onsdag 27 juli 2016

Rättika


I år har jag testat att odla rättika. Ja, i ärlighetens namn testade jag redan ifjol, men då grodde de aldrig. Men i år växer de minsann.

Rättikan är väldigt krispig och påminner i smaken om rädisa. En rättika ersätter dock åtminstone 10 rädisor och det är ju lite kul. 

Rättikan är rätt stark, men om man skivar upp den ungefär en halvtimme på förhand går den utan problem att förtäras i en sallad. Styrkan avtar även när man tillreder den, t.ex. i en wok.

Hädanefter kommer jag alltid att odla rättika. Åtminstone försöka. 

5 kommentarer:

  1. Älskar rättika! Har bara sett vit tidigare, dock. Fint med röd! Picklad rättika är jättegott, och den gör sig himla bra i en cole slaw. Måste nog prova att odla själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipsen. Det skall jag prova!

      Radera
  2. Är rättika och daikon olika saker? Nära släkt?

    SvaraRadera
  3. Daikon är väl japanska för rättika. Det är så himla gott med riven rättika och sojavinäger. Härligt med egenodlad rättika, det är inte alltid så lätt att hitta rättika i affären.

    SvaraRadera
  4. Jag misslyckades totalt med mina rädisor i år och ångrar att jag aldrig satte mina rättikafrön. Men nästa år, då ....
    /Eva Linnea

    SvaraRadera