torsdag 7 januari 2016

Boktipset: Good Mood Food

Jag är väldigt lyckligt lottad eftersom jag har en av världens bästa bibbatanter. En dag när jag hastigt sprang in för att hämta en av dotterns reserverade böcker frågade bibbatanten om jag inte skulle låna något till mig själv.
-För jag har en bok som jag tror du skulle tycka om, fortsatte hon. Boken hette Good Mood Food och såg precis ut som en kokbok. Eftersom jag sällan läser kokböcker måste jag erkänna att jag lånade boken mest för att göra bibbatanten glad. Men å vad rätt hon hade! Det här var ju precis något för mig.

Jag är nämligen en av de få nutidsmänniskor som inte skulle kunna förklara vad en kolhydrat är. Eller en protein (kan man ens säga protein i singular?). Jag har nämligen aldrig bantat och förutom 5:2 dieten för några år sedan har jag alltid varit ointresserad av dieter. Visst vet jag vilken mat som är hälsosam och så, men när det kommer till näringslära är jag verkligen ute och cyklar. Jag vet vad jag borde äta, men inte varför. Ja, ibland vet jag inte ens det första, med alla nya direktiv som kommer.

Men Good Mood Food av Ulrika Hoffer förklarar detta så att jag med glädje och spänning läser och direkt förstår. Plötsligt går det upp ett ljus när min kinesiolog sade att jag skulle behöva mera tryptofan och jag nickade och för mig själv tänkte att vad tusan är det? Och nu förstår jag sambandet mellan varför det jag tror är nyttigt faktiskt är nyttigt. Så bra!

Boken innehåller en hel del recept, men det är inte därför jag tycker boken är så bra utan just för de enkla förklaringarna, de inspirerande berättelserna och tipsen på vad man kan äta för att må bra. Den berättar vilka ämnen det är för farligt att äta för mycket av och hur mycket det är ofarligt att äta av dessa ämnen.

En jättebra bok. Är sugen på att köpa den, men eftersom den innehåller 3/4 recept ( i och för sig bra recept) så skulle jag i så fall betala främst för saker jag inte vill ha. Men kommer att anteckna flitigt innan jag lämnar tillbaka boken. Rekommenderas!

5 kommentarer:

  1. Tack för tipset. Såg att den även finns på mitt bibliotek, så jag har reserverat den :)

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset säger jag också. Den ska genast lånas. Vilken trevlig bibbatant som ger så bra service :)

    SvaraRadera
  3. Jag håller med Viktoria, vilken bra bibbatant!

    SvaraRadera