onsdag 21 september 2016

Stjärnkocken Micke på besök

Livet är verkligen roligt. Igår mitt i vardagsstressen ringde telefonen. Samtalet kom från YLE och deras projekt närmat.  Projektet går i korthet ut på att den kände tv-kocken Michael Björklund (som även blivit vald till årets kock i Sverige) ställer sig frågan om det bara går att leva på ultralokal närmat. Och nu behövde han två ägg, hade jag månne det? Ägg fick han och även lite chili, honung och tomater.

Äggen skulle han och Matias äta till frukost och vill du se en filmsnutt på hur de skryter över våra ägg så kan du göra det här. 

-Får jag bjuda dig på lunch som tack? frågade Micke och det tackar man ju inte nej till. 
-Då kommer jag och lånar ditt kök, fortsatte han. 
-Nej! Aldrig att jag vågar släppa in en kock i mitt röriga kök, tänkte jag och såg hela lunchen segla iväg. 
Men som kom vi på att det endast behövdes en spisplatta och det hade vi ju i vårt orangeri, vilket gjorde alla nöjda och glada igen. 

Så idag dök han upp med tomater, chili, ett saltpaket och ett gräddpaket.
Det var de enda ingredienserna han fick använda.

Han lärde mig att man skulle skära ut fruktköttet och sätta det på botten av tallriken och sedan slå på den mixade soppan (som han kokat på resten av tomaten). På så vis fick soppan en mera köttig konsistens. Det funkade jättebra! Att jag även hade turen att erbjuda tomatsorterna Brandywine och Oxheart som båda är väldigt biffiga gjorde ju det hela ännu bättre.

Han lärde mig även ett annat tomatsoppeknep som jag tänkte avslöja en annan dag. 
Naturligtvis blev soppan jättegod. Och vilket trevligt och oväntat lunchsällskap en helt vanlig onsdag. Och det slog mig (med tanke på mina diskussioner med mig själv om huruvida jag borde jobba mer som vanligt folk) att det här absolut inte är något som kunde ha hänt om jag inte haft den livsstil som jag har. 

Att bara kunna säga -Ja tack! till allt kul som livet oväntat bjuder på. Till exempel tomatsoppa ...

Fotot är lånat från YLE närmats liveblogg. Här kan du läsa om vad mer som Matias och Micke hittar på under veckan. Tro mig, det är rätt oväntade grejer de får lägga vantarna på. 

6 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg! Bra att ibland bli påmind om varför man valt att leva annorlunda.

  SvaraRadera
 2. Men då, vilken rolig grej att få vara med om!!! Härligt att läsa!

  SvaraRadera
 3. Tack Maria för att du hade tid för oss. Ditt livsstilsval är beundransvärt. Fast ibland har vi som heltidsjobb också skoj ;)En av de roligaste veckorna i mitt liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle jag ha ett liknande jobb tror jag nog jag allvarligt skulle överväga att jobba heltid. Så sant som det är sagt.

   Radera
  2. Skulle jag ha ett liknande jobb tror jag nog jag allvarligt skulle överväga att jobba heltid. Så sant som det är sagt.

   Radera
 4. Så himla roligt att få besök av folk som kan sin sak! Grattis :)

  SvaraRadera