fredag 1 januari 2016

Att vara framgångsrik

Jag tänkte börja årets första dag med att skriva något som man här i Österbotten egentligen inte skall skriva om sig själv.

Jag är framgångsrik.

Anledningen till varför jag tycker att jag kan inleda 2016 med detta regelbrott är att jag inte nödvändigtvis ser på framgång på samma sätt som många andra. För mig är framgång att leva det liv jag vill leva. Det här gör framgång till något väldigt vackert och något rätt så demokratiskt. De flesta av oss kan i smyg viska till oss själva -Jag är framgångsrik. I mitt liv.

När jag för något år sedan presenterade denna tanke inför en grupp ungdomar fick jag mothugg direkt. Ja, det var faktiskt en kille som blev riktigt arg. -Man kan väl inte ändra på ord heller? Och visst hade han rätt. Det finns många ord som måste få följa en kollektiv innebörd t.ex rasism.  Men när det kommer till ordet framgång kan jag faktiskt ändra på innebörden helt hur jag vill. Det är mitt liv. Jag har allt rätt i världen att få välja vad som är framgång för mig. Det har även du rätt till.

Du behöver inte ha ett fräsigt jobb, tjäna massor av pengar, uppfylla dina föräldrars drömmar, bo i rätt område, ha rätt antal barn, tänka rätta tankar eller vad det kan tänkas vara. Du behöver inte vänta på att andra skall kalla dig framgångsrik. Lev som du vill. Det är framgång. En framgång som verkligen betyder något.

Väldigt många av oss strävar efter lycka. Väldigt många av oss förbiser dock att lycka och att lyckas är två helt skilda saker. "Att lyckas" använder de flesta av oss i formen av att prestera något. Många gånger utgående från kollektiva normer. Hen är så lyckad = hen har lyckats göra det som de flesta tycker är eftersträvansvärt. Och även många gånger ... det går så bra för hen. Hen är så framgångsrik.

Lyckan är något helt annat än lyckas. Lycka är att vara nöjd -att vara framgångsrik i sitt eget liv. Kanske har ditt liv rutats in av dina egna och andras förväntningar. Du har utbildat dig till ett visst yrke, du har jobbat på en speciell arbetsplats i många år, du får ofta höra att du är duktig på vissa saker, du förväntas tycka vissa saker eftersom du rör dig i vissa kretsar. Allt det här är du. Sant, men det betyder ju inte att du inte även kan många andra saker. Saker som du själv bestämmer att du vill/kan/skall använda eller utveckla. Att göra något annat gör dig inte till mindre av den du är, den gör dig till mer av vad du egentligen är. För vill du höra en hemlighet? Man hittar inte sin plats i livet, man skapar den. Jag skapar mitt eget liv. Det finns inom mig. Och jag kan göra precis vad jag vill med det.

Precis som med allt annat måste jag börja med att känna att jag faktiskt är värd ett bra liv, ett jobb jag trivs med, en stark och välfungerande kropp, någon att tycka om, vänner att skratta med. Jag måste börja med att se att det är möjligt. För varje tanke jag tänker, varje val jag gör, varje handling jag utför är redskap för att skapa det liv jag vill leva. Allt börjar när jag börjar. Jag måste våga!

Mod är alltid viktigare än talang.

Jag brukar tänka att min fantasi är en av mina viktigaste källor till framgång. Mina drömmar och mina fantasier kan tala om för mig vem jag kommer att vara i framtiden bara jag vågar följa dem. Jag fantiserar alltid om hur jag lyckas och hur kan det bli svårt att göra något när jag redan har sett framför mig hur det kommer att gå bra? Min medvetenhet skapar min verklighet. Jag kommer aldrig att besitta förmågan att uppleva världen objektivt, det vill säga hur den är. Jag kan bara uppleva världen subjektivt, nämligen utgående från hur jag är. På så vis kan jag även förändra världen. På mitt sätt sett.

Jag är väldigt stolt över mig själv. Men inte för allt vad jag lyckats prestera här i livet utan framför allt är jag stolt över att jag lyckats skapa ett liv jag tycker om att leva. Nästan varje dag. Jag tycker om att vara mig själv och jag tycker om att vakna på morgonen och leva mitt liv. Därför är jag framgångsrik.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att du 2016 låter dig blir framgångsrik i ditt eget liv.

40 kommentarer:

 1. Tack för kloka ord. Håller med dig i allt. :)
  Önskar dig ett vackert och gott 2016 med en liten dikt jag skrev förra året:

  Människa.
  Du är den
  som det är meningen
  att du ska vara.

  Just den
  som det är meningen
  att du ska vara.
  Det kallas perfekt.

  Inte felfri, nej.
  Men människa.
  Som du ska vara.
  Perfekt.

  Precis som blomman
  vecklar ut sina blad,
  ett efter ett,
  så utvecklas du.
  Hela tiden.

  Du går framåt.
  Det kallas framgång.
  Hela tiden, varje dag.
  Det kallas framgångsrik.

  Människa.
  I ständig utveckling.
  Framgångsrik.
  Perfekt.
  Hela tiden.

  Det är vackert.
  Det är du.

  *****

  Tack för inspirerande blogg!
  /Anna

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Kloka ord minsann!

  SvaraRadera
 4. Applåd för dina fina ord! En bra början på ett nytt år!

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Du träffar så mitt i prick :) Heja Maria! Jag önskar dig och din familj ett framgångsrikt år 2016!

  SvaraRadera
 7. Jag är lycklig i att vara förnöjd. Nöjd med det mesta = (en usel konsument). Framgång för mig i år blir att af o fk fattar beslut så som jag vill ha dem. Framgång är att hålla fast vid min löpning så att den utvecklas. Framgång är att ha köpstopp på kläder i tio år framåt. Om lyckan står mig bi även då jag inte "lyckas" är jag lycklig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpstopp i tio år. Låter utmanande, men kul!

   Radera
 8. Det här inlägget var mycket inspirerande! Jag är ny här på bloggen och fullkomligt älskar den redan! Fick "Leva mer på mindre" i julklapp (önskat mig den i över två år nu men ÄNTLIGEN" läser den med glädje! Hela året som gått har jag gått runt och tänkt, känt och velat just detta. Lyckan över att vara jag och att ju mer jag lyssnar på mig själv inombords ju lyckligare känner jag mig!
  Jag vill efter min utbildning som bibliotekarie, flytta ut på landet och göra min grej! Odla ätbara saker och bo fridfullt ute i naturen så naturligt som möjligt. TACK för att det finns fler som jag som vill leva så enkelt <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att ha dig här Johanna! Lycka till med alla dina spännande drömmar och utmaningar!

   Radera
 9. Jag sitter här och läser dina kloka ord, med känslan av va f.. kan jag inte ge mig själv detta, vända mitt liv till något jag kan känna att jag är lycklig med.
  Men jag ska, sakta sakta så ska jag, livet är flyktigt och åren går så fort.
  Det är dags att lägga samhällets normer lite bakom, och plocka fram mina egna, för jag vet att mina egna värderingar är bra, men att de inte alltid passar in i andras.

  Tack för ett som vanligt tänkvärt inlägg, och snart, mycket snart ska jag också vara framgångsrik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, du är säkert framgångsrik redan. Det handlar ju precis som du skriver om de små stegen. Mitt i allt har man gjort massor. Heja, heja!

   Radera
 10. Tack för dina ord, så tänkvärda och så lika mina tankar! Jag har börjat resan mot att vara framgångsrik och det här året kommer jag ännu längre!
  Gott nytt år önskar Annica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar dig ett framgångsrikt nytt år!

   Radera
 11. Et meget inspirerende indlæg, som vækker mange tanker i mig. Ord, de betydninger de skaber, de aftryk de sætter..Noget jeg går og tænker over i disse dage :) De ord vi sender ud, sætter aftryk og det skal vi være bevidste om. Tak :)

  SvaraRadera
 12. Klokt och bra inlägg! Det är dags att sluta mäta framgång i pengar och jobbprestationer, välmående är så mycket viktigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   “Normal is getting dressed in clothes that you buy for work and driving through traffic in a car that you are still paying for – in order to get to the job you need to pay for the clothes and the car, and the house you leave vacant all day so you can afford to live in it.” ― Ellen Goodman

   Radera
 13. Håller med om allt��Framgång har så många olika dimensioner. Framgång är att kunna äga tiden om njuta av de många små stunderna livet bjuder på. För att kunna ta tillvara dem behövs en inre frid. Har man det är man enormt framgångsrik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa med att jag började jobba mindre/med andra grejer är nog just precis som du skriver att jag idag äger tiden på ett helt annat sätt än förr

   Radera
 14. Konstiga frågetecken smög sig in! Det skall vara en glad :) där!Alltså i inlägget ovan. En av de bästa texterna jag någonsin läst.

  SvaraRadera
 15. Det här var ett underbart inspirerande inlägg för mig. Tack så väldigt mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Johanna! Lycka till med dina drömmar.

   Radera
 16. Jag är rätt ny här på din blogg och verkligen älskar den, jag blir så inspirerad och måste nu få tipsa om en artikel. Det gör tron om att det här är sättet att leva ännu starkare http://www.svd.se/egen-mat-ar-en-del-av-forsvarsformagan/om/debatt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för artikeln! Vad roligt att läsa. Och välkommen hit!

   Radera
 17. Tack för ett fantastiskt inlägg! Inspirerar mig att fortsätta våga göra val för ett hållbart liv.
  / Sara

  SvaraRadera
 18. Helt fantastisk läsning. Jag blir inspirerad och lite peppad. Tack för en fin blogg. /Tanja

  SvaraRadera
 19. Åh, vad bra! /Anja

  SvaraRadera
 20. Tack för kloka ord! Jag är inte framgångsrik i den bemärkelse som människor vanligtvis tänker sig. Nä, jag är en misslyckad individ som dragit på sig sjukdom och som idag inte får anställning någonstans utan åker runt, runt i af-karusellen utan att komma någonstans. Kände mig ändå stärkt av ditt inlägg då jag trots allt elände tycker om den jag är, fast jag inte kan prestera som tidigare i mitt liv. Jag är nog värdefull ändå - i den individ jag är och utifrån det jag faktiskt är bra på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heja, heja! När man riktigt tänker efter är man bra på en hel del, fast kanske inte det som andra tycker man skall vara bra på. Dem skall man skita i tycker jag.

   Radera