lördag 4 juni 2016

Tjohoo! Ett nytt odlingsland

På en plätt full av ogräs lade vi för två år sedan ut korrugerad takplåt. Nu ville jag ha ett kålland som jag vet att det inte odlats kål i tidigare och tänkte ta i bruk denna odlingslott. 

När plåtarna är borta har jag direkt ett finfint trädgårdsland med finfördelad jord och utan ogräs. 

I halva landet tänker jag plantera ut min grönkål och i andra halvan tänker jag så mina kålrötter. Jo, jag vet att det är lite sent, men jag har inte hunnit + att jag bor i Österbotten + att kålrötter växer länge + att det bara är tredje juni. Så jag vägrar att ta stress över det.

I halvan där kålrötterna skall växa tänkte jag gräva upp landet, fast det är något jag annars sällan gör, men i halvan där grönkålen skall växa använde jag min kära handharv och det blev hur bra som helst.

Handharven är min morfars käraste trädgårdsredskap. Den kör han med överallt, mellan blommorna i rabatten och  mellan raderna i trädgårdslandet. När jorden luckras upp kommer det ner mer luft, näring och vatten i jorden. Påstår han. Så när jag för något år sedan hittade denna på ett loppis slog jag till och för nu stolt traditionen vidare.

Så vattnade jag mina kålplantor med nässelvatten för att de skulle bli motståndskraftiga mot sjukdomar och insektangrepp. Sedan vattnade jag dem med guldvatten för kålväxter älskar kväve.

Sedan täckte jag in fukten med färskt gräsklipp. En kvävebomb även detta. 

Till sist tänkte jag sätta på en väv för att hålla kålmaskarna borta. Kålfjärilen har nämligen börjat flyga här. Ovanligt tidigt känns det som.

Men vet ni, jag tror jag struntar i det. Jag hatar täckväv. Den bara går sönder och är jätteful. Det är svårt att få den heltäckande och vad gör man när grönkålen blir jättehög? Dyr är den också och speciellt hållbar från år till år är den inte heller.

Nej, nu bestämmer jag mig för att köra naturellt. Egentligen hatar jag att odla kål eftersom det alltid blir så mycket strul, men när det lyckas är det roligt och den är ju väldigt användbar.  Vi får väl se hur det går. Men hur som helst är det roligt med ett nytt land. Plåten flyttar jag resolut till ett annat ogrästäckt område och så får jag väl odla där om något år eller så. 


14 kommentarer:

 1. Jag hatar också täckväv. När jag vieöl ha kålen för mig själv så täcker jag den med Ikeagardinen Lill. Efter en säsong så är det bara att tvätta gardinerna i maskin och stoppa undan till nästa år :-) //Josefine

  SvaraRadera
 2. Jag rekommenderar också gardinen Lill �� mer hållbar och dessutom billigare. Sätt ut några stolpar lite högre än kålplantan och trä på några krukor så håller sig gardinen fint på plats över kålen.

  SvaraRadera
 3. Tyvärr upplever jag att gardinen Lill inte är så hållbar, efter en, max två, somrar så har solen förstört den och den vittrar sönder om man är för hårdhänt med den (och det krävs inte mycket) :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch, men den låter ändå mera hållbar än min täckväv, så jag tror jag gör ett försök

   Radera
 4. Det finns också kålnät att köpa, förhoppningsvis mera UV-beständigt än IKEA gardinen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju också ett alternativ. Undrar var jag hittar det. Inbillar mig att det är dyrt, men å andra sidan är det hållbart så blir det ju billigare i längden.

   Radera
 5. Mina grönkålsplantor brukar bli angripna av kållarver, men sen brukar de få nya blad som inte blir angripna, så under hösten och vintern skördar jag grönkål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt när det gäller grönkålen är jag heller inte så noga utan gör precis som du. Kålrabbin är ju också tacksam, men broccolin och blomkålen är ju för äcklig om den är full med larver och bajs.

   Radera
 6. Så många smarta tips, både i bloggtexten och kommentarerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Det är en av anledningarna till varför jag bloggar. Jag lär mig mycket.

   Radera
 7. Vi har byggt en tunnel och klätt med spetstyg från ikea (nio spänn metern!), vi får väl se hur det går... Men fint blev det i ala fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter supertjusigt! Jag köpte även spetstyg när vi hade vägarna förbi Ikea. Har inte vågat gå och se om det finns kvar efter stormen inatt.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.