onsdag 29 juni 2016

Sent en ljummen sommarkväll

Om du sent en ljum sommarkväll går och ställer sig med näsan framför en bikupa känner du hur det strömmar värme ur kupan samtidigt som en ljuv doft av honung sprider sig in i dina näsborrar. Inne i kupan är det ett enormt surr. Efter en lång och solig dag har skörden varit god. För att honungen skall få bättre lagringsegenskaper bör vattenhalten i honungen minskas. Därför fläktar bina med hjälp av sina vingar ut fukten ur kupan. Och det är det du får  uppleva om du vågar dig tillräckligt nära med näsan.

5 kommentarer:

 1. När jag går ut och ställer mig med näsan mot min gigantiska honungsros hör jag bin surra, ser dem lyfta med som en stor säck under magen. Då känner jag att mig lycklig och vet att någonstans finns en kupa där mina rosor gör nytta, inte bara luktar gott!

  Helena.

  SvaraRadera
 2. Alltså bin. Så häftiga.

  SvaraRadera
 3. En stor glädje fyller mig ofta när jag strövar i min trädgård. Glädjen över det estetiska och sedan det att insekterna checkar in och ut överallt. Dessutom lämnar de spår efter sig och ger skörd till hösten. Livets under sker dagligen om man tar sig tid att stanna upp och se och höra.

  SvaraRadera
 4. Så härligt. Det ser jag fram emot.

  SvaraRadera
 5. Häromdagen var det ett bi här i Amsterdam som blev så glad när jag kom för den trodde jag var en stor vit pion. Tyvärr fastnade den i håret och stack mig i hårbottnen. Är det sant att de dör därefter? Mössa på mig.

  SvaraRadera