onsdag 23 december 2015

Jul, jul, jul

Hos oss älskar vi julen! Och vårt hus är så tacksamt när det kommer till att pynta och fixa. Julstämningen ligger bara några ljus eller kvistar bort.

Jag tycker väldigt mycket om att pyssla och helst av allt använder jag material som jag hittar i skåpet eller i naturen. Här kommer lite inspiration, samtidigt som det får bli en julhälsning från oss till er.

Ett hjärta av lingonris gör du genom att forma en ståltråd till ett hjärta och med en tunn järntråd tvinna lingonris kring hjärtat. 

Nu har min orangea plåtburk fått komma in från orangeriet för att agera julgransfot. En liten skamfilad gran  med vita stjärnor och porslinsänglar får agera innehåll.

Stjärnorna är virkade dukar som jag har dränkt i lim för att sedan  klippa ut. Porslinsänglarna fick jag på årets glögg drop-in av vännen Kirsti. 

Våra ytterdörrar pryds av två tjocka enriskransar pyntade med rosetter, stjärnanis och kanelstänger (det går bra med fina pinnar också). Kransens keramikhjärtan har jag beställt från  Fröken Rosengren en gång i tiden. Det är laserade keramikhjärtan i olika storlekar (finns även olika färger och olika modeller) som hon tillverkar själv. Mina hjärtan pryder allt från burkar till kransar och går utmärkt att spara från år till år.

Hemligheten bakom en tjock krans är att forma stommen av hönsnät. Skall du ha kransen hängandes på en dörr behöver du inte binda baksidan. Enris är absolut mitt favoritmaterial till krans trots att det minsann känns i nyporna. 

I verandan hittade jag en bortglömd form med hemgjord kola. Den har tydligen någon i huset hittat eftersom det endast fanns ett litet hörn kvar. 

På vår spegel hänger för första året en enkel och vacker stjärna som jag fick av vännen Marina. Den är tillverkad av gamla böcker och flikarna hålls på plats enbart genom att de är instuckna i varandra. När jag får mera tid skall jag klura ut hur hon har gjort. 

Det är sällan jag köper "nytt" julpynt, men jag brukar varje år gå via loppis och se om jag hittar några gamla julpynt.

För några år sedan hittade jag denna skönhet. Det var en skamfilad ängel med trasiga vingar och smutsig särk. Jag klädde henne med benvitt kräpppapper, satte ett brett, rött sidenband i midjan och tillverkade en luciakrona av ståltråd. Vips blev hon en galen lucia med luciakronan på sniskan. 

Lillajulen är en finlandssvensk tradition som firas lördagen före första advent. Det firas lite olika beroende på var man bor, men det som jag har fört med mig från min barndom till mina barn är att plocka in en lilla-julgran som barnen helt får klä. Granen står sedan inne hela december. På lilla jul slänger småtomtarna även in påsar med godis till barnen samtidigt som de springer och tittar in genom fönstren för att kunna rapportera till tomten om det finns några snälla barn. Ganska praktiskt som förälder må jag säga. Det här håller småtomtarna med på hela december så det räcker med att dra efter andan och säga -Jag tyckte jag såg något vid fönstret! eller försynt knacka på fönsterrutan för att barnen skall börja uppföra sig som folk igen.

Tyvärr har denna effekt avtagit med åren. 

Ett gammalt tvättfat av plåt med tre ljus ser plötsligt väldigt juligt ut. 

Ett gammalt såll av något slag hängs alltid upp i köket till jul. Där hängs torkade apelsiner, gamla pepparkaksformar, halmstjärnor, tomtar och stora bjällror. 

På loppis brukar jag även titta efter riktigt gamla bakformar i plåt eller koppar. De blir finfina ljusstakar eller krukor för julblommorna. 
En fin blomkruka kan man även få av en vacker kaffeburk. För att burken inte skall förstöras sätter jag alltid ett kaffefat i botten, en separat blomkruka inuti och täcker med mossa.

Varje år tillåter jag mig att köpa ett (1) julpynt. Det är inte varje år denna tillåtelse utnyttjas, men i år var jag tvungen att köpa detta rådjur (?). Den gjorde mig så glad. 

Och visst kan det bli juligt med en gammal bakform, mossa, några nypon, några lärkkottar och tre ljus.
Det gäller dock att hålla kolla på ljusen så de släcks i tid.

På loppis brukar jag även frenetiskt samla på mig småtomtar i alla de slag. De kan ploppas ner överallt för att sprida julstämning. På julbordet kan man låta dem hänga på karotter och fat och de kan även användas i julkransar eller blomarrangemang.

Adventsljusstaken från Pentik pryds alltid med tallkottar och dessa tre tomtebejbisar. 

God jul, God jul! Jag hoppas ni får en skön jul!7 kommentarer:

 1. Det enkla är ofta det vackraste. Tack för en intressant och inspirerande blogg. God jul!

  SvaraRadera
 2. God jul god jul. Själv letar jag alltid efter gamla pappersgirlanger (hade den stora turen att få en tomtegirlang helt gratis i år) och spännande julgranskulor.

  SvaraRadera
 3. Många fina bilder! God fortsättning på julhelgen!//Monica

  SvaraRadera
 4. Så varma, stämningsfulla bilder och så många bra tips på pynt och annat juligt! God fortsättning på helgen!
  //Kajsa

  SvaraRadera
 5. Tackar för tips och trix!
  Ser fram emot att få följa din insirerande och omväxlande blogg även fram över.

  Gott nytt år! /Anna F

  SvaraRadera
 6. God jul och gott nytt år från Floda! Tack för din fina blogg och nya boken du gjort som jag fått av min sambo.

  SvaraRadera
 7. Hej! Vilken mysig blogg du har. Hittade hit genom en artikel om dig och din familj i Borås tidning som min mamma visade mig i morse. Jag är nu på väg hem till Skottland, där jag är i full färd att bygga grönsaksland i min lilla trädgård - nu med lite mer inspiration i ryggen! Tack!

  SvaraRadera