dem) och kolla in var jag kan konsumera grön el här var vi bor.

Som sagt boken är väldigt lättläst och den passar bra som diskussionsunderlag. På informationen som kom från förlaget kunde jag läsa att boken kostnadsfritt skickas ut som klassuppsättningar med lärarhandledning till högstadier i Sverige, Finland, Estland, Lettland och Litauen. Vad bra! Är du lärare tycker jag du skall se till att du får en och är du förälder kan du ju höra dig för om boken används. Men boken tycker jag bra att även yngre barn kan ta till sig och den är inte någon kostsam historia. Så skulle jag vara lågstadielärare skulle jag skaffa boken och gå genom ett tips med barnen varje dag under en hel månad. Det finns som sagt mycket att ta fasta på. Och är du riktigt ivrig kan du ju som förälder beställa boken och diskutera ett tips per dag vid middagsbordet. Fast om man då får mer eller mindre miljöintresserade barn återstår ju att se ...


12 kommentarer:

  1. Silverjoner har jag hittat också i skor och strumpor. Det är bara jättekonstigt. Har hjälpt till att köpa in skor och strumpor i det företag jag arbetar för. Så fort försäljaren säger antibakteriellt så ställer jag frågan om hur det går till. Silverjoner säger de ibland stolt. Vi köper då inte. Jag har också varit med när det presenterades silverjoner i en bröstprotes!! När jag frågade varför och påtalade att vi inte köper såna produkter som innehåller ämnet fick jag till svar att det var inkapslad och ofarligt för personer som bär protesen. Men hallå! När produkten är uttjänt då frågade jag. Hur går det då för ämnet? Kunde de inte svara på. Några månader efteråt hade de fått så mkt kritik att de valt att inte sälja den protesen. Tyskland och Sverige var väldiga motståndare medan USA tyckte att det var e fin idé att ha silverjoner i bröstproteser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh, vilket bra exempel på att man visst kan påverka.

      Problemet är nog inte att majoriteten av oss inte bryr oss utan att vi inte vet om allt skit som vi köper.

      Radera
  2. Vill man slippa dålig lukt i sportkläder är ull ett bra alternativ. Kommer mer och mer funktionskläder med ylle. Räcker att vädra och behöver inte alls tvättas ofta.
    / Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant! Tror många är rädda för ylle för att de känns besvärliga att tvätta, men som du säger behöver man inte tvätta dem lika ofta. Man kanske till och med orkar tvätta dem för hand?

      Radera
  3. Jag ska genast skaffa den boken och jag länkade inlägget till en kompis som är lärare!
    //Monica

    SvaraRadera
  4. Låter som en vättig läsvärd bok. Kan tipsa dig om Nordic Green Energy de har både vind och vattenkraft att välja bland. Funkar här i våra trakter. Vi bytte och fick billigare el. Illa visste jag ju att östersjön mår men att de är världens mest förorenade... huadå... fler borde leva grönare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter ju vettigt. Både med grön el och billigare el. Måste kolla in. Tack!

      Radera
  5. sorgliga saker... Men jag var på en föreläsning för en tid sen där en doktorand från Helsingfors universitet föreläste om bl.a. östersjön. Den är så förorenad att i nuläge finns det ingen forskare eller forskning som kan rädda den. Men det positiva jag tog med mig, var uppmaningen!! Om redan 10% av jordens befolkning skulle välja en mera grönare livsstil så kan vi göra ganska stora förändringar här i världen. De ni skall vi sträva mot med stormsteg. Vi försöker så gott det går.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vad sorgligt. Men som du säger 10 % är ju inte mycket. Eller så kan man ju tänka som så att om alla blir lite mer miljömedvetna räcker det med 20-30 % och om 100 % ändrade någon enstaka grej skulle det ju vara hur bra som helst.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.