söndag 4 september 2016

Koka in rödbetor

Efter att du tvättat och borstat rödbetorna noga kokar du dem mjuka. Vattnet du kokar rödbetorna i kommer sedan att användas vid inläggningen så försök att få bort all jord och smuts.

Rödbetorna kokas med skalet på. Även rotstumpen och blaststumpen lämnas kvar. Du skall alltså inte skära bort något, bara vrida av blasten och tvätta betorna.

Skölj de kokta rödbetorna under kallt vatten. Nu går skalet, rotstumpen och blasten väldigt enkelt att gnida bort. En väldigt skön känsla. Så vackert det blir!

Sila kokvattnet för att få bort all eventuell jord och smuts. Jag använder kaffefilter och en honungsburk med sönderklippt botten. 


Koka upp en lag av 5 dl kokspad, 1 1/4 dl ättika, 1 ½ dl socker och ½ tsk vitpepparkorn
Kokar du in mycket rödbetor tar du helt enkelt och dubblerar eller tripplerar satsen.  Och ja, jag vet att tripplera inte är ett ord, men det var ett rätt behändigt uttryck.

Under tiden tärnar, skivar eller klyftar du rödbetorna och sätter i varma, rena glasburkar. När de är proppfulla häller du på den varma lagen, skruvar på locket och ställer burkarna upp och ner. Låt dem stå så tills de svalnat, vrid åt locket ytterligare om det behövs och förvara sedan kallt.

Rödbetorna är klara efter ett dygn, men förvarar du dem kallt/svalt står de sig i flera månader.

Med burkarna brukar jag göra så här. Jag tvättar dem rena. Ställer in ugnen på 100 grader och låter burkar och lock stå där minst 10 minuter. Så tar jag dem direkt från ugnen och häller i innehållet och locket på. 
2 kommentarer:

  1. Vi brukar förvälla å frysa in rödbetor. Snabbt å enkelt att ta upp och sätta i ugnen med salt, peppar å smör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det var ett bra tips. Jag sparar en hel del i jordkällaren.

      Radera