Scheisse! Ein Stein! Ein grösse.
Nej! När vi var nere på 2,50 dök det upp en stor sten. Det blev en sömnlös natt innan Jenk klurat ut hur han skulle göra.
Nu måste väl tilläggas att man inte alltid kan gräva så här vårdslöst som vi. I många jordar är det farligt att stå i en liten grop flera meter under marken eftersom sidorna kan rasa in. På sådana ställen behöver man stötta upp sidorna medan man jobbar i brunnen. Men här var vi gräver har vi den typen av jordmån som är stabil och säker. Plus att Jenk är utbildad anläggningstekniker och kan sin sak. Påstår han i alla fall.
|
Som tur var hittade vi en liten vattenåder (eller troligen en liten förgrening från en vattenåder) på 2,80 cm djup så nu hade Jenk något att vara glad över. Han hade ju nämligen mätt djupet på brunnen till 3 m. Trots att det var en väldigt liten "åder" så strömmade det in vatten rätt bra.
Jag hade ju mätt djupet på brunnen till 3,50 och tror ni inte att Jenk när han fortsatte gräva hittade en till (en större) vattenåder på 3,30 ! Kanon. Och vad demokratiskt och bra att vi båda fick ha rätt.
Någon frågade i förra inlägget om hur vi tog ut djupet på brunnen med hjälp av en slagruta. Vi använde två olika sätt. Jenk ställde sig där brunnen skulle grävas och så gick han med slagrutan ut från brunnen åt alla kanter. Varje gång gav slagrutan utslag efter 3 meter så då "visste" han att det skulle komma en vattenåder på cirka 3 meter. Jag ställde mig på brunnen och fick slagrutan att "snurra". Varje snurr är 1 meter och den snurrade tre och en halv gång. Så kan det gå ... |
|
Om vi nu med hjälp av en sänkpump pumpar brunnen tom så tar det ett halvt dygn innan vattendjupet är 2 meter. Inte illa.
Det finns två olika typer av brunnar (om jag förstått det rätt). Den ena är brunnar som får vatten från grundvattnet. Man ser att det sipprar in vatten genom brunnens väggar och det här är grundvattnet som strömmar in. Hos oss började grundvattnet när vi grävt cirka 1,5 meter och vi grävde 1,5 meter till under de nivån innan vi hittade vår vattenåder. Skulle vi inte ha hittat någon vattenåder skulle nog brunnen ha funkat ändå, men när grundvattnet sjunker under varma och torra somrar är det stor risk att brunnen skulle torka ut.
Den andra typen av brunn är den som fylls på med hjälp av en eller flera vattenådror. De här ådrorna ger ofta en bättre brunn, med bättre kvalitet på vattnet och mindre risk att brunnen torkar ut.
I nästa del av den spännande följetongen "Handgräva en brunn" får ni ta del av fortsättningen på projektet. |
|
Skulle ni kunna ha en axel ovanför brunnen och vinscha upp hinkarna, en vev på axeln blir lite mer ergonomiskt? Med lite utväxling kan det gå extra fort, men lite mer utrustning behövs då. Vinscha gärna ganska nära kanten så det inte blir för farligt att kroka av hinken.
SvaraRaderaJo, vi tänkte nog också på det, men orkade inte börja ställa till det. Vi hade inte heller direkt alla grejerna.
RaderaHur gjorde ni med stenen i brunnen....nyfiken.
SvaraRaderaFörutom risken med rasande väggar (som ju knappast utgör ett problem här), så finns det också risk för syrebrist i djupa hål
SvaraRadera