tisdag 5 januari 2016

Arganolja mot hårtållor

Vår yngsta dotter har långt och självlockigt hår. Vissa dagar ser hon ut som en ängel, medan hon andra dagar ser ut som en rastatjej från Jamaica. Problemet är att hennes underhår är så oerhört fint (alltså i tjockleken) att en natts sömn gör det till ett enda skatbo. Problemet förvärras av att hon äger en lathet i rakt nedstigande led från modern, vilket gör att håret kanske inte borstas igenom som det borde. Hon har kommit på att det går rätt bra att för utseendets skull borsta det enbart på ytan för att sedan lida pin när hennes mor för fingrarna genom håret och hittar en enorm, som vi på dialekt säger, hårtållo.

Eftersom hennes mor är lite noga med vad de använder för produkter har balsamsprej varit bannlyst i åratal, men nu har vi hittat lösningen. Arganolja!

När hårtållorna blir för stora gnider jag in arganolja i handflatorna och masserar hennes tållor. Nu går de rätt bra att reda ut, trots att dottern igår frågade om jag såg hennes hårbotten i hårborsten.

Detta är den arganolja som vi kör med.  Och arganolja kan ju användas till många olika saker. Själv använder jag den som ansiktsolja. Men har du ett barn som inte har det hår du önskar kan detta vara lösningen. Prova!

27 kommentarer:

 1. Hej, har ett liknande hår som din dotter. Totalt hopplöst efter en natts sömn. Totalt hopplöst rent allmänt också förvisso. Men sen jag slutade använda schampo har håret blivit mycket bättre. Använder bara balsam och så sköljer håret med äppelcidervinäger mellan varven också.
  Det kanske kan vara ett tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har ju hört om personer som bara använder balsam. Minns med fasa när var på jobb i Belgien och köpte balsam istället för schampoo. Mitt hår blev jättekonstigt! Men det heter ju att man borde testa en stund.

   Radera
  2. Jag tror att olika hårtyper kräver olika behandlingar. Mitt hår blir otroligt torrt väldigt lätt och därför fungerar schampoo dåligt. Däremot blir det vackra lockar och mjukt av enbart balsam. Sen, som nämnts här också, ska lockigt hår enbart kammas när det är blött och då med en bredtandad kam. Alltså ingen sån där vanlig med en halv millimeter mellan piggarna, utan gärna 1-2 cm.
   Ett annat litet tips är att dra i lite bodylotion när håret är handdukstorrt. Det håller fast lockarna på ett fint sätt.

   Radera
 2. Jag har också ett trassligt hår. Men jag brukar fläta det till natten. Oftast två flätor, det är bekvämare än en. Och sen är det mycket enkelt att borsta igenom på morgonen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också haft ambitionen att fläta håret, men det blir liksom inte av.

   Radera
 3. Flätor på natten, en eller två. Precis som di gjorde förr i tiden... ;-)
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon skall bestämt göra det själv vilket i praktiken betyder att hon inte gör det alls

   Radera
 4. Min dotter har också lockigt hår och jag googlar och testar och googlar lite mer, själv har jag rakt och behöver aldrig borsta håret så det är en ny utmaning. Det som vi kör med just nu är att borsta håret med svinborst innan hon duschar, kör bara med vatten på barnen. Efter dusch så kletar jag i gele gjord på linfrön, med några droppar doft, och kramar ihop det. Sen håller det sig till nästa dusch vilket är ca en vecka senare. Borstar det inte alls mellan duschningarna men kan med fingrarna trassla ut det om det blivit någon tova. När vi borstade dagligen så tovade det sig mycket mer. /Emma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, kanske det är jag som har tvingat henne att borsta håret för mycket : )

   Radera
 5. Har också en dotter som praktiserar "borsta på ytan och lämna tovorna som inte syns". Vi har använt balsamspray, men inte tyckt att det varit så bra. Jag testade då precis som du, lite olja i håret och det fungerade riktigt bra. Nu hade vi mandelolja eftersom det var det som fanns hemma. Tipset med flätor har vi försökt, men det blir inte heller bra. Hon lyckas göra en tova av håret på huvudet som inte är med i flätorna. Förstår inte hur, men så blir det. Ska komma ihåg oljan lite oftare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att det funkade även för er.

   Radera
 6. Mitt tips är att oljan ska kramas i fuktigt hår direkt efter tvätt. Då håller de sej trasselfritt till nästa tvätt.. och sen borstar hon bara håret när de ska tvättas inte varje dag Mvh självlockig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det skall vi testa! Alltid bra med vidareutveckling.

   Radera
 7. Bra, men var köper du oljan i Finland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Nykarleby finns en återförsäljare som heter Yvonne Bast som jag har köpt min olja av. Hon har Gmail.

   Radera
 8. Hmmm.. dumt att fråga ,men vad menar du med att hon har Gmail, kan jag beställa med henne? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte ifall du ville komma i kontakt med henne var det väl enklast att ge hennes e-post, men för att vara på den säkra sidan så att hon inte får en massa spam skrev jag den så där. Åtminstone jag beställer så.

   Radera
 9. Tack för tips. Jag skatesta på min sons dreadlocks i bakhuvudet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas han inte är en tonåring ...

   Radera
 10. Åh det här hade jag behövt veta när i tonåren när mitt hår alltid var som ett skatbo!Självlockigt, torrt, tjockt och med tjocka hårstrån. Men märkligt nog försvann både lockarna och de torraste hårstråna efter puberteten, så numera är håret spikrakt och glansigt, och då tvättar jag bara med olivtvål och har så gjort i några år nu.
  Men, jag körde också med flätor på natten... och hästsvans på dagen för att jag tyckte att det var så jobbigt och yvigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är också rätt säker på att lockigt hår har med hormoner att göra. Hade jättelockigt hår i högstadiet, sedan blev det lite smålockigt för att sedan bli helt tantkrull varje gång jag blev gravid :-)

   Radera
 11. Själv har jag lite vågigt hår som lätt blir "takkut". Livet är mycket lättare sen jag köpte en Tangle Teezer-borste. :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, en sådan har vi också. Eller egentligen två. Den är den som används när hon själv borstar ytan ... Suck!

   Radera
 12. Jag skrev precis om det här https://nyfikenpamat.wordpress.com/ Argan är oslagbart även för torrt och trist hår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har försökt sätta det direkt i mitt eget hår, men jag tycker mest det ser lite stripigt ut : (

   Radera
 13. Det där med schampo och balsam är en djungel tycker jag. Körde själv med en sorts noopoo ett tag, tvättade med en blandning av ägg, honung och lite balsam. Höll i ett helt år men vårt avlopp blev så trist + att jag tappade en del hår, men håret höll sig fint rätt länge mellan tvättarna...

  Dottern har tunt och lite självlockigt hår och samma där... tovor. Använder ju mandelolja till hela kroppen annars, ska nog testa i hennes hår också.

  Har du annars några bra tips på schampo och balsam?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det skulle påverka avloppet har jag inte märkt, men jag tvättade en period med ägg, äppelcidervinäger och matsoda. Funkade bra, men blev trött på att alltid tvätta i kallt vatten.

   Köper jag schampoo och balsam så brukar jag köra på Urtekrams nordic birch ekoshampoo.

   Men jag har även gjort egna shampootvålar som funkar bra i mitt hår. (Recept finns här på bloggen någonstans)

   Radera