söndag 7 februari 2016

Enklare än enkelt -tomatfrön

Jag har skrivit om det tidigare, hur enkelt det är att ta egna tomatfrön, men nu har jag läst om min överman. Den här personen gjorde precis som jag, pillade ut fröna ur tomaten och lät dem torka på ett hushållspapper MEN sedan tog han resolut och vek ihop pappret och sparade det.

Sedan när det var dags att så lade han papper och allt i jorden och så började tomaterna växa därifrån. Genialt!

10 kommentarer:

 1. Så smart! Hur många frön använder ni per år? Alltså hur många plantor? Och hur länge håller sig tomater i en jordkällare? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar så ca 120 tomatfrön. Alla kommer inte upp, en del plantor ger jag bort, ett litet antal säljer jag och det brukar sluta med att vi har ca 40 plantor.

   Jag har inte tomaterna i jordkällaren utan plockar sent på hösten (strax innan frosten kommer) in dem att eftermogna i mörkt utrymme inomhus (gärna lite svalare). Då brukar vi äta av tomaterna ungefär hela november. Men det beror jättemycket på sort. En del tomater kan man lagra mycket längre än så. Det har jag dock ingen erfarenhet av. Än (eller hur Anna J?)

   Radera
 2. Jo,det är enkelt att tex förgro olika frön i fuktigt papper,som du viker ihop och sen planterar.Tex morotsfrön,gör din egen morotsremsa,med fröna i lämpligt plantavstånd.(såna som man kan köpa färdigt).Börjar klia i fingrarna,önskar våren är snart här.:) Elisabeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men att göra såremsor med morotsfrön, där går faktiskt min gräns för vad jag orkar pilla med. Men det betalar sig säkert när det är dags att gallra : )

   Radera
 3. Det finns ju en hel del fördelar att fermentera tomatfröna i vatten innan man torkar dem:

  Grobarheten och hållbarheten ökar
  Man minskar risken för överföring av sjukdomar
  Dåliga/tomma frön avlägsnas

  https://www.youtube.com/watch?v=Z4NYlAYOwF8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har testat båda sätten. Grobarheten ökade inte så mycket (märkte nästan ingen skillnad) så att jag tycker det är värt att göra det. Gillar enkelt.

   Radera