Sila kokvattnet för att få bort all eventuell jord och smuts. Jag använder kaffefilter och en honungsburk med sönderklippt botten. |
Koka upp en lag av 5 dl kokspad, 1 1/4 dl ättika, 1 ½ dl socker och ½ tsk vitpepparkorn Kokar du in mycket rödbetor tar du helt enkelt och dubblerar eller tripplerar satsen. Och ja, jag vet att tripplera inte är ett ord, men det var ett rätt behändigt uttryck. Under tiden tärnar, skivar eller klyftar du rödbetorna och sätter i varma, rena glasburkar. När de är proppfulla häller du på den varma lagen, skruvar på locket och ställer burkarna upp och ner. Låt dem stå så tills de svalnat, vrid åt locket ytterligare om det behövs och förvara sedan kallt. Rödbetorna är klara efter ett dygn, men förvarar du dem kallt/svalt står de sig i flera månader. Med burkarna brukar jag göra så här. Jag tvättar dem rena. Ställer in ugnen på 100 grader och låter burkar och lock stå där minst 10 minuter. Så tar jag dem direkt från ugnen och häller i innehållet och locket på. |
Vi brukar förvälla å frysa in rödbetor. Snabbt å enkelt att ta upp och sätta i ugnen med salt, peppar å smör.
SvaraRaderaÅh, det var ett bra tips. Jag sparar en hel del i jordkällaren.
Radera