lördag 27 augusti 2016

Skall jag ge dig på nöten?

Man kan tala med Gud på många olika sätt. Mose stod i öknen och pratade med Gud som fanns i en brinnande buske. Jag stod framför min hasselnötsbuske och sade -Gud, varför finns det inga nötter på min hasselnötsbuske. Behövs det månne flera buskar? Gud kanske satt i busken, men han svarade inte. Men detta år upptäckte jag att min buske var full av hasselnötter. Tack, tack!

Jag tycker det är rätt kul att man kan odla egna hasselnötter i Österbotten. Min granne Christine, som kommer från södra Finland, berättade att hennes morfar alltid i pannrummet hängde upp nötterna att torka i hennes mormors gamla nylonstrumpbyxor. Det är bra att men får tips om hur man skall göra.

7 kommentarer:

 1. Var har du hittat plantan? Skulle vara intressant att testa! Blir den stor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick den av en släkting utanför Stockholm. Jag vet inte hur stor den blir när den är "vuxen". Vi har haft vår i cirka 4 år och nu är den 3 m hög.

   Radera
 2. Har ni haft busken länge innan den gav skörd? Är det nån skild sort? Och kommer det mycket nötter?
  Jätteroligt att läsa att de även funkar här!

  /Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har haft den ca 4 år. Ingen aning vad det är för sort för jag har fått den från Stockholm. Nu har jag ju inte något att referera till så jag vet inte vad som är mycket/litet, men det kommer nog så jag är nöjd : )

   Radera
 3. Vad spännande! Har ofta undrat om jag kunde ta till vara alla hasslenötter man hittar i skogen. Kul om vi får fortsätta följa detta projekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag väl du kan ... min granne är från Nagu (finska skärgården) och där växer hassel vilt och de plockar nötter.

   Radera
 4. Man kan också föröka hassel med avläggare, det går fortare än att så frön. De nötter som mognar allra fortast, kan göra det pga att de är angripna av nötvivel, då ligger det en fet larv i stället för en nöt där!

  SvaraRadera